Σκληρό ροκ από τους εργοθεραπευτές, ενώ χιλιάδες παιδιά στερούνται τις ειδικές θεραπείες τους

  • Γιάννα Σουλάκη
εργοθεραπευτές
Απορίες και ερωτηματικά προκαλεί η άρνηση των εργοθεραπευτών να πιστοποιηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, γεγονός το οποίο θα έβαζε ένα τέλος στην πολύμηνη ταλαιπωρία που ζουν χιλιάδες οικογένειες και κυρίως παιδιά με αναπηρίες, αυτισμό και μαθησιακά προβλήματα, αλλά και ενήλικες με αντίστοιχα προβλήματα.

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών δηλώνει την οριστική αποχή των μελών του από την διαδικασία πιστοποίησης συμβεβλημένων θεραπευτηρίων και ιδιωτών θεραπευτών, διαδικασία που ζήτησε πρόσφατα με σχετική εγκύκλιο του ο ΕΟΠΥΥ ώστε να προχωρήσει με πιο απλουστευμένο τρόπο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αποζημίωση των ειδικών θεραπειών. Οι εργοθεραπευτές, όμως, κατήγγειλαν τη διαδικασία πιστοποίησης ως…περιττή!

“Οι εργοθεραπευτές δεν θα συμμετάσχουν στην προσχηματική διαδικασία πιστοποίησης θεραπευτών και θεραπευτικών χώρων ειδικής αγωγής που απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών”, αναφέρουν χαρακτηριστικά με δήλωσή τους τα μέλη του Συλλόγου, την ώρα που οι γονείς των παιδιών μένουν για μια ακόμη φορά ξεκρέμαστοι, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν -μέσω των Συλλόγων τους- είχαν βάλει πλάτη στους αγώνες των εργοθεραπευτών για δικαιότερη τιμολόγηση των θεραπειών, στέλνοντας μάλιστα και επιστολές σε αρμόδιους βουλευτές και Υπουργούς!

Διαβάστε επίσης: Γολγοθάς χωρίς τέλος με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για μαθησιακά προβλήματα και αυτισμό

Να σημειωθεί ότι η πιστοποίηση των θεραπευτηρίων και ιδιωτών θεραπευτών είναι μια διαδικασία που θα οδηγούσε στη εξομάλυνση της λειτουργίας της περιβόητης ηλεκτρονικής πλατφόρμας χορήγησης ηλεκτρονικών γνωματεύσεων και παραπεμπτικών, απλουστεύοντας τη γραφειοκρατία και τις περιττές καθυστερήσεις στην αποζημίωση των εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κλπ.

Διαβάστε επίσης: ΕΟΠΥΥ: Απλουστεύεται η αποζημίωση των ειδικών θεραπειών. Δείτε πως!

Η απόφαση των εργοθεραπευτών, όμως, καθώς και η αδυναμία της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να δώσει λύση σ’αυτό το σοβαρό πρόβλημα, αναμένεται να οδηγήσει σε μία ακόμη δυσβάσταχτη ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους και σε παράταση της οικονομικής αιμορραγίας τους εξαιτίας των πολύμηνων καθυστερήσεων στην απόδοση χρημάτων για τις θεραπείς, που έχουν ξεκινήσει να συμβαίνουν από τον μήνα…Οκτώβριο του προηγούμενου χρόνου.

Πόλεμος δηλώσεων – αντιδηλώσεων και στη μέση παιδιά που χρειάζονται τις θεραπείες

Αντί για μια συμβιβαστική και από τις δύο πλευρές λύση στο πρόβλημα, με γνώμονα το όφελος των μικρών παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη, (ενώ κάποια από αυτά μάλιστα ακόμη και σε κίνδυνο από την έλλειψη θεραπειών), εργοθεραπευτές και ΕΟΠΥΥ επιδίδονται το τελευταίο διάστημα σε έναν ατελείωτο πόλεμο χαρακωμάτων, με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Π. Γεωργακόπουλο, να κατηγορεί τους εργοθεραπευτές για “προσχηματικές καθυστερήσεις” και “υπονόμευση των διαδικασιών” και τους εργοθεραπευτές τον ΕΟΠΥΥ για “θέσπιση και εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και με μόνο κριτήριο τις περικοπές των δαπανών”.

Διαβάστε επίσης: Εργοθεραπευτές: “Οι λέξεις δημοκρατική διαδικασία και διαβούλευση είναι εκτός πρακτικής σας, κ. Γεωργακόπουλε”

Την ίδια στιγμή, οι εργοθεραπευτές υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους προς το ευρύ κοινό, “με τη διασφαλισμένη ποιότητα που εγγυάται ο Σύλλογος Εργοθεραπευτών”. Δεν λένε πουθενά στους γονείς, όμως, που θα βρούνε τα χρήματα για να καλύψουν τις θεραπείες των παιδιών τους.