ΠΟΥ: Γυναίκα στη Βραζιλία πέθανε από γρίπη των χοίρων, άγνωστο πως μολύνθηκε

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των χοίρων
Η γυναίκα δεν είχε έρθει σε άμεση επαφή με χοίρους. Τι ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας΄.

Τη συνδρομή των αμερικανικών Αρχών ζήτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για να διερευνηθεί ο θάνατος μίας γυναίκας στη Βραζιλία από τον ιό Η1Ν1 που προκαλεί γρίπη των χοίρων.

Όπως ο ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός, σποραδικά αναφέρονται περιστατικά ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό αυτό κατά την άμεση επαφή τους με μολυσμένους χοίρους.

Στην παρούσα περίπτωση, όμως, ουδείς γνωρίζει πως μολύνθηκε η γυναίκα. Η ασθενής ήταν μία 42χρονη που ζούσε στην βραζιλιάνικη πολιτεία Paraná. Η γυναίκα ουδέποτε είχε άμεση επαφή με χοίρους.

Επιπλέον, βρέθηκαν αρνητικοί στην γρίπη των χοίρων δύο στενοί συγγενείς της, οι οποίοι εργάζονταν σε κοντινή φάρμα χοίρων. Ούτε οι δύο άνδρες εκδήλωσαν κάποιο αναπνευστικό σύμπτωμα κατά το πρόσφατο παρελθόν.

«Βάσει των πληροφοριών που διαθέτει έως στιγμής, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι πρόκειται για ένα σποραδικό κρούσμα, χωρίς ενδείξεις μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων», αναφέρει ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του. «Οι πιθανότητες διασποράς μεταξύ ανθρώπων σε επίπεδο κοινότητας ή διεθνούς εξάπλωσης μέσω ανθρώπων είναι λίγες».

Οι αρχικές αναλύσεις των δειγμάτων από τις υγειονομικές Αρχές της Βραζιλίας επιβεβαίωσαν πως η γυναίκα πέθανε από τον ιό Η1Ν1 που προκαλεί γρίπη των χοίρων. Ο ιός της σχετίζεται στενά με προηγούμενα δείγματα που είχαν εξεταστεί στην ίδια περιοχή.

Ο ΠΟΥ ζήτησε από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) να εξετάσουν περαιτέρω τα δείγματα. Τα CDC μελετούν τις γενετικές αλληλουχίες χιλιάδων ιών γρίπης που συλλέγονται από ασθενείς κάθε χρόνο. Συγκρίνουν επίσης τα γονίδια από διάφορα στελέχη που μολύνουν ανθρώπους και ζώα.

Διαβάστε ακόμα Γρίπη των πτηνών: Βρήκαν «ανησυχητικές μεταλλάξεις» σε 53χρονο ασθενή στην Χιλή

Σε ανάλυσή τους νωρίτερα εφέτος, τα CDC είχαν ανακαλύψει ότι ένας άνδρας από τη Χιλή που νόσησε βαριά από γρίπη των πτηνών έφερε ιό με ανησυχητικές μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις αυτές καθιστούν τον ιό πιο ικανό να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων.

Φωτογραφία: iStock