Μπελάς για τη φαρμακοβιομηχανία τα ανείσπρακτα rebate 

  • Γιάννα Σουλάκη
ανείσπρακτα rebate
Νέος πονοκέφαλος για τον φαρμακοβιομηχανικό κλάδο, καθώς με τις χθεσινές δηλώσεις  των υπουργών Εργασίας και Υγείας για διαφυγόντα έσοδα του κράτους την περίοδο 2006-2010, ανοίγει νέο κεφάλαιο διεκδικήσεων για την επιστροφή του ανείσπρακτου rebate στα ταμεία.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας ΄Εφη Αχτσιόγλου, τα ποσά από τα ανείσπρακτα rebate που δεν καταβλήθηκαν μέσω του συστήματος υποχρεωτικών εκπτώσεων εξαιτίας “μη σύννομων πράξεων και παραλείψεων” των υπουργών Εργασίας της συγκεκριμένης περιόδου, θα εισπραχθούν αναδρομικά από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Από το συνολικό ποσό των 241 εκατ. ευρώ, έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να επιβεβαιώνονται τα ποσά ανά χρόνο, ενώ ήδη έχουν βεβαιωθεί στην εφορία 26,4 εκατ.ευρώ για το 2009-2010, ποσό το οποίο ούτε είχε εισπραχθεί από το rebate, ούτε είχε βεβαιωθεί ως οφειλόμενο. Για το διάστημα 2006-2008, όπου δεν είχαν εκδοθεί Υπουργικές Αποφάσεις για την είσπραξη των ποσών (134,3 εκατ. μόνο για το 2006-2008) αναζητείται νέα λύση, με ενδεχομένως με την έκδοση νέων Υπουργικών Αποφάσεων.

Από την πλευρά της η φαρμακοβιομηχανία, η οποία είχε προσφύγει την περίοδο 2006-2007 στο ΣτΕ και είχε ακυρώσει την εκτέλεση της τότε Υπουργικής Απόφασης για τυπικούς λόγους, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να πληρώσει αναδρομικά αυτά τα χρήματα και αναζητά λύσεις μέσω της νομικής οδού. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια, καθώς υπό το βάρος του clawback έχει αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιχειρηματικής βιωσιμότητας. Η κυβέρνηση, πάντως, αναμένεται να προτείνει συμψηφισμό με τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης:

Ζημία 241 εκατ. ευρώ υπέστη το Δημόσιο από τη μη είσπραξη rebate

Ολύμπιος Παπαδημητρίου στο iatropedia: «Πάλι καμία διέξοδος για rebate-clawback»