Στη Βουλή τροπολογία για τα αναδρομικά rebate των 241 εκατ. ευρώ – Προβλέπονται … δόσεις!

  • Γιάννα Σουλάκη
rebate
Μέσα στην προεκλογική θύελλα, η κυβέρνηση ανοίγει και νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με τη φαρμακοβιομηχανία. Με τροπολογία που έφερε στη Βουλή διεκδικεί αναδρομική είσπραξη των rebate της περιόδου 2006-2008.

Πρόκειται για ποσό που φτάνει τα 241 εκατ. ευρώ για την είσπραξη του οποίου, η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει και … διευκολύνσεις, με την καταβολή του σε 120 δόσεις.

Την ίδια στιγμή, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν φαίνεται να υποχωρούν. ‘Εχουν ήδη προετοιμάσει το νομικό τους οπλοστάσιο για αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς όπως λένε, δεν υπάρχει γι’αυτούς ανοιχτή υπόθεση.

Τι διεκδικεί το κράτος με την νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, υπογράφουν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών κ.κ. Α. Ξανθός και Ε. Τσακαλώτος, καθώς επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Π. Πολάκης και η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κ.Παπανάτσιου, οι οποίοι και εξουσιοδοτούνται να ορίσουν τη διαδικασία παρακράτησης και απόδοσης των ποσών, με κοινή τους απόφαση (ΚΥΑ).

Η τροπολογία αναφέρει, ότι: “Για τα ποσά -από την ποσοστιαία επιστροφή (rebate) επί της πραγματικής φαρμακευτικής δαπάνης των ετών 2006-2007-2008, που ακυρώθηκαν με τότε απόφαση συναρμόδιων υπουργών, αλλά και με απόφαση του ΣτΕ το 2009– εκκρεμεί έως σήμερα η καταβολή τους”.

Διατυπώνεται και το εξής σκεπτικό: “Λαμβανομένων υπόψη των δημοσιονομικών συνθηκών της χώρας, κρίνεται αναγκαία η κατεπείγουσα θέσπιση της παρούσας ρύθμισης, καθώς δεν εφαρμόσθηκε η προϊσχύσασα για τα έτη 2006,2007,2008 και κατά συνέπεια οδήγησε στην δημοσιονομική επιβάρυνση του δημόσιου συστήματος υγείας για τα έτη αυτά, παρά την αρχική νομοθετική πρόβλεψη του μέτρου”.

Στην τρίτη παράγραφο της τροπολογίας προβλέπεται και η διαδικασία καταλογισμού και είσπραξης, η οποία θα γίνει, είτε απευθείας με κατάθεση μετρητών στον λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ, είτε μέσω συμψηφισμού του ποσού επιστροφής με αντίστοιχες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες για προμήθεια φαρμάκων, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Τι είχε προηγηθεί

Στα μέσα του περασμένου Μαρτίου η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, κατήγγειλαν ότι:

Κατά τα έτη 2006-2007, 134 εκατ. ευρώ από rebate δεν εισπράχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες, διότι σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τις οφειλές, ακυρώθηκε αργότερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τυπικούς λόγους, μετά από προσφυγή των φαρμακευτικών εταιρειών. Στη συνέχεια “με ευθύνη των τότε συναρμόδιων υπουργών”, σύμφωνα με την κα.Αχτσιόγλου, «δεν εκδόθηκε νέα υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα τα ποσά της περιόδου εκείνης να μην εισπραχθούν ποτέ«. Το έτος 2008, δεν εκδόθηκε, επίσης, ΚΥΑ “με αποτέλεσμα εκείνη τη χρονιά να μην εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ, που το Δημόσιο δικαιούνταν να λάβει από το rebate”, σύμφωνα με τους υπουργούς της κυβέρνησης. Οι υπουργοί έστειλαν στη συνέχεια τον φάκελο στη Βουλή.

Τι λέει η φαρμακοβιομηχανία

Κύκλοι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας υποστηρίζουν ότι όλα αυτά τα χρόνια, ό,τι ποσά καταλογίστηκαν σε clawback και rebate και μάλιστα δυσθεώρητα ποσά, όπως λένε, έχουν πληρωθεί.

Τονίζουν επίσης, ότι από νομικής πλευράς, το θέμα δεν είναι λογικό να έχει προεκτάσεις, γιατί τα ποσά που έχουν καταλογιστεί στις εταιρείες και έχουν νομικό έρεισμα, έχουν πληρωθεί εδώ και χρόνια. Κι ό,τι δεν έχει πληρωθεί, ήταν εξαιτίας των απορριπτικών αποφάσεων που υπήρξαν στο ΣτΕ.

Σχολιάζοντας την υπόθεση στο iatropedia.gr τον περασμένο Μάρτιο, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η απαίτηση τέτοιων ποσών 10 χρόνια μετά, δεν ξέρω τι εικόνα δημόσιου μηχανισμού δείχνει και τι εικόνα σταθερότητας και επιχειρηματικού κλίματος».

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί -εκτός απροόπτου- από τώρα και στο εξής είναι: Ψήφιση της τροπολογίας, ΦΕΚ και στη συνέχεια προσφυγή των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Διαβάστε επίσης: 

«Οσα rebate μας ζητήθηκαν τα πληρώσαμε. Δεν υπάρχει νομικό στήριγμα», λένε οι φαρμακοβιομήχανοι

Παραλείψεις και ζημιές εξαιτίας της μη είσπραξης rebate καταγγέλλουν υπουργοί

Πολιτικές ευθύνες αναζητά η Εισαγγελία. Στέλνει στη Βουλή τη δικογραφία για τα «αμαρτωλά» rebate

Μπελάς για τη φαρμακοβιομηχανία τα ανείσπρακτα rebate