Πολιτικές ευθύνες αναζητά η Εισαγγελία. Στέλνει στη Βουλή τη δικογραφία για τα «αμαρτωλά» rebate

δικογραφία στη Βουλή
Στη Βουλή διαβιβάζεται δικογραφία από την Εισαγγελία Καταπολέμησης της διαφθοράς η οποία αφορά τις επιστροφές (rebate) φαρμακευτικών εταιριών την περίοδο 2006 έως 2010.

Η Εισαγγελία φέρεται να «σκόνταψε» στα ονόματα τριών πολιτικών προσώπων, που διατέλεσαν κυβερνητικά στελέχη το επίμαχο διάστημα.

Η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή με βάση τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς «σκόνταψε» σε ενδεχόμενες ευθύνες τριών πολιτικών προσώπων. Ο ένας έχει προγενέστερη εμπλοκή στην υπόθεση Novartis, ενώ οι άλλοι δύο διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Η υπόθεση που αφορά στην επιστροφή (rebate) φαρμακευτικών εταιριών, ήρθε στο φως στο πλαίσιο της έρευνας της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας πριν από λίγες ημέρες, την περίοδο 2006-2010 το κράτος δεν προχώρησε στην είσπραξη του ποσού του rebate από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με την κυρία Αχτσιόγλου να κάνει λόγο για μη σύννομες διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι η ευθύνη για το rebate την εν λόγω περίοδο βάρυνε τις ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Πλέον, όμως, είναι αρμοδιότητας Υπ. Υγείας και ΕΟΠΥΥ.

«Πρόκειται για ζημία του δημοσίου που υπολογίζεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ», σημείωσε η κυρία Αχτσιόγλου, διευκρινίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσό εντοπίζεται την περίοδο 2006-2007. Το σύνολο των μη εισπραχθέντων ποσών, για όλους τους παραπάνω λόγους, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ», διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, αναλύοντάς τα ως εξής:

  • Για το 2006 και το 2007, περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ.
  • Για το 2008 (κατ’ εκτίμηση), 67,2 εκατομμύρια ευρώ.
  • Για το 2009, υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Για το 2010, υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν