Στρεπτόκοκκος Α: “Καμπανάκι” στους γονείς για τα strep test – Με ποια συμπτώματα να καλούν γιατρό

  • Γιάννα Σουλάκη
στρεπτόκοκκος
Την προσοχή των γονιών εφιστούν οι γιατροί αναφορικά με τα strep test που αγοράζουν από τα φαρμακεία, για τη διάγνωση του στρεπτόκοκκου.

Την ανησυχία των γονιών έχουν προκαλέσει οι περισσότεροι από 6 θάνατοι παιδιών, που έχασαν τη ζωή τους από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο (iGAS-invasive Group A Streptococcus) στην Ελλάδα κατά τον τελευταίο χρόνο.

Το τελευταίο περιστατικό μάλιστα, με το 8χρονο αγοράκι που εισήχθη στη ΜΕΘ του Παίδων “Αγία Σοφία” τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης (19.12.2023) με κυκλοφορική καταπληξία και σηπτικό shock και μέσα σε λίγες ώρες κατέληξε στον θάνατο από ανακοπή, έχει θορυβήσει ακόμη και τους ίδιους τους γιατρούς.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η ακριβής αιτία του θανάτου του 8χρονου, οι παιδίατροι θεωρούν πιθανόν ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (Streptococcus pyogenes), ο οποίος σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει τη διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (iGAS), να προσέβαλλε το άτυχο παιδί.

Δείτε επίσης: Στρεπτόκοκκος ομάδας Α: Ερωτηματικά, επιστημονικές υποψίες και … θεωρίες συνωμοσίας (ξανά)

Ραγδαία η εξέλιξη των συμπτωμάτων

Είναι, όπως λένε, τόσο ραγδαία η εξέλιξη των συμπτωμάτων που πολύ συχνά οι γιατροί στις ΜΕΘ είναι εντελώς ανίσχυροι να προσφέρουν σ’ αυτά τα παιδιά το παραμικρό.

Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Τάσος Χατζής, Παιδίατρος – Εντατικολόγος – τ. Συντονιστής και Διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»:

“Πέσανε πάνω του -και προφανώς υποθέτω τι έκαναν οι γιατροί, γιατί είναι πρωτόκολλα όλα αυτά- και δεν κατάφεραν να το γλιτώσουν το παιδί. Η καρδιά του είχε πλέον αδυνατίσει, δεν λειτουργούσε η κυκλοφορία. Ε, αυτό δυστυχώς είναι κάποιες φορές έτσι. Δυσάρεστο, θλιβερό, μακριά από εμάς που λένε γιατί δεν το σηκώνει η ψυχή σου αυτό το πράγμα, αλλά είναι ένα αρνητικό “λαχείο” αυτό. Δυστυχώς!”, επισημαίνει ο γιατρός.

Δείτε επίσης – Τ. Χατζής για θάνατο 8χρονου: «Στο σηπτικό σοκ λίγα μπορείς να κάνεις» – Τι να προσέξουν οι γονείς

Η σημασία της έγκαιρης και σωστής διάγνωσης

“Κόκκινο συναγερμό” έχουν σημάνει οι παιδίατροι, καθώς τις ημέρες αυτές έχουν έξαρσης όλες οι εποχικές αναπνευστικές λοιμώξεις (γρίπη, COVID-19, RSV), οι οποίες δείχνουν μάλιστα και τάσεις επιδείνωσης μέσα στις γιορτές.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α, συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Πολύ συχνά ορισμένα συμπτώματα συμπίπτουν σε όλες τις παραπάνω νόσους και για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μιλούν έγκαιρα με τον παιδίατρο τους, από τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα του παιδιού.

Όταν δηλαδή ένα παιδί παρουσιάζει πυρετό και πονόλαιμο, ο γονέας είναι καλό να επικοινωνεί έστω και τηλεφωνικά με τον παιδίατρο, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος, να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση της λοίμωξης και να προλαμβάνονται οι ανεπιθύμητες επιπλοκές.

Η διάγνωση του στρεπτόκκκου και της στρεπτοκοκκικής φαρυγγοαμυγδαλίτιδας, συγκεκριμένα, γίνεται με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος καθώς επίσης και με ένα ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου, γνωστό ως step test.

Δείτε επίσης: Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος στα παιδιά: Λάθη στη διάγνωση και η «πίεση» στον γιατρό για αντιβίωση

Strep test και τα λάθη των γονιών

Οι γιατροί επισημαίνουν μια συνήθη λανθασμένη πρακτική: Οι γονείς αγοράζουν strep test από το φαρμακείο και το κάνουν οι ίδιοι στο παιδί τους. Αυτό, όπως λένε, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος διάγνωση με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

“Πάει ο γονιός στο φαρμακείο παίρνει ένα strep test και το κάνει και ψάχνει μετά έναν γιατρό να του γράψει αντιβίωση. Αυτές οι πρακτικές είναι λάθος και δυστυχώς είναι πράγματα που συμβαίνουν”, επισημαίνει ο Τάσος Χατζής και εξηγεί:

“Οι γονείς πρέπει να πηγαίνουν στον παιδίατρο, για να εκτιμήσει το παιδί που έχει πυρετό ή πονόλαιμο, ή βήχα. Όχι να πηγαίνουν στο φαρμακείο να παίρνουν και να κάνουν ένα strep test μόνοι τους. Το strep test θέλει πάρα πολύ καλή λήψη. Δηλαδή το τεστ του κορονοϊού είναι πολύ εύκολο να το κάνει κανείς, μπροστά στο strep test. Στο strep test πρέπει να φτάσει ο στειλεός πίσω στον φάρυγγα, να μην ακουμπήσει στο στόμα, τη γλώσσα ή στο εσωτερικό από τα μάγουλα, ή στα χείλια, να μπει μέσα ο στειλεός και να πάει βαθιά. Γιατί αν βγει αρνητικό και το παιδί έχει στρεπτόκοκκο τότε θα είναι παραπλανητικό και μπορεί να χαθεί χρόνος. Και να έχει το παιδί 40 πυρετό και να λέμε δεν είναι στρεπτόκοκκος, ενώ είναι”, τονίζει ο εντατικολόγος.

Δείτε επίσης: ΕΟΔΥ – Παιδίατροι: Έξαρση γρίπης τύπου Α με 40 πυρετό σε παιδάκια Δημοτικού

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, άμεση ιατρική βοήθεια και συμβουλή θα πρέπει να αναζητείται στον στρεπτόκοκκο, όταν ο πυρετός επιμένει και συνυπάρχουν: έντονη κυνάγχη (πονόλαιμος και ξηρασία, καταπόνηση, φαγούρα, ερεθισμός ή φλεγμονή του λαιμού), δυσκαταποσία, πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, ή έντονη καταβολή.

“Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης”, καταλήγουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.