“Πρέπει να τελειώνει το μαρτύριο μας. Βρείτε τα!”, λένε οι γονείς σε ΕΟΠΥΥ και εργοθεραπευτές

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΠΥΥ
'Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τη στιγμή που χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας μπήκαν σε ένα ατελείωτο μαρτύριο και αγωνία, για το εάν θα έχουν την επόμενη μέρα χρήματα, να πληρώσουν από την τσέπη τους τις ειδικές θεραπείες των παιδιών τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν να τις πληρώσουν, με αποτέλεσμα να ζουν ένα παρατεταμένο μαρτύριο, το οποίο έχουν φροντίσει -όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις και καθορίζουν τις τύχες τους- αντί να το λύνουν, να το κάνουν χειρότερο.

Δείτε επίσης: Γολγοθάς χωρίς τέλος με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για μαθησιακά προβλήματα και αυτισμό

Οι ειδικές θεραπείες, όμως, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ο μόνος τρόπος που έχουν κάποια παιδιά που πάσχουν από νοητικά ή κινητικά προβλήματα, δυσκολίες ή αναπηρίες να ανακτήσουν την καθημερινή τους λειτουργικότητα και να εξελίξουν τις δεξιότητές τους, έτσι ώστε να είναι αυτόνομα. Είναι παιδιά που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια: αναπηρίες, σπάνια σύνδρομα, αυτισμό ή μαθησιακά προβλήματα. Πάνω από όλα, όμως, είναι παιδιά με δικαιώματα στη ζωή!

“Χρησιμοποιούν τα παιδιά μας. Είναι απάνθρωπο. Μιλάμε για παιδιά με ειδικές ανάγκες, παιδιά με αναπηρίες, είναι παιδιά που όλο αυτόν τον καιρό χάνουν πολύτιμο θεραπευτικό χρόνο”, λένε οι γονείς μιλώντας στο iatropedia.gr.

Σχεδόν ένας χρόνος μαρτύριο, με υποσχέσεις και αναβολές

‘Ολα ξεκίνησαν πέρυσι το καλοκαίρι με μια σειρά από αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν και ενσωματώθηκαν στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ). Νέα παραρτήματα, νέες εγκύκλιοι και δεδομένα, με ασαφείς οδηγίες της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προς τους υπαλλήλους της, τους θεραπευτές και τους γονείς. Για μήνες επικρατούσε ένα ατελείωτο χάος.

Μετά από αδιανόητη ταλαιπωρία φέτος τον Απρίλιο, άρχισε να μπαίνει μια τάξη σ’αυτό το άναρχο τοπίο. Δημιουργήθηκε επιτέλους ηλεκτρονική πλατφόρμα με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών για τη γνωμάτευση, τη συνταγογράφηση, αλλά κυρίως για την αποζημίωση των οικογενειών για τις ειδικές θεραπείες.

Δείτε επίσης: ΕΟΠΥΥ: Απλουστεύεται η αποζημίωση των ειδικών θεραπειών. Δείτε πως!

Οι γονείς αναθάρρησαν και πίστεψαν ότι τα προβλήματά τους τελείωσαν. Ενα νέο εμπόδιο, όμως, προέκυψε, καθώς οι εργοθεραπευτές αρνούνται να πιστοποιηθούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, ώστε να τεθεί σε οριστική εφαρμογή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αποζημίωση των ειδικών θεραπειών.

“Είχαμε αρχίσει σιγά-σιγά τον τελευταίο καιρό να αποζημιωνόμαστε. Τώρα έρχεται αυτό. Aυτή τη στιγμή γονείς και εργοθεραπευτές έχουμε ένα ενιαίο μέτωπο και κάποιοι αυτό το μέτωπο προσπαθούν να το διασπάσουν. Εμείς πληρώνουμε κάθε μήνα τον ασφαλιστικό μας φορέα κι αυτός έχει την υποχρέωση να μας επιστρέψει τις παροχές για τις οποίες πληρώνεται. Ανεξάρτητα με το τι θα κάνει με τους εργοθεραπευτές. Εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιος έχει δίκιο. Εμένα με ενδιαφέρει να έχει το παιδί μου θεραπεία και να είναι σωστά δομημένες οι διαδικασίες. Δεν μπορεί ο καθένας, όποιος και να είναι αυτός Υπουργός ή πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ να παίζει με τις ψυχές των παιδιών. Μας λένε τώρα, ότι αν μέχρι το τέλος του μήνα, αν δεν πιστοποιηθούν οι εργοθεραπευτές δεν θα μπορέσουμε να αποζημιωθούμε. Να καθίσουν στο τραπέζι εργοθεραπευτές και ΕΟΠΥΥ να τα βρούνε. Τα παιδιά μας δεν είναι σάκος του μποξ”, λέει στο iatropedia η κοινωνική λειτουργός κα. Μαρία Λευτάκη, μητέρα παιδιού με αυτισμό.

Δείτε επίσης: Εργοθεραπευτές: “Οι λέξεις δημοκρατική διαδικασία και διαβούλευση είναι εκτός πρακτικής σας, κ. Γεωργακόπουλε”

Πρόκειται σίγουρα για μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, που έχει σοβαρές συνέπειες για τους γονείς και αντίκτυπο στην ήδη διαταραγμένη ψυχολογία τη δική τους και κυρίως των παιδιών τους.

Δείτε επίσης: Σκληρό ροκ από τους εργοθεραπευτές, ενώ χιλιάδες παιδιά στερούνται τις ειδικές θεραπείες τους

Κίνηση υποχώρησης από τον ΕΟΠΥΥ και απλούστευση της διαδικασίας πιστοποίησης των θεραπευτηρίων

Σε μια ύστατη προσπάθεια να λάβει τέλος όλη αυτή η απίστευτη κρίση, ο ΕΟΠΥΥ έκανε πριν από λίγες ημέρες, ένα βήμα πίσω. Με νέο έγγραφο που απέστειλε προς τους εργοθεραπευτές απλουστεύει κι άλλο τη διαδικασία πιστοποίησης των θεραπευτηρίων ή ιδιωτών που παρέχουν θεραπείες ειδικής αγωγής. Οι εργοθεραπευτές μπορούν τώρα να λάβουν τον κλειδάριθμο πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με ένα απλό e-mail και χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στο ΠΕ.ΔΙ-ΕΟΠΥΥ, υποβάλλοντας απλώς το όνομα και τα ΑΦΜ των εργαζομένων τους.

Δείτε το σχετικό έγγραφο:

Η κα. Μαρία Λευτάκη καταλήγει:

“Οι εργοθεραπευτές λένε, «δεν πιστοποιούμαστε» και το κράτος λέει «αν δεν πιστοποιηθείτε δεν θα πληρωθείτε». Αυτό είναι απαράδεκτο! Δεν μπορεί τα παιδιά μας να είναι στη μέση της κόντρας ανάμεσα στους εργοθεραπευτές και στο Υπουργείο. Θα πρέπει να κάτσουν να βρούνε μια λύση. Εγώ δεν μπορώ να πω ποια θα είναι αυτή η λύση, γιατί δεν είμαι ο αρμόδιος φορέας και ούτε μπορώ να κρίνω κανέναν. Αλλά η ουσία είναι, ότι μέχρι να λήξει αυτό το θέμα, τα παιδιά μας δεν πρέπει να στερηθούν καμία θεραπεία ξανά