ΕΟΔΥ – Παιδίατροι: Έξαρση γρίπης τύπου Α με 40 πυρετό σε παιδάκια Δημοτικού

  • Γιάννα Σουλάκη
Κωνσταντόπουλος
"Σαρώνει" η γρίπη στα παιδάκια του Δημοτικού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Η γρίπη τύπου Α με υψηλό πυρετό αλλά χωρίς άλλες σοβαρές επιπλοκές, παρουσιάζει έξαρση σε παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών.

Ιδιαίτερα στα παιδιά του Δημοτικού παρουσιάζει υψηλό πυρετό που φτάνει ακόμη και τους 40 βαθμούς, όπως αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

“Η γρίπη που έχει εμφανιστεί τώρα κάνει πολύ υψηλό πυρετό για τέσσερις μέρες και μάλιστα πάρα πολύ υψηλό πυρετό, 40άρια. Κυρίως σε παιδάκια Δημοτικού, μεταξύ 7 και 8 ετών. Όλα αυτά τα παιδάκια έχουν γρίπη τύπου Α και κάνουν υψηλότατο πυρετό. Τα περισσότερα δεν είναι εμβολιασμένα”, τονίζει ο ίδιος.

Η διαπίστωση του γιατρού επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τη χθεσινή (21.12.2023) επιδημιολογική έκθεση για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, η θετικότητα της γρίπης παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ 11 και 17 Δεκεμβρίου 2023, ο δείκτης γριπώδους συνδρομής παρουσιάζει σημαντική αύξηση, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στις ηλικιακές ομάδες 5-14 ετών.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα του ΕΟΔΥ:

Γρίπη: 5 θάνατοι και 1 την τελευταία εβδομάδα – 4 νέα κρούσματα σε ΜΕΘ

Αναφορικά με όλες τις ηλικιακές ομάδες, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ υπήρξε και 1 νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την αρχή της εμφάνισης της γρίπης (εβδομάδα 40/2023), έως την τελευταία εβδομάδα (50/2023) νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ 18 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και μάλιστα όλα με γρίπη τύπου Α.

Πρόκειται για 8 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 2 έως 77 έτη και διάμεση ηλικία 58,4 έτη.

Επίσης, καταγράφηκαν 5 θάνατοι συνολικά από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Πρόκειται για 3 άνδρες και γυναίκες, από 54 έως 77 ετών, στους οποίους ανιχνεύτηκε ιός γρίπης τύπου Α. 

Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί κατά το ίδιο διάστημα 57 (95%) δείγματα γρίπης τύπου Α και 2 (3%) τύπου Β. Από τα 57 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (26%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 42 (74%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Δείτε το διάγραμμα του ΕΟΔΥ που αποτυπώνει αναλυτικά την αύξηση της γρίπης κατά την τελευταία εβδομάδα και όλα τα απομονωθέντα στελέχη:

Έξαρση και στην COVID-19 στα παιδιά

Σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Κωνσταντόπουλο, εκτός από τη γρίπη υπάρχουν και πολλά κρούσματα COVID-19 σε μικρές ηλικίες, αλλά χωρίς επιπλοκές.

“Και COVID-19 έχει πάρα πολύ στα παιδάκια, με ήπια συμπτώματα συνήθως, πονόλαιμο και κακοδιαθεσία. Τίποτε άλλο. Μπορεί να κάνουν πυρετό, ή μπορεί να μην κάνουν. Μέχρι στιγμής σοβαρές επιπλοκές δεν έχουμε δει ούτε από την COVID-19 ούτε από τη γρίπη στα παιδιά”.

Οι γιατροί εκφράζουν επιφυλάξεις για τις γιορτές, οι οποίες -όπως λέει ο παιδίατρος- μπορεί να επιφέρουν αύξηση κρουσμάτων.

“Έρχονται και οι γιορτές, από τα Χριστούγεννα και μετά θα αυξηθούν όλα αυτά τα κρούσματα. Θα περιμένουμε αύξηση μετά τις γιορτές οπωσδήποτε. Κι αν χαλάσει και ο καιρός λίγο ακόμα θα αυξηθούν τα κρούσματα”, σημειώνει ο ίδιος και καταλήγει ωστόσο, πως το Κοξάκι που είχε παρουσιάσει έξαρση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς κατά τον Νοέμβριο, πλέον δεν απασχολεί.

“Το Κοξάκι έχει υποχωρήσει, έχει καμφθεί το φαινόμενο, ευτυχώς”, καταλήγει ο γιατρός.