Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: «Όχι στα strep test από τους γονείς, μόνο ο παιδίατρος μπορεί να κάνει διάγνωση», λέει ο ΙΣΑ

  • Iatropedia newsroom
στρεπτόκοκκος
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος μπορεί να διαγνωστεί μόνο από τους ειδικούς και όχι από τους γονείς.

Ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος μπορεί να διαγνωστεί μόνο από τον παιδίατρο, ο οποίος θα χορηγήσει και την κατάλληλη αγωγή στο παιδί, τονίζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στην έγκαιρη και σωστή διάγνωση της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου από την οποία έχουν καταλήξει 11 παιδιά στη χώρα μας. Ενημερώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθερο-επαγγελματιών Παιδιάτρων ότι το τελευταίο διάστημα πυκνώνει το φαινόμενο πολλοί γονείς να αγοράζουν και να κάνουν μόνοι τους ή στο φαρμακείο, το γρήγορο τεστ για τον στρεπτόκοκκο (Strep-Test) στο παιδί τους που παρουσιάζει πυρετό και πονόλαιμο.

Ο Σύλλογος αναφέρει, επίσης, ότι η λήψη υλικού για την διενέργεια του στρεπ-τεστ απαιτεί εμπειρία που ο γονιός δεν μπορεί να έχει.

Στα γρήγορα τεστ υπάρχει πιθανότητα λανθασμένου αποτελέσματος. Μπορεί να βγει αρνητικό αλλά το παιδί να πάσχει από στρεπτοκοκκική νόσο. Επιπρόσθετα στο γενικό πληθυσμό υπάρχει ένα ποσοστό υγιών φορέων του στρεπτόκοκκου. Αν στα παιδιά αυτά γίνει στρεπ-τεστ το πιθανότερο είναι να βγει θετικό.

Δείτε επίσης: Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος στα παιδιά: Λάθη στη διάγνωση και η «πίεση» στον γιατρό για αντιβίωση

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι μόνο ο ιατρός είναι εκπαιδευμένος μετά την κλινική εξέταση να χορηγήσει αγωγή ή να διενεργήσει οποιαδήποτε ιατρική πράξη.

Ο γονείς πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρο όταν το παιδί τους παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετό, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, εμετούς, διάρροιες, βήχα, εξάνθημα κλπ.

Για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικού για την στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, εφαρμόζεται σχετικό πρωτόκολλο από την επιτροπή λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας, το οποίο περιγράφει σαφώς πότε πρέπει να γίνεται το στρεπ-τεστ μετά από κλινική εξέταση. «Κάθε άλλη τακτική μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών», τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος.

Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς, σύμφωνα με τους γιατρούς

Διαβάστε επίσης: Στρεπτόκοκκος Α: “Καμπανάκι” στους γονείς για τα strep test – Με ποια συμπτώματα να καλούν γιατρό