Σε ποια τρόφιμα θα »μπει» φόρος λίπους; Όλη η λίστα

  • Iatropedia
Για το καλό της υγείας μας αλλά και για να συγκεντρωθούν χρήματα στον κρατικό κορβανά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εισηγήθηκε στο Brussels Grou την επιβολή φόρου στα τρόφιμα που περιέχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Βέβαια η πρόταση αυτή δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία αφού αντίστοιχα μέτρα έχουν επιβληθεί και άλλες χώρες όπως στην Αμερική στην Ουγγαρία, στη Φιλλανδία , στη Γαλλία και στην Ιρλανδία.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι η πρόταση Βαρουφάκη περιλαμβάνει την επιβολή ενός λεπτού στα προϊόντα υψηλής θερμικής αξίας ώστε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα 3,5 δισ. Ευρώ.

Ποια είναι

Τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν λιπαρά. Εξαίρεση αποτελούν μόνο τα φρούτα, τα λαχανικά τα όσπρια και οι αμυλούχες τροφές.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά είναι τα γαλακτοκομικά,το βούτυρο, το γιαούρτι πρόβειο και η φέτα.

Ακολουθούν τα αλλαντικά όπως το μπέικον, τα λουκάνικα, η μορταδέλα, η μοτσαρέλα και άλλα.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται η πίτσα, τα μπέργκερ και άλλα παρόμοια.

Επίσης τα γλυκά και όσα έχουν παρασκευασθεί από κακάο και σοκολάτα γάλακτος τα περισσότερα δηλαδή.

Από την λίστα των λιπαρών δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα σουβλάκια, τα παιδάκια οι πανσέτες και άλλα.

Τα αλμυρά σνακ όπως τα πατατάκια, τα γαριδάκια αλλά και τα αναψυκτικά ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων που περιέχουν πολλά λιπαρά.

Πρωτιά παχυσαρκίας

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η κατανάλωση αυτών των τροφίμων εγκυμονεί κινδύνους τόσο γαι την υγειά μας όσο και για την σιλουέτα μας.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου τα παιδιά παίρνουν χρυσό μετάλλιο στην παχυσαρκία.

Αυτό προέκυψε από έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή επιτροπή για την παχυσαρκία και έδειξε ότι ένα στα δύο Ελληνόπουλα έχει πρόβλημα βάρους, εξαιτίας της έλλειψης άσκησης αλλά και της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών.

Την ίδια στιγμή η κατανάλωση των λιπαρών τροφίμων ενοχοποιούνται και για την εμφάνιση υψηλής χοληστερίνης , πίεσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων στους ενήλικες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φόρος καπνού και υπέρ ΕΟΠΥΥ! Νέα μέτρα για κάπνισμα