Εργοθεραπευτές: “Οι λέξεις δημοκρατική διαδικασία και διαβούλευση είναι εκτός πρακτικής σας, κ. Γεωργακόπουλε”

  • Γιάννα Σουλάκη
εργοθεραπευτές
Απάντηση στις κατηγορίες του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Π. Γεωργακόπουλου ότι οι εργοθεραπευτές υπονομεύουν τις διαδικασίες πιστοποίησης, δίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών.

‘Ολα ξεκίνησαν με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ για την εκτέλεση των γνωματεύσεων της ειδικής αγωγής ηλεκτρονικά, γεγονός το οποίο ξεσήκωσε αντιδράσεις από τους εργοθεραπευτές, καθώς όπως είπαν δεν είχε προηγηθεί καμιά διαβούλευση.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κατηγόρησε τους εργοθεραπευτές, ότι παρακωλύουν τις διαδικασίες, εις βάρος των ασθενών:

“Διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι εσείς είστε η αφορμή που θα υποβληθούν, ενδεχομένως, σε ταλαιπωρία οι ασθενείς και το συγγενικό τους περιβάλλον. Η διαδικασία πιστοποίησης των ειδικών θεραπευτών στον ΕΟΠΥΥ, δυστυχώς, δεν τίθεται σε διαβούλευση, διότι  ευτυχώς, είναι νομοθετημένη”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος.

Εργοθεραπευτές: “Ηλεκτρονική συνταγογράφηση χωρίς επιστημονικά πρωτόκολλα και με μόνο κριτήριο τον κρατικό προϋπολογισμό”

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών από την πλευρά του, απαντά ότι η θέσπιση και εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γίνεται από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και με μόνο κριτήριο τις περικοπές των δαπανών:

“Σαφέστατα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί εφαρμογή του νόμου και πρέπει να υπάρχει, αλλά με επιστημονικά πρωτόκολλα και επιστημονική τεκμηρίωση. Δυστυχώς και τα δύο αυτά στοιχεία λείπουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ειδικών θεραπειών και για αυτό δεν ευθύνονται οι εργοθεραπευτές, αλλά ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος κατάφερε να φτιάξει ένα παράρτημα με το οποίο διαφωνεί κάθετα η θεραπευτική και ιατρική (μέσω των επιστημονικών εταιριών) κοινότητα. Βλέπετε, η πρακτική πετάω στο καλάθι των αχρήστων το παράρτημα της Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και φτιάχνω ένα ‘βολικό’ (για τον Προϋπολογισμό) παράρτημα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από όσους ενδιαφέρονται για την παροχή των απαραίτητων θεραπευτικών πρακτικών στα παιδιά, σε όποιο κωδικό κατά ICD10 και αν ανήκουν”, επισημαίνουν από την πλευρά τους οι εργοθεραπευτές.

ΠΣΕ: Χωρίς τη συνεργασία και συμμετοχή των συλλογικών οργάνων δεν μπορεί να γίνει πιστοποίηση

“Μια μικρή λεπτομέρεια που σας ξεφεύγει είναι ότι, χωρίς την συνεργασία και τη συμμετοχή των συλλογικών οργάνων, δεν γίνεται πιστοποίηση. Πιστοποίηση που θα αφορά θεραπευτές και θεραπευτικούς χώρους (μετά τη διαδικασία άδειας λειτουργίας για την οποία έχουμε καταθέσει προτάσεις από το 2017), μέσα από πλατφόρμα για την ειδική αγωγή (και όχι σε πλατφόρμα παρόχων σε σύμβαση) και θα περιέχει ακόμα και την εταιρική μορφή των δραστηριοποιούμενων στο χώρο των ειδικών θεραπειών. Θα ήταν μια πολύ καλή αρχή για να “γνωριστούμε” καλύτερα μεταξύ μας, όλοι μας”, αναφέρουν οι θεραπευτές και καταλήγουν στο γεγονός ότι ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ είναι αυτός που παρακωλύει τις διαδικασίες και καθυστερεί την απόδοση της δαπάνης στους ασφαλισμένους

“Εξηγείστε στους ίδιους τους ασφαλισμένους σας την καθυστέρηση στην απόδοση της δαπάνης, τον «μαγικό» τρόπο δημιουργίας και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τη δημιουργία μιας απίστευτης, αντιεπιστημονικής και απόλυτα γραφειοκρατικής διαδικασίας για τις ειδικές θεραπείες και αφήστε τους ίδιους να κρίνουν τις δικές μας προσχηματικές πράξεις… Όχι λοιπόν μαθήματα συνέπειας λόγων και πράξεων σε εμάς”, λένε οι εργοθεραπευτές.