Σχιζοφρένεια: Πειραματικό φάρμακο μειώνει συμπτώματα και βάρος των ασθενών

  • Ρούλα Τσουλέα
σχιζοφρένεια
Τι έδειξε η τελική φάση των κλινικών δοκιμών. Σε πόσους ασθενείς βελτιώθηκαν τα συμπτώματα.

Ένα πειραματικό φάρμακο για τη σχιζοφρένεια μπορεί να μειώνει τα συμπτώματα των ασθενών, χωρίς να αυξάνει το σωματικό βάρος τους, όπως συμβαίνει με άλλα αντιψυχωσικά φάρμακα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αντιθέτως, φαίνεται να το μειώνει λίγο στους περισσότερους από αυτούς, ενώ σε μερικούς η μείωση είναι σημαντική.

Το φάρμακο λέγεται KarXT. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο των κλινικών μελετών και τα οφέλη που αναφέρθηκαν αφορούν την έκβαση των ασθενών έπειτα από 12 μήνες παρακολούθησης.

Όπως ανακοίνωσε η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, η μελέτη έδειξε πως μετά από έναν χρόνο θεραπεία, το 75% των ασθενών είχε μείωση σε συμπτώματα όπως:

  • Οι ψευδαισθήσεις
  • Η μειωμένη ομιλία

Η μείωση των συμπτωμάτων αυτών έφτασε ή ξεπέρασε το 30%, βάσει ειδικής κλίμακας αξιολόγησης της βαρύτητάς τους. Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα προγενέστερων, αλλά πιο σύντομων κλινικών μελετών σε άλλους ασθενείς με σχιζοφρένεια.

«Οι υπάρχουσες αντιψυχωσικές θεραπείες σχετίζονται με σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων δυσμενών μεταβολικών προφίλ, αυξήσεων στο σωματικό βάρος…. και υπάρχει ανάγκη για πιο αποτελεσματικές θεραπείες», δήλωσε ο Dr. Roland Chen, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής Ανάπτυξης στην Ανοσολογία, τα Καρδιαγγειακά & τη Νευροεπιστήμη, στην εταιρεία Bristol Myers Squibb που αναπτύσσει το φάρμακο.

Και απώλεια βάρους

Στη νέα μελέτη, το KarXT σχετίστηκε με μείωση κατά 2,6 κιλά του σωματικού βάρους των ασθενών στη διάρκεια 12 μηνών. Αυτό όμως ήταν ο μέσος όρος. Υπήρξαν συμμετέχοντες που έχασαν πολύ περισσότερα κιλά.

Συνολικά το 65% αδυνάτισαν λίγο ή πολύ στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως. Το 17,6% από αυτούς παρουσίασαν μείωση που έφτασε στο 7% ή περισσότερο του αρχικού βάρους τους.

Ειδικά οι ασθενείς με σχιζοφρένεια που ήδη ήσαν παχύσαρκοι, έχασαν 4 κιλά κατά μέσον όρο στη διάρκεια των 12 μηνών.

Το 15% των συμμετεχόντων διέκοψαν τη λήψη του φαρμάκου λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών. Οι πιο συχνές ήταν ναυτία και έμετος.

Φωτογραφία: iStock