Πόσα αυγά να τρώω καθημερινά;

  • Iatropedia
Ένα ερώτημα που απασχολεί κατά καιρούς όχι μόνο όσους πάσχουν από χοληστερίνη είναι το πόσα αυγά μπορούν να τρώνε καθημερινά.

Τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη, αλλά η επίδραση τους είναι ελάχιστη σε σύγκριση με την επίδραση των τρανς λιπαρών επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες της Mayo Clinic.

Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι πιο στενά συνδεδεμένος με τα τρόφιμα που συνοδεύουν τα αυγά σε ένα π.χ παραδοσιακό αμερικάνικο πρωινό – όπως το νάτριο στο μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν και το κορεσμένο λίπος ή με τα έλαια που χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα των αυγών.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε μέχρι και επτά αβγά την εβδομάδα χωρίς αύξηση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το επίπεδο της κατανάλωσης αυγών μπορεί πραγματικά να προλάβει ορισμένους τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη αφού η κατανάλωση επτά αυγών την εβδομάδα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου 186 mg χιλιοστόγραμμα (mg) χοληστερόλης – το σύνολο των οποίων βρίσκεται στον κρόκο.

Όταν αποφασίσετε εάν θα συμπεριλάβετε τα αυγά στη διατροφή σας, εξετάστε τα συνιστώμενη ημερήσια όρια για τη χοληστερόλη στο φαγητό σας:

Αν είστε υγιείς, μην καταναλώνετε περισσότερο από 300 mg χοληστερόλης ημερησίως.

Εάν έχετε διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή καρδιοπάθεια, περιορίσει την ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα.

Αν σας αρέσουν τα αυγά, καταναλώστε μόνο τα ασπράδια τα οποία δεν περιέχουν χοληστερόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες τροφές ''ρίχνουν'' τη χοληστερίνη;

Πότε πρέπει «να ρίξουμε τη χοληστερίνη»