Ολύμπιος Παπαδημητρίου στο iatropedia: «Πάλι καμία διέξοδος για rebate-clawback»

  • Γιάννα Σουλάκη
O Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του φαρμάκου, μιλώντας στο iatropedia.

Όπως υποστηρίζει, παρά το γεγονός ότι τα νέα μέτρα και οι αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων που ψηφίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο κινούνται στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των στρεβλώσεων, επί της ουσίας δεν δόθηκε καμία λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η φαρμακοβιομηχανία και δεν είναι άλλο από το «rebate-clawback»:

«(τα νέα μέτρα) Δεν θα συμβάλουν ούτε κατ’ ελάχιστο στον περιορισμό των υπέρογκων rebates & clawback τα οποία συνθλίβουν τον κλάδο και καταργούν τις αναπτυξιακές προοπτικές του και επηρεάζουν αρνητικά τις θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, στο μεγαλύτερό μας πρόβλημα δεν δίνεται καμία απολύτως διέξοδος, για μια ακόμη φορά!», τονίζει ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ εκφράζει τον φόβο, ότι εξαιτίας της εφαρμογής των κλειστών προϋπολογισμών στους οποίους επιμένει η κυβέρνηση και καθώς η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι πολύ μικρή για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος, το clawback να αυξηθεί περαιτέρω: «Υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν τα clawback αν η ζήτηση συνεχίσει να βαίνει ανεξέλεγκτη αφού δεν λειτουργούν ακόμα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί», επισημαίνει.

Και όχι μόνο. Οι καθαρές τιμές των φαρμάκων (αυτές που πραγματικά εισπράττουν οι φαρμακευτικές εταιρείες), τονίζει ο κ.Παπαδημητρίου, παραμένουν οι χαμηλότερες της Ευρώπης και η Ελλάδα παραμένει από τις λιγότερο ελκυστικές χώρες της Ευρώπης για την εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά: «Όσον αφορά την επίδραση στην φαρμακευτική δαπάνη θεωρούμε πως είναι σε γενικές γραμμές ουδέτερη, αφού τυχόν αύξηση που θα προκληθεί από τις τιμές που πιθανώς θα ανεβούν ισοφαρίζεται περίπου από την μείωση των τιμών των μισών περίπου φαρμάκων που κυκλοφορούν».

Πώς σχολιάζει, όμως, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του αντιπροέδρου της Ν.Δ. και πρώην Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ότι η τροπολογία για την αναθεώρηση της τιμολόγησης, ήταν ένα «τεράστιο δώρο» της κυβέρνησης στη διεθνή φαρμακοβιομηχανία;

«Η πρόταση μας για την απλούστευση του συστήματος τιμολόγησης (ετήσια ανατιμολόγηση με χώρες ευρωζώνης) έχει κατατεθεί από το περασμένο καλοκαίρι στην Διακομματική Επιτροπή αλλά και στην επιτροπή παρακολούθησης φαρμακευτικής δαπάνης. Στη συνέχεια η πρόταση του Υπουργείου ανακοινώθηκε και στην διακομματική επιτροπή για το φάρμακο χωρίς, εξ όσων γνωρίζω, να δημιουργηθεί κάποιο ζήτημα από όσους συμμετείχαν. Συνεπώς δεν θεωρώ ότι τίθεται θέμα αιφνιδιασμού», επισημαίνει ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο οποίος συμπληρώνει επίσης ότι, «O εξορθολογισμός ενός χώρου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εύνοια, διότι αλλιώς δεν νομίζω ότι η χώρα και η οικονομία θα πάνε μπροστά».

Σε ότι αφορά την ουσιαστική επίπτωση στον προϋπολογισμό; Αυτή δεν αναμένεται να υπάρξει, αναφέρει η Πρόεδρος του Συνδέσμου των Φαρμακοβιομηχάνων: «Οι αλλαγές που θα προκύψουν έχουν μηδενική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως αναφέρεται και στην Έκθεση του ΓΛΚ,  και στην «συνολική» δαπάνη που βαρύνει τους ασθενείς. Το υπάρχον σύστημα τιμολόγησης είχε εξαντλήσει τα όρια του και είχε δημιουργήσει πολλές στρεβλώσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Όλα αυτά τα χρόνια μετράμε περισσότερους από 600 κωδικούς φαρμακευτικών προϊόντων με τιμές χαμηλότερες από τη χαμηλότερη της Ε.Ε. και πάνω από 1.500 με τιμές κάτω από το Μ.Ο. των 3 χαμηλότερων της Ε.Ε., μια κατάσταση που είναι σε αντίθεση με την ισχύουσα μέχρι τώρα νομοθεσία», καταλήγει.

Στα θετικά της εφαρμογής του νέου συστήματος, πάντως, ο ΣΦΕΕ προσμετρά: την ετήσια τιμολόγηση (αντί για δύο φορές το χρόνο), την απλούστερη τιμολόγηση (μικρότερος αριθμός χωρών, ενιαίο νόμισμα), την εξάλειψη των μειώσεων λόγω μεταβολής των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τη μείωση των στρεβλώσεων στις τιμές, και την προοπτική της σταθερότητας, καθώς οι κανόνες δείχνουν να είναι εφαρμόσιμοι σε βάθος χρόνου.