Υπ. Υγείας: «Δεν χάθηκε η προσφορά του Νιάρχος – Υπάρχει πρόγραμμα σε εξέλιξη για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις»

  • Γιάννα Σουλάκη
ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
Αναληθή χαρακτηρίζουν τα δημοσιεύματα για την απώλεια χρηματοδότησης προγράμματος ενάντια στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κύκλοι του Υπουργείου Υγείας.

Οπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Υγείας, οι πληροφορίες για απώλεια δωρεάς από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ύψους 300 εκατομμυρίων δραχμών είναι «αβάσιμες και ενδεχομένως υποβολιμαίες», καθώς όπως λένε «το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών απορροφήθηκαν, ενώ υπάρχει ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, η εκστρατεία «Καθαρά Χέρια».

Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Υγείας, η υλοποίηση της δωρεάς του ΙΣΝ προχωρά κανονικά στο μεγαλύτερο μέρος της (στα 200 από τα 300 εκατ. ευρώ) και συγκεκριμένα για τη δημιουργία των 2 μεγάλων νοσοκομείων (Κομοτηνής και Παίδων Θεσσαλονίκης), για την αγορά και τη συντήρηση των αεροπλάνων και ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ (27 εκατ.ευρώ περίπου), για τα PET- CT και τα 2 κυκλοτρόνια και για την εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής στο τραύμα και τις κινητές μονάδες κ.α.

Διαβάστε επίσης: Β. Οικονόμου: «Ολιγωρία ή δαιμονοποίηση η μη αποδοχή της δωρεάς του Νιάρχος»

Η εμπλοκή που παρουσιάστηκε και ήταν πρόσκαιρη, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, ήταν η εμπλοκή  μόνο στο σκέλος της δωρεάς που αφορά στην εκπαίδευση ενάντια στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις (πρόγραμμα που δεν ξεπερνά τα 4 εκ. ευρώ συνολικά)… κι αυτό επειδή υπάρχει σε εξέλιξη αντίστοιχο πρόγραμμα από τον ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), το πρόγραμμα «Καθαρά Χέρια». Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη συνεννοήσεις μεταξύ του Ιδρύματος και του Υπουργείου, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών – 5 Μαϊου 2019 – Η εκστρατεία  για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις «Καθαρά Χέρια»

Οι 7 στους 10 επαγγελματίες υγείας δεν εφαρμόζουν συστηματικά στην καθημερινή τους πρακτική την Υγιεινή των Χεριών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που έδωσε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών που είναι σήμερα.

Ειδικότερα στη χώρα μας το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα σε επιστημονική ημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), σχεδόν 5 άνθρωποι την ημέρα (1.627 άνθρωποι) χάνουν τη ζωή τους από ενδονοσοκομειακά πολυανθεκτικά μικρόβια. 

Διαβάστε επίσης: Σχεδόν 5 άνθρωποι τη μέρα χάνονται στην Ελλάδα, από πολυανθεκτικά μικρόβια

Η Υγιεινή των Χεριών (ΥΧ) αναφέρεται στην παροχή ιατρονοσηλευτικής φροντίδας με καθαρά χέρια, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά μικροβίων από το νοσοκομειακό περιβάλλον στους ασθενείς.  Κι αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την ΥΧ για το 2019.

Ο ΕΟΔΥ στοχεύοντας στην συνολική ευαισθητοποίηση και στην αλλαγή κουλτούρας, προωθεί την εφαρμογή της ΥΧ μέσα από πρόγραμμα που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας της Αττικής από το 2018 με στόχο την επέκτασή της εφαρμογής του σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ