Αρουραίος πετάχτηκε από την τουαλέτα και δάγκωσε 76χρονο – Ποια ήταν η κατάληξη

  • Ρούλα Τσουλέα
αρουραίος
Ακριβά κόντεψε να πληρώσει την προσπάθειά του να απαλλαγεί από έναν αρουραίο ο ηλικιωμένος άνδρας.

Ένας άνδρας από το Μόντρεαλ νοσηλεύθηκε στην εντατική με σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη που έπαθε όταν τον δάγκωσε ένας αρουραίος, τη στιγμή που προσπαθούσε να τον απομακρύνει από την λεκάνη της τουαλέτας στο σπίτι του!

Το περιστατικό συνέβη στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δύο μήνες για να αναρρώσει ο 76χρονος.

Οι γιατροί του δημοσίευσαν τις λεπτομέρειες της περίπτωσή του στην ιατρική επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν γιατρούς και κοινό για το τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν βλέπουμε μπροστά μας άγρια ζώα.

Όπως αναφέρουν, ο άνδρας «συναντήθηκε» με το τρωκτικό στις 7 Ιανουαρίου 2024. Καθώς προσπαθούσε να τον απομακρύνει από το σπίτι του, ο αρουραίος πετάχτηκε και τον δάγκωσε σε δύο δάκτυλα.

Αρχικά δεν φάνηκε να είναι κάτι σοβαρό. Σε πρώτη φάση ο ηλικιωμένος απευθύνθηκε, ως όφειλε, στα επείγοντα περιστατικά του πλησιέστερου νοσοκομείου στο σπίτι του. Εκεί οι γιατροί περιποιήθηκαν την πληγή του και του έκαναν το εμβόλιο του τετάνου.

Ωστόσο στις 25 Ιανουαρίου ο άνδρας βρισκόταν πίσω στο νοσοκομείο. Όπως είπε στους γιατρούς, το τελευταίο τριήμερο είχε πυρετό, πονοκέφαλο και πόνο στην κοιλιά. Παρουσίαζε επίσης υπόταση και ταχυπαλμία.

Οι αιματολογικές εξετάσεις του έδειξαν ότι είχε οξεία νεφρική βλάβη. Είχε επίσης χαμηλά αιμοπετάλια (θρομβοπενία) και διάφορες άλλες παθολογικές τιμές, ενδεικτικές σοβαρής φλεγμονής.

Την επομένη ημέρα επιδεινώθηκε και εισήχθη εσπευσμένα στην εντατική με πολυοργανική δυσλειτουργία και σήψη (σηψαιμία)! Οι γιατροί του άρχισαν επιθετική αντιβιοτική αγωγή, πεπεισμένοι ότι είχε μολυνθεί από βακτήρια του αρουραίου.

Έπαθε λεπτοσπείρωση

Ο άνδρας παρέμεινε στην εντατική τρεις μέρες και στο νοσοκομείο για άλλες δύο εβδομάδες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του εκεί έπαιρνε αντιβιοτική αγωγή.

Για να εξακριβώσουν τι ακριβώς είχε οι γιατροί έστειλαν δείγματα αίματος και ούρων για ειδικές αναλύσεις. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε λεπτοσπείρωση – μία νόσο που προκαλείται από το βακτήριο Leptospira που προφανώς του μετέδωσε ο αρουραίος, αφού είναι κοινός φορέας του.

Η λεπτοσπείρωση είναι αρκετά συνηθισμένη. Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) αναφέρει ότι ετησίως διαγιγνώσκονται περισσότερα από 500.000 κρούσματα. Η πλειονότητα των ασθενών έχουν σοβαρή νόσο και η θνησιμότητα ανέρχεται στο 10%. Σε μερικές περιπτώσεις, δε, παρατηρείται υποτροπή των συστηματικών συμπτωμάτων και μερικές φορές άσηπτη μηνιγγίτιδα.

Ο 76χρονος ανήκει στους τυχερούς, παρότι είχε και βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη). Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 11 Φεβρουαρίου 2024 και στον επανέλεγχο που έκανε στις 15 Μαρτίου έδειχνε να έχει αναρρώσει πλήρως. Δεν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες για το τι απέγινε ο αρουραίος.

Φωτογραφία: iStock