Βασίλης Κικίλιας: “Το σύστημα Υγείας ταλαιπωρεί ασθενείς και πολίτες”

 • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Μια δραματική εικόνα για την υγεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς που αφορούν στα πεπραγμένα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κικίλιας που παρουσίασε, παρόντος και του υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, δεδομένα που προέκυψαν μετά από επίσημα στοιχεία, τα οποία ζήτησε με την ανάληψη των καθηκόντων του ο υπουργός, από τους Διοικητές των ΥΠΕ, αλλά και τους Διοικητές νοσοκομείων. Σύμφωνα με αυτά, τα νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς ασφαλείς εφημερίες, με τραγική υποστελέχωση των κλινικών από προσωπικό, με εξοπλισμό που βρίσκεται εκτός λειτουργίας, χωρίς να καταθέτουν ισολογισμούς, ενώ διαπιστώθηκε σοβαρή δυσλειτουργία στο Κεντρικό Σύστημα Προμηθειών και διαφυγή χρημάτων για τα δημόσια ταμεία.

“Αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς. Δεν θα μπω σε πολιτική αντιπαράθεση, ούτε θα κρίνω τους προηγούμενους, αλλά αυτή είναι η εικόνα που παραλαμβάνουμε και θα πρέπει να την ξέρει ο Ελληνικός λαός. Εμείς δεν θα πούμε μεγάλα λόγια. Τέτοια ακούστηκαν πολλά τον τελευταίο καιρό. Εμείς θα μιλήσουμε μόνο με πράξεις”.

ΤΟΜΥ : «Άθλια εικόνα παρά τα ευρωπαϊκά κονδύλια”

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, στις ΤΟΜΥ, παρά τους πόρους που διατέθηκαν και τα προγράμματα ΕΣΠΑ:

 • από τις 239 μονάδες που εξαγγέλθηκαν λειτουργούν μόνο οι 127
 • από τους 1.095 γιατρούς που έπρεπε να προσληφθούν, προσλήφθηκαν τελικά 340

Έγιναν 340 προσλήψεις ιατρών, που αποτελούν τον βασικό άξονα λειτουργίας των ΤΟΜΥ, από το σχεδιασμό των 1.195 (ποσοστό 28,5%).
από 702.000 ασθενείς που έπρεπε να εξυπηρετούνται, εξυπηρετήθηκαν τελικά 370.000

Νοσοκομεία: “Το ρεπορτάζ με τους πεταμένους φακέλους υγείας στα υπόγεια αποδεικνύεται ..”

Αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση με αύξηση της νοσοκομειακής δαπάνης και ανυπαρξία ελέγχων, κατέγραψε το υπουργείο Υγείας στα νοσοκομεία. Είναι “ντροπή να μην υπάρχουν ακόμα ηλεκτρονικοί φάκελοι ασθενών”, είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός κ. Κικίλιας, ενώ επιβεβαίωσε τα στοιχεία του ρεπορτάζ που παρουσίασε το iatropedia.gr πριν από λίγες μέρες, για τους πεταμένους φακέλους υγείας στα υπόγεια των μεγάλων νοσοκομείων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου υγείας από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν διαπίστωσαν επίσης:

 • 4 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών
 • 1 στα 2 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δεν έχει σύστημα διαλογής
 • 3 στα 4 ΤΕΠ δεν κάνουν καταγραφή του χρόνου αναμονής των ασθενών
 • 4 στα 10 νοσοκομεία δεν έκδίδουν εκθέσεις καταγραφής λοιμώξεων
 • 1 στα 2 νοσοκομεία έχει βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.
 • 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχουν καθιερώσει τους ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών
 • 8 στα 10 νοσοκομεία έχουν ανεπάρκεια στελέχωσης παθολογικών κλινικών
 • 9 στα 10 νοσοκομεία έχουν ανεπάρκεια στελέχωσης χειρουργικού και εργαστηριακού τομέα.
 • Τα 85 νοσοκομεία από τα 115 δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό για το 2018, ενώ 10 από αυτά τα 85 νοσοκομεία δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό ούτε για το 2017

“Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και η δική μας προτεραιότητα και η δέσμευσή μας απέναντι στους έλληνες πολίτες είναι να λήξει επιτέλους αυτή η ταλαιπωρία. Δεν αμφιβάλω ότι και οι προηγούμενοι είχαν καλές προθέσεις. Την αποτελεσματικότητα, όμως, οι πολίτες την έκριναν στις εκλογές”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Βασίλης Κικίλιας: “Δεν ίσχυσε το 1-προς-1 στις προσλήψεις”

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Υγείας, από το 2015 έως το 2019 και ενώ η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε υποσχεθεί 10.000 προσλήψεις, υπήρξαν 8.577 εργαζόμενοι αποχώρησαν από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και προσλήφθηκαν 7.205 και δεν αναπληρώθηκαν 1.372 θέσεις.

“Εξαιτίας και της ανικανότητας να προσληφθούν οι άνθρωποι που έπρεπε τα νοσοκομεία κατέφυγαν στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, ανεβάζοντας τις δαπάνες κατά 65%”, είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Ανασφάλιστοι: “Όταν διαλύεις τα νοσοκομεία, διαλύεις και τη δυνατότητα των ευάλωτων να έχουν καλές υπηρεσίες”

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η δαπάνη των ανασφάλιστων δεν καλύφθηκε με χρηματοδότηση των νοσοκομείων:

“Ο ίδιος ο πρώην Υπουργός και νυν τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθός, παραδέχτηκε προχτές στη Βουλή, ότι η δαπάνη για την περίθαλψη των ανασφάλιστων – κάτι που πρώτα έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2014 – ανέρχεται στα 250 εκ. χωρίς όμως να υπάρχει η αντίστοιχη χρηματοδότηση στα νοσοκομεία! Όταν διαλύεις τα νοσοκομεία, διαλύεις και τη δυνατότητα των ευάλωτων να έχουν καλές υπηρεσίες”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

ΕΚΑΒ: “Κάθε μέρα κυκλοφορούν 70 ασθενοφόρα λιγότερα”

Κάθε μέρα κυκλοφορούν 70 λιγότερα ασθενοφόρα από όσα θα έπρεπε, είπε ο υπουργός Υγείας και τη νύχτα αντί για 110 ασθενοφόρα, βγαίνουν μόνο 36. Κανένας διαγωνισμός δεν έχει γίνει από το 2017, ενώ σε εκκρεμότητα από το 2017 βρίσκεται η δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος για τη συντήρηση των οχημάτων, αλλά δεν έχουν υπογραφεί η σχετικές συμβάσεις.

Βασικό πρόβλημα η έλλειψη πληρωμάτων, που οξύνθηκε την περίοδο 2016 – 2018 από τις αθρόες μεταθέσεις, μετακινήσεις και αποσπάσεις διασωστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν