Ρομπότ σε ρόλο βοηθού στα φαρμακεία των νοσοκομείων

  • Iatropedia newsroom
ρομπότ, φαρμακείο
Το αυτοματοποιημένο σύστημα περιορίζει τον κίνδυνο σφαλμάτων, όπως η επιλογή λάθος συσκευασίας, ενώ συμβάλλει και στη μείωση των απορριμμάτων

Ένα νέο είδος ρομπότ, που μπορούν να βρίσκουν τα συντογογραφημένα φάρμακα στα ράφια των φαρμακείων πολύ πιο γρήγορα από τους ανθρώπους, έχουν πάρει ήδη θέση σε δύο βρετανικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το BBC, τα νοσοκομεία Royal Preston και Chorley and South Ribble Hospital έχουν εγκαταστήσει διπλά συστήματα που μοιάζουν με «γιγάντιους αυτόματους πωλητές» με κινούμενους βραχίονες.

Σύμφωνα με τους διευθυντές των νοσοκομείων, η δυνατότητα αυτοματοποιημένης εκτέλεσης των συνταγών υπήρχε εδώ και 16 χρόνια, αλλά τα νέα ρομπότ ήταν πιο γρήγορα.

Διαβεβαιώνουν δε ότι το αυτοματοποιημένο σύστημα δεν θα οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας στα φαρμακεία, αλλά τα ρομπότ θα βοηθήσουν τους φαρμακοποιούς που εργάζονται στα φαρμακεία των νοσοκομείων να έχουν ακόμη περισσότερο χρόνο για τη φροντίδα των ασθενών.

Τα ρομπότ είναι τόσο μεγάλα που χρειάζεται το καθένα το δικό του δωμάτιο, με το σύστημα στο Royal Preston να έχει την ικανότητα να αποθηκεύει 40.000 συσκευασίες φαρμάκων.

Το ρομπότ στο νοσοκομείο Chorley θα επιλέγει από περίπου 12.000 συσκευασίες φαρμάκων.

Τα ρομπότ «ζωντανεύουν» όταν δημιουργείται μία συνταγή.

Εν συνεχεία, η συνταγή εκτελείται και τα φάρμακα μεταφέρονται μέσω ιμάντα σε ένα σημείο συλλογής, υπό ανθρώπινη επίβλεψη.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα περιορίζει τον κίνδυνο σφαλμάτων στην εκτέλεση της συνταγής, όπως η επιλογή λανθασμένου μεγέθους συσκευασίας ή λανθασμένης δοσολογίας, ενώ συμβάλλει και στη μείωση των απορριμμάτων, καθώς τα προϊόντα που βρίσκονται πιο κοντά στην ημερομηνία λήξης τους επιλέγονται αυτομάτως πρώτα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εμβόλιο κατά του καρκίνου συρρικνώνει τους όγκους του ήπατος σε προκαταρκτική δοκιμή

Εγκεφαλικά εμφυτεύματα: Στα σκαριά μεγάλη κλινική δοκιμή από ανταγωνιστική της Neuralink του Έλον Μασκ

Αρουραίος πετάχτηκε από την τουαλέτα και δάγκωσε 76χρονο – Ποια ήταν η κατάληξη