ΠΟΕΔΗΝ: «Ο υπουργός Υγείας μας επιβεβαίωσε για τη γύμνια του ΕΣΥ – Ακριβέστατα τα στοιχεία του»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Η πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για να καταγγείλει τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βασίλης Κικίλιας σε σχετική συνέντευξη τύπου προέρχονταν, όπως τόνισε ο ίδιος, από την απολογισμό που ζήτησε από τους Διοικητές των Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΥΠΕ) και των Νοσοκομείων, όταν ανέλαβε καθήκοντα.

Δείτε επίσης – Βασίλης Κικίλιας: “Το σύστημα Υγείας ταλαιπωρεί ασθενείς και πολίτες”

«Οι Διοικητές που μας έκαναν μηνύσεις για διασπορά ψευδών ειδήσεων, τώρα παραδέχονται τη γύμνια του συστήματος. Πώς γίνεται οι ίδιοι άνθρωποι που πριν τις εκλογές μας διέψευδαν και κατόπιν υποδείξεων της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας υπέβαλλαν μηνύσεις στην ΠΟΕΔΗΝ για διασπορά ψευδών ειδήσεων, σήμερα να τα παραδέχονται και οι ίδιοι!», σχολιάζουν σχετικά οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και συμπληρώνουν:

«Επιβεβαιώθηκαν απόλυτα και οι σχετικές καταγγελίες και στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ που δημοσιοποίησε στο σχετικό υπόμνημα το οποίο κατέθεσε στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας ενόψει ΔΕΘ».

Δείτε επίσης – ΠΟΕΔΗΝ: Δυναμικό παρών στην 84η ΔΕΘ – Ο απολογισμός για τη Δημόσια Υγεία [pics]

ΠΟΕΔΗΝ: «Ακριβέστατα τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας»

«Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται για το προσωπικό και την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων είναι ακριβέστατα», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ωστόσο επισημαίνει, ότι στα νούμερα του προσωπικού που ανακοινώθηκαν δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι πολυάριθμες μετακινήσεις, αποσπάσεις υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες εκτός Νοσοκομείων.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε διευκρινίσεις σχετικά με τα χρέη των Νοσοκομείων, καθώς όπως είχαν ανακοινώσει παλιότερα, αυτά μέχρι το τέλος Ιουνίου άγγιζαν το 1 δις ευρώ, ενώ ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών στη συνέντευξη τύπου ανέφερε 800 εκατ. ευρώ, για το ίδιο διάστημα.

Η ΠΟΕΔΗΝ διευκρινίζει:

«Το 1 δις ευρώ είναι και το πραγματικό νούμερο. Με δεδομένο ότι οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων είναι μηδενικοί και δεν μπορούν να αποπληρώσουν ανεξόφλητες οφειλές, τα εν λόγω χρέη θα καταστούν ληξιπρόθεσμα. Ο Γεν. Διευθυντής των Οικονομικών είπε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των Νοσοκομείων είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ. Γνωρίζουμε όμως ότι σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων που έχουν υπογραφεί από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας δεν μπορούν να αγγίξουν τα Νοσοκομεία τα εν λόγω ταμειακά διαθέσιμα αφού δεν εγγράφονται στους προϋπολογισμούς. Εξάλλου τα όποια ταμειακά διαθέσιμα που δεν είναι εγγεγραμμένα στους προϋπολογισμούς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Αρχές Οκτώβρη οι κωδικοί των Προϋπολογισμών του έτους 2019 στερεύουν!»

ΠΟΕΔΗΝ: «Τα νοσοκομεία χρειάζονται γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησης και προσλήψεων»

Η ανάταση του ΕΣΥ απαιτεί πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησης και προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Η Δημόσια Υγεία, το ΕΚΑΒ και τα Νοσοκομεία για να αναταχθούν χρειάζονται πιο γενναίο πρόγραμμα προσλήψεων και χρηματοδότησης. Οι 2000 προλήψεις που ανακοινώθηκαν δεν φθάνουν (25.000 λιγόστεψε το προσωπικό τα χρόνια των μνημονίων, 1.500 αποχωρούν κατ’ έτος 12.000 συμβασιούχοι είναι άγνωστη η τύχη τους και απαιτείται η ανανέωση των συμβάσεων)».

Όσον αφορά για τις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας; Αυτές -σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ- θα πρέπει να συγκλίνουν σταδιακά με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από 5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 7,5% του ΑΕΠ).

«Μόνο έτσι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον εξοπλισμό και τις υποδομές. Θεωρούμε θετικό ότι ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αυταπάρνηση και ότι θα προβεί σε νομοθέτηση μέτρων για την εξάλειψη περιστατικών βιαιοπραγίας και χειροδικίας στο προσωπικό των Νοσοκομείων», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.