Στη Βουλή ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας για κρίσεις και αμοιβές γιατρών, ειδική αγωγή και clawback

  • Γιάννα Σουλάκη
ρυθμίσεις
Με την διαδικασία του κατεπείγοντος κατατέθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή ρυθμίσεις για εκκρεμή ζητήματα του Υπουργείου Υγείας, στο πολυνομοσχέδιο σκούπα της κυβέρνησης «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις»

Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής.  Μεταξύ των θεμάτων που έρχεται να ρυθμίσει το Υπουργείο Υγείας υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα με το clawback και rebate των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, προσωρινές αυξήσεις στις αμοιβές των Οικογενειακών γιατρών, αλλά και ρυθμίσεις για τις κρίσεις των γιατρών και οδοντιάτρων, τα Ιατρικά Συνέδρια και την ειδική αγωγή. Επίσης, προβλέπεται η παράταση της απασχόλησης του προσωπικού των Προαναχωρησιακών Κέντρων, αλλά και η μεταφορά ποσών από τους προϋπολογισμούς ενός νοσοκομείου σε άλλο.

Αναλυτικά:

Ρύθμιση οφειλών από rebate και clawback των παρόχων του ΕΟΠΥΥ

Πρόκειται για άτοκη ρύθμιση αποπληρωμής 120 δόσεων του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback) για το 2019 για τους παρόχους υγείας. Για την ένταξη στην εν λόγω ευνοϊκή και άτοκη ρύθμιση, οι πάροχοι θα πρέπει να παραιτηθούν από οποιαδήποτε αξίωση και από κάθε ένδικο βοήθημα που έχουν ασκήσει για οφειλές rebate-clawback των ετών 2013-2019.

Δείτε επίσης – ΕΟΠΥΥ: Εξετάζει τρόπους σταδιακής μείωσης και κατάργησης του clawback για τα Διαγνωστικά

Ρυθμίσεις για την επίσπευση της διαδικασίας κρίσης και τοποθέτησης γιατρών

Άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο αφορά την υποβολή υποψηφιότητας και την διαδικασία κρίσης και τοποθέτησης των γιατρών και έχει στόχο αφενός να αντιμετωπίσει τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην κατάρτιση των τελικών πινάκων κατάταξης και την εν γένει ολοκλήρωση της διαδικασίας και αφετέρου την κήρυξη άγονων θέσεων λόγω αδυναμίας επιλογής από επιλαχόντες υποψηφίους. Με τη ρύθμιση, επιδιώκεται τόσο ο εξορθολογισμός της διαδικασίας, όσο και η αποδοτικότερη αξιοποίηση του μέγιστου δυνατού όγκου των υποψηφιοτήτων, με παράλληλη εξασφάλιση ταχύτερης κρίσης. Η ρύθμιση προβλέπει κλήρωση μεταξύ των προέδρων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) για τις θέσεις προέδρων στα συμβούλια κρίσης και υποβολή υποψηφιοτήτων για το σύνολο των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί, με ανώτατο όριο πέντε φορείς.

Μηνιαία αποζημίωση οικογενειακών ιατρών

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ορίζεται μία πρόσθετη περίοδος αμοιβής με πάγια αντιμισθία για όλους τους οικογενειακούς ιατρούς και τους ασκούντες καθήκοντα οικογενειακού ιατρού, για τη χρονική περίοδο από 1.8.2019 έως 1.8.2020. Το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να ρυθμίσει τις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών, καθώς η ανάπτυξη του δικτύου οικογενειακών ιατρών, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, αλλά και τεχνικών προβλήματα για τη σωστή καταγραφή του πληθυσμού ευθύνης τους, έκανε μέχρι σήμερα ανέφικτη την καταβολή των αμοιβών τους με αναγωγή στα πραγματικά δεδομένα ευθύνης.

Δείτε επίσης – Οικογενειακοί γιατροί: Απειλούν να «κρεμάσουν» τα στηθοσκόπια – Είναι απλήρωτοι από τον Αύγουστο

Οπτικά –Ειδική αγωγή

Προβλέπεται, επίσης, η κάλυψη των δαπανών ατομικών αιτημάτων των δικαιούχων παροχών οπτικών ειδών και ειδικής αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα αποζημίωσης των αιτούμενων μέχρι την 31.01.2020. Η εν λόγω δαπάνη έχει προβλεφθεί στις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2019.

Δείτε επίσης – ΕΟΠΥΥ: Τέλος ταλαιπωρίας! Με μετρητά τα γυαλιά οράσεως και οι ειδικές θεραπείες

Παράταση απασχόλησης προσωπικού των Προαναχωρησιακών Κέντρων (ΠΡΟΚΕΚΑ)

Παρατείνεται ακόμη η απασχόληση του προσωπικού στα ΠΡΟΚΕΚΑ έως και 01.03.2020 για να καλύψει άμεσες και επιτακτικές ανάγκες κάλυψης του πληθυσμού που φιλοξενείται στα Προαναχωρησιακά Κέντρα (ΠΡΟΚΕΚΑ), όπως αναφέρεται σε άλλη ρύθμιση που υπάρχει στο σχέδιο νόμου. Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα λήγει στις 31.12.2019, και μέχρι να ξεκινήσει το νέο, περίπου Μάρτιο ή και τέλη Φεβρουαρίου θα έμεναν τα ΠΡΟΚΕΚΑ χωρίς προσωπικό.

Μεταφορά σε άλλο νοσοκομείο, ποσών από ετήσιους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ

Με μια ακόμα διάταξη, ποσά που έχουν εγγραφεί στους εγκεκριμένους ετήσιους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ για εφοδιασμό τους με υλικά και υπηρεσίες και υπερβαίνουν το ύψος των αναγκαίων για το σκοπό αυτό πιστώσεων, μετά από σχετική εισήγηση του Διοικητή του οικείου νοσοκομείου, μπορούν πλέον με απόφαση του Διοικητή της αρμόδιας ΥΠΕ να μεταφέρονται κατά το υπερβάλλον (ποσό) σε άλλα νοσοκομεία εντός της ιδίας ΥΠΕ.

Σε περίπτωση που η μεταφορά του υπερβάλλοντος ποσού αφορά νοσοκομεία διαφορετικής ΥΠΕ, η μεταφορά διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας μετά από εισήγηση του Διοικητή του οικείου Νοσοκομείου προς την αρμόδια ΥΠΕ και σύμφωνη γνώμη του ΚΕΣΥΠΕ.

Στον ΕΟΦ παραμένει η αρμοδιότητα για τα Ιατρικά Συνέδρια

Από 31.12.2019 για οποιαδήποτε απόφαση έγκρισης, οργάνωσης, ή χρηματοδότησης συνεδρίων ή σεμιναρίων από φαρμακευτικές βιομηχανίες ή εμπορικές επιχειρήσεις ή μέσω οποιασδήποτε διαφημιστικής ή άλλης επιχείρησης παροχής υπηρεσιών αρμοδιότητας ΕΟΦ επρόκειτο να περιέλθουν στο ΚΕ.Σ.Υ. Ενόψει της δυσκολίας που ενδεχομένως να προκαλούσε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης, ελλείψει της τεχνογνωσίας του ΚΕ.ΣΥ καταργείται αυτή και οι αρμοδιότητες εξακολουθούν να παραμένουν στον ΕΟΦ, αναφέρει άλλη ρύθμιση που κατέθεσε στο νομοσχέδιο το υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν