Εγκεφαλικά εμφυτεύματα: Στα σκαριά μεγάλη κλινική δοκιμή από ανταγωνιστική της Neuralink του Έλον Μασκ

  • Iatropedia newsroom
εγκεφαλικά εμφυτεύματα
Εντείνεται ο ανταγωνισμός για την έρευνα, ανάπτυξη και εμπορική διακίνηση εγκεφαλικών εμφυτευμάτων

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στα εγκεφαλικά εμφυτεύματα, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, ξεκινά η προετοιμασία για μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή από την εταιρεία Synchron, ανταγωνιστική της Neuralink του Elon Musk (Έλον Μασκ).

Η Synchron σχεδιάζει να ανοίξει ηλεκτρονικό μητρώο για την εγγραφή ασθενών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην κλινική δοκιμή της, που θα περιλαμβάνει δεκάδες συμμετέχοντες.

Την ίδια ώρα, περίπου 120 κέντρα κλινικών δοκιμών έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να βοηθήσουν στη διεξαγωγή της δοκιμής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Synchron, Thomas Oxley, σε συνέντευξή του.

Και οι δύο εταιρείες, Neuralink και Synchron, στοχεύουν αρχικά να βοηθήσουν τους παράλυτους ασθενείς να πληκτρολογούν σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας συσκευές που ερμηνεύουν τα σήματα του εγκεφάλου.

Η Synchron πήρε έγκριση στις ΗΠΑ για προκαταρκτικές δοκιμές τον Ιούλιο του 2021 και έχει εμφυτεύσει τη συσκευή της σε έξι ασθενείς. Προηγούμενη δοκιμή σε τέσσερις ασθενείς στην Αυστραλία δεν έδειξε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ανέφερε η εταιρεία.

Η Synchron θα αναλύσει τα δεδομένα από τις ΗΠΑ για να προετοιμαστεί για τη μεγαλύτερη μελέτη, ενώ θα περιμένει την έγκριση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η εταιρεία στοχεύει να περιλάβει στην κλινική δοκιμή και ασθενείς που έχουν παραλύσει λόγω της νευροεκφυλιστικής νόσου ALS (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), εγκεφαλικού επεισοδίου και σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η Synchron, στους επενδυτές της οποίας περιλαμβάνονται και οι δισεκατομμυριούχοι Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς, και η Neuralink ανταγωνίζονται σε μια ιδιαίτερα εξειδικευμένη αγορά, αυτή των λεγόμενων συσκευών διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI). Τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούν ηλεκτρόδια που διεισδύουν στον εγκέφαλο ή επικάθονται στην επιφάνειά του για να παρέχουν άμεση επικοινωνία με τους υπολογιστές.

Καμία εταιρεία δεν έχει λάβει οριστική έγκριση από τον FDA για εμπορική διακίνηση εμφυτεύματος εγκεφάλου BCI.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχιζοφρένεια: Πειραματικό φάρμακο μειώνει συμπτώματα και βάρος των ασθενών

Κορωνοϊός: Πόσο αποτελεσματικές ήταν στην αληθινή ζωή οι αναμνηστικές δόσεις από τα εμβόλια

Τα άτομα που εκτείθενται στο παθητικό κάπνισμα, έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής [μελέτη]