Παίρνετε βιάγκρα; Ίσως προστατεύεστε από τη νόσο Αλτσχάιμερ

  • Ρούλα Τσουλέα
βιάγκρα
Η φαρμακευτική θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να ωφελεί σημαντικά και τον εγκέφαλο.  

Οι άνδρες που παίρνουν φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, όπως το βιάγκρα, μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν χρόνια αργότερα νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Alzheimer’s Research UK χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το εύρημα, φρονώντας ότι η νέα χρήση παλαιών φαρμάκων «μπορεί να επιταχύνει την πρόοδο» εναντίον της νόσου. Τα ευρήματα αυτά, όμως, πρέπει να επαληθευτούν, πρόσθεσε. Πρέπει επίσης να ελεγχθεί η επίδραση των φαρμάκων στις γυναίκες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Επιστήμονες από το  University College του Λονδίνου (UCL) εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 269.725 ανδρών. Οι άνδρες αυτοί είχαν διαγνωστεί με στυτική δυσλειτουργία μεταξύ 2000 και 2017. Όλοι είχαν ηλικία 40 ετών και άνω (η μέση ηλικία ήταν τα 59 έτη).

Περισσότεροι από τους μισούς είχαν λάβει συνταγή για βιάγκρα ή άλλον αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5I). Στα φάρμακα αυτά ανήκουν η σιλδεναφίλη (βιάγκρα), η βαρδεναφίλη (Levitra), η ταδαλαφίλη (Cialis) και η αβαναφίλη (Spedra).

Κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας δεν είχε άνοια, νοητική διαταραχή, νοητική σύγχυση ή άλλο πρόβλημα ενδεικτικό άνοιας.

Τα ευρήματα

Στη διάρκεια έως και 9 ετών παρακολούθησης, 1.119 από τους άνδρες διαγνώστηκαν με νόσο Αλτσχάιμερ. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, όσοι έπαιρναν βιάγκρα ή άλλο αντίστοιχο φάρμακο είχαν κατά 18% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο.

Η προστασία που αποκόμιζαν, όμως, ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν έπαιρναν το φάρμακο συστηματικά. Η μείωση του κινδύνου έφτανε στο 44% για όσους είχαν λάβει 21 έως 50 συνταγογραφήσεις των φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία στη διάρκεια της μελέτης.

«Μολονότι κάνουμε κάποια πρόοδο με τις νέες θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ, χρειαζόμαστε απεγνωσμένα φάρμακα που θα καθυστερούν την ανάπτυξή της. Αυτό τον ρόλο θα μπορούσαν ίσως να επιτελέσουν τα συγκεκριμένα φάρμακα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Ruth Brauer, λέκτορας Φαρμακοεπιδημιολογίας στο UCL.

«Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα. Πρέπει επίσης να μάθουμε περισσότερα για τους μηχανισμούς δράσης τους στον εγκέφαλο και την κατάλληλη δόση», πρόσθεσε.

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να δώσει μία τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη με άνδρες και γυναίκες, επισήμανε. Αυτό είναι απαραίτητο για να εξακριβωθεί τι ισχύει για τις γυναίκες.

Φωτογραφία: iStock