Στρεπτόκοκκος: «Γίνεται πανικός, είναι πολλά τα κρούσματα», λέει η Ματίνα Παγώνη

  • Ελισάβετ Σταύρου
Παγώνη
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εφιστά την προσοχή στους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά στον παιδίατρο μόλις δουν τα πρώτα συμπτώματα.

«Με τον στρεπτόκοκκο γίνεται πανικός, είναι πάρα πολλά τα κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA.

«Μας έχουν ανησυχήσει, γιατί είχαμε σε έναν χρόνο 23 θανάτους, 11 παιδιά, οι υπόλοιπο μεγάλοι σε ηλικία, με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε πει ότι με τις πρώτες εκδηλώσεις συμπτωμάτων, βήχα και πυρετό, η μητέρα επικοινωνεί με τον παιδίατρο, δεν υπάρχει άλλη λύση».

Διαβάστε επίσης: Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: «Όχι στα strep test από τους γονείς, μόνο ο παιδίατρος μπορεί να κάνει διάγνωση», λέει ο ΙΣΑ

Όπως τονίζει η κ. Παγώνη, μόνο ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες, κάνει το strep test και ξεκινάει αμέσως, τα πρώτα 24ωρα, θεραπεία, «για να μην έχουμε τις επιπλοκές που τις φοβόμαστε». «Με το που δούμε πονόλαιμο στο παιδί και πει δεν μπορώ να καταπιώ, επικοινωνούμε με τον παιδίατρο. Αυτός θα δώσει τις οδηγίες και θα προχωρήσει».

Όοσν αφορά την γρίπη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε ότι και φέτος τα κρούσματα ήταν πολλά, αλλά με διαφορά στην κλινική κατάσταση των ασθενών. Όπως έχει ξαναπεί, τα περιστατικά φέτος τον χειμώνα ήταν πιο βαριά, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρεπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη μετάδοση της γρίπης.

Δείτε όσα είπε η Ματίνα Παγώνη: 


Φωτογραφία iStock