Ψυχίατροι για ακούσιες νοσηλείες μετά από εισαγγελική εντολή: Παραβιάζονται τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των ασθενών

  • Γιάννα Σουλάκη
ακούσιες
Σύγχρονο πλαίσιο μεταφοράς και εξέτασης κατόπιν εισαγγελικών εντολών ζητούν σύσσωμες οι επιστημονικές ενώσεις των Ψυχιάτρων.

Από κοινού, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων τάσσονται κατά της πρόσφατης εγκυκλίου του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, η οποία αφορά τη διαδικασία εισαγωγής ατόμων κατόπιν εισαγγελικών εντολών σε ψυχιατρικά καταστήματα της χώρας. (Ν. 2071/1992 (Γ3α/Γ.Π.ΟΙΚ.6388-01/02/2024).

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη εγκύκλιο, οι αστυνομικοί που συνοδεύουν άτομο στα ΤΕΠ ενός νοσοκομείου για ψυχιατρική εξέταση μετά από εισαγγελική εντολή αποχωρούν πριν καν αρχίσει η εξέταση του, αφαιρώντας όλα τα μέτρα που έχουν λάβει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του ίδιου αλλά και του περιβάλλοντος.

Ως συνέπεια, λένε οι Ψυχίατροι, εξεταζόμενοι με ποικίλου βαθμού διαταραχή της συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της καταστροφικής συμπεριφοράς έναντι του εαυτού τους και τρίτων, «αφήνονται πρόωρα στην ευθύνη νοσηλευτικών μονάδων οι οποίες δεν έχουν ως σήμερα καταλλήλως στελεχωθεί και οργανωθεί χωροταξικά. Τα ανωτέρω μπορεί να έχουν σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία και στη σωματική ακεραιότητα τόσο των εξεταζόμενων όσο και του προσωπικού. Επίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλεισμό από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας άτομα που τις έχουν απόλυτη ανάγκη», όπως τονίζουν.

Ασθενής το «έσκασε» από την Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ όταν έφυγε η αστυνομία

To πρώτο περιστατικό που «επιβεβαιώνει» τους φόβους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού συνέβη την Πέμπτη (8/2/24) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, αφού ένας ασθενής «το έσκασε» από την ψυχιατρική κλινική.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ο ασθενής συνοδευόμενος από την αστυνομία, μεταφέρθηκε από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο ΠΑΓΝΗ. Η αστυνομία αφού ολοκλήρωσε την αποστολή της, έφυγε κι εκείνος εξαφανίστηκε!

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, το σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητούσε να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στη διαδικασία μεταφοράς των ασθενών σε ψυχιατρικές κλινικές, που απαλλάσσει την αστυνομία από τη συνοδεία τους, καθώς δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος.

Δείτε επίσης – ΠΑΓΝΗ: «Το έσκασε» ασθενής από τη ψυχιατρική κλινική εξαιτίας του νέου νόμου, λένε οι εργαζόμενοι

«Κατά τη γνώμη μας, για την εφαρμογή της εγκυκλίου απαιτείται η πρόσληψη ειδικά εκπαιδευμένου και αριθμητικά ικανού προσωπικού προκειμένου να είναι δυνατή η ασφαλής εξέταση, πρώτα από όλα το άτομο που εξετάζεται, καθώς και η ασφαλής μεταφορά του μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του νοσοκομείου. Απαιτείται, επίσης, η διαμόρφωση των χώρων εξέτασης με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων μερών και όπως, βεβαίως, επιβάλλεται από τις διεθνείς καλές πρακτικές», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών συλλόγων των Ψυχιάτρων.

Ψυχίατροι: «Ανυπέρβλητα» τα εμπόδια για τους ανήλικους

Όσον αφορά τους ανήλικους, οι Ψυχίατροι επισημαίνουν και τονίζουν πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος δημιουργεί μια σειρά από ανυπέρβλητα εμπόδια που κάνουν απαραίτητη την ύπαρξη και  ενός μηχανισμού που να διασφαλίζει:

α) την μεταφορά τους σε άλλο νοσοκομείο σε ψυχιατρική κλινική ενηλίκων, μετά την ψυχιατρική αξιολόγηση, αφού συχνά δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στο νοσοκομείο που εξετάζονται

β) την επιστροφή τους στην οικογένεια (ή σε πλαίσιο φροντίδας), για εκείνους που δεν συνοδεύονται από συγγενείς ή κηδεμόνες, αν κριθεί ότι δεν χρήζουν νοσηλείας

Δείτε επίσης: Ψυχική υγεία: Τι αλλάζει στην μεταφορά ασθενών για ακούσιες νοσηλείες – Ο ρόλος της αστυνομίας

Οι γιατροί της ψυχικής υγείας, ζητούν την άμεση επανεξέταση της εγκυκλίου και την έναρξη διαλόγου με σαφή ημερομηνία ολοκλήρωσης αυτού προκειμένου να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί και στη χώρα μας «ένα σύγχρονο πλαίσιο μεταφοράς και εξέτασης κατόπιν εισαγγελικών εντολών έτσι ώστε να παρέχεται η αναγκαία ιατρική φροντίδα με διασφάλιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας», όπως αναφέρουν.

Επισημαίνουν δε πως οι δύο επιστημονικές εταιρείες παραμένουν πάντα στη διάθεση του υφυπουργού και του υπουργείου υγείας προκειμένου να συμβάλλουν στην επίλυση χρόνιων και σοβαρών προβλημάτων που αφορούν γενικότερα τη φροντίδα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με προβλήματα ψυχικής υγείας στη χώρα μας.