Γρίπη των πτηνών: Βρήκαν «ανησυχητικές μεταλλάξεις» σε 53χρονο ασθενή στην Χιλή

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Τι έδειξαν οι γενετικές αναλύσεις στον ιό που μόλυνε τον άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην εντατική.

Ένας 53χρονος άνδρας από την Χιλή, ο οποίος νοσεί από τον Μάρτιο με γρίπη των πτηνών, είναι μολυσμένος από ιό της νόσου ο οποίος φέρει «ανησυχητικές μεταλλάξεις».

Οι μεταλλάξεις αυτές φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά το ενδεχόμενο να αποκτήσει ο ιός την ικανότητα να μολύνει ανθρώπους.

Ο 53χρονος εκδήλωσε βήχα, πονόλαιμο και βραχνάδα στις 13 Μαρτίου. Μία εβδομάδα αργότερα η κατάστασή του παρουσίασε επιδείνωση και εισήχθη στο νοσοκομείο. Τελικά χρειάστηκε νοσηλεία στην εντατική, όπου ακόμα νοσηλεύεται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω πνευμονίας.

Οι γιατροί στη Χιλή έλαβαν αναπνευστικό δείγμα από τον ασθενή, το οποίο αναλύθηκε γενετικά σε δύο εργαστήρια, σε Χιλή και ΗΠΑ. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι είναι μολυσμένος από τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Μάλιστα φέρει το στέλεχος του ιού που έχει εντοπιστεί σε άγρια πτηνά και σε θαλάσσιους λέοντες στη Χιλή.

Έως στιγμής, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν είχε έρθει σε επαφή με άγρια πτηνά, θαλάσσια θηλαστικά ή αν εκτέθηκε στον ιό με άλλο τρόπο. Οι στενές επαφές του, πάντως, είναι αρνητικές για γρίπη των πτηνών. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει πως ο ιός του δεν πέρασε σε άλλα άτομα.

Ωστόσο οι αναλύσεις στο RNA του ιού έδειξαν πως φέρει ανησυχητικές μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο που λέγεται PB2. Οι μεταλλάξεις αυτές πιστεύεται ότι καθιστούν τον ιό που προκαλεί γρίπη των πτηνών πιο θανατηφόρο. Καθιστούν επίσης πιο εύκολη τη μετάδοσή του σε ανθρώπους.

Παραμένει χαμηλός ο κίνδυνος

Όπως εξήγησε ο Dr. Andrew Pekosz, καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, οι μεταλλάξεις στο γονίδιο PB2 είναι ανησυχητικές επειδή είναι γνωστό πως αυξάνουν την ικανότητα του ιού να πολλαπλασιάζεται (να αναπαράγεται) στα θηλαστικά.

«Όσο περισσότερο μολύνει η γρίπη των πτηνών τα θηλαστικά, τόσο θα αυξάνονται αυτές οι μεταλλάξεις. Επομένως πρέπει να βρούμε τρόπους να αναχαιτίσουμε την μαζική διασπορά του ιού H5N1 που παρατηρείται παγκοσμίως στα θηλαστικά», είπε.

Προς το παρόν, ο ιός δεν έχει αποκτήσει την ικανότητα να εγκαθίσταται εύκολα στους πνεύμονες των ανθρώπων. Επομένως, οι υγειονομικές Αρχές εκτιμούν ότι ο συνολικός κίνδυνος που συνιστά η γρίπη των πτηνών για τους ανθρώπους «παραμένει χαμηλός», δήλωσε η Dr. Vivien Dugan, από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση «είναι σημαντικό να εξακολουθήσουμε να εξετάζουμε προσεκτικά κάθε περιστατικό μόλυνσης ανθρώπου», τόνισε. «Πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για τυχόν αλλαγές, που θα μπορούσαν να καταστήσουν αυτούς τους ιούς πιο επικίνδυνους για τους ανθρώπους».

Ο 53χρονος αντιπροσωπεύει το δεύτερο κρούσμα που προκαλεί η γρίπη των πτηνών Η5Ν1 στη Νότια Αμερική. Είχε προηγηθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2023 ένα άλλο περιστατικό στον Ισημερινό.

Φωτογραφία: iStock