Στον Εισαγγελέα θα προσφύγει ο ΙΣΑ για την ολιγωρία του Υπ. Υγείας για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

  • Γιάννα Σουλάκη
ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
O ΙΣΑ καταγγέλλει τις διαχρονικές ευθύνες του Υπουργείου Υγείας, για τις απώλειες ασθενών από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και απειλεί να προσφύγει στον Εισαγγελέα.

Την «απαράδεκτη ολιγωρία του Υπουργείου Υγείας στην αξιοποίηση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τις διαχρονικές ευθύνες του Υπουργείου Υγείας για τις απώλειες ασθενών από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΙΣΑ «υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την ακύρωση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σχετικά με πρόγραμμα που αφορά την εκπαιδευτική δράση για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, οι οποίες αποτελούν μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας που θέτει σε κίνδυνο, την ασφάλεια των ασθενών» και προσθέτει ότι «μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις  προς την πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, αποφάσισε να προσφύγει στον Εισαγγελέα».

Δείτε επίσης: Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποσύρει δωρεά για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Πρώτη θέση η χώρα μας στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Στην αναφορά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα, με αποτέλεσμα μικρόβια που καθίστανται ανθεκτικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή έχουν αποικίσει τα ελληνικά νοσοκομεία και απειλούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται και προσθέτει ότι:

«Η επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η χώρα μας έχει ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και πολυανθεκτικών μικροβίων που αποβαίνουν μοιραία για μεγάλο αριθμό ασθενών».

Δείτε επίσης: Β. Οικονόμου: «Ολιγωρία ή δαιμονοποίηση η μη αποδοχή της δωρεάς του Νιάρχος»

«Είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία δεν τηρείται ο νόμος για την απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή», επισημαίνει ο ΙΣΑ, ενώ όπως αναφέρουν τα μέλη του: «Τους τελευταίους μήνες,εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, έχουν καταγγελθεί προβλήματα, τόσο στο σύστημα καταγραφής των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, όσο και στη διασφάλιση των προϋποθέσεων ,για την πρόληψη τους,μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον».

Ο ΙΣΑ κάνει έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, για την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων καθώς και να διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να χαθεί από ολιγωρία κανένα κονδύλι που θα μπορούσε να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο καταρρέει από την υποχρηματοδότηση.

Δείτε επίσης: Υπ. Υγείας: «Δεν χάθηκε η προσφορά του Νιάρχος – Υπάρχει πρόγραμμα σε εξέλιξη για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις»