ΠΟΕΔΗΝ: Δυναμικό παρών στην 84η ΔΕΘ – Ο απολογισμός για τη Δημόσια Υγεία [pics]

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Την αυλαία των κινητοποιήσεων εν όψει των εγκαινίων της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, άνοιξε το πρωί η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία οργάνωσε μεγάλη πανελλαδική πορεία "Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας".

Πορεία «Σωτηρίας της Δημοσιας Υγείας» πραγματοποίησε σήμερα με αφορμή την 84η Διεθνή ‘Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία.

Η πορεία «Σωτηρίας Δημόσιας Υγείας» της ΠΟΕΔΗΝ ξεκίνησε από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Συμμετείχαν νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, επικουρικό προσωπικό και γιατροί από όλη την Ελλάδα.

Ανάμεσα στα κυρίαρχα αιτήματα των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι: η δημόσια και δωρέαν Υγεία για όλους, οι προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η αντιμετώπιση όλων των παθογενειών που χρονίζουν στη δημόσια περίθαλψη.

«Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια», τονίζουν οι εργαζόμενοι και συμπληρώνουν: «Ουδέποτε στα χρόνια των Μνημονίων έγινε σοβαρή προσπάθεια αποτύπωσης της πραγματικής κατάστασης και αντιμετώπισης των παθογενειών που προκαλούν την κατάρρευση του συστήματος».

ΠΟΕΔΗΝ: «Κατρακυλούν οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας»

Στον απολογισμό της για τα κακώς κείμενα της Δημόσιας Υγείας, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: «Πρωτογενής αιτία» της τραγικής κατάστασης του συστήματος είναι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας. Με 4,7% κατά ΟΟΑΣΑ ή 5,2% κατά την προηγούμενη Κυβέρνηση που είναι το ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί το σύστημα.

Ο μέσος όρος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ που κατά παραδοχή των κυβερνήσεών τους και των επιστημονικών μελετών που εκδίδονται εκεί δεν φτάνουν.

Ως εκ τούτω λοιπόν θα πρέπει να υπάρξουν ειλικρινείς δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση ότι θα διατεθούν επιπλέον πόροι στο σύστημα, προερχόμενοι από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος που μαρτυρούν την κατάστασή του, επιδεινώνονται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ (αύξηση παιδικής θνησιμότητας, περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις, μείωση του προσδόκιμου ζωής, υψηλό ποσοστό Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κλπ.).

ΠΟΕΔΗΝ: Αυτή είναι η κατάσταση στην Δημόσια Υγεία

  • 150 από τις 420 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές λόγω έλλειψης Προσωπικού,
  • αντί για 75, μόλις 28 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, γραμμικοί επιταχυντές, σχεδόν όλα από δωρεές
  • 50 Νοσοκομεία δεν διαθέτουν Αξονικό Τομογράφο (άσκοπες και επικίνδυνες διακομιδές έκτακτων περιστατικών, διαφυγή πόρων στον Ιδιωτικό Τομέα),
  • διαλυμένος Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (το 60% έχει ξεπεράσει το όριο ζωής).
  • κτιριακές υποδομές απαράδεκτες (πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια ασθενών και Προσωπικού, μπάζουν νερά από παντού, δεν αντικαθίστανται καρκινογόνα πλακάκια αμίαντου κ.α.)
  • υποτυπώδες είναι η φύλαξη των Υγειονομικών Μονάδων λόγω έλλειψης κονδυλίων.
  • το 40% των χειρουργικών τραπεζιών δεν λειτουργούν. Λειτουργούν 600 χειρουργικά τραπέζια και 400 είναι κλειστά λόγω έλλειψης Προσωπικού.
  • οι λίστες αναμονής για χειρουργείο ξεπερνάνε σε πολλές περιπτώσεις το ένα έτος ακόμη και μετά την θεσμοθέτηση της λίστας χειρουργείων.

ΠΟΕΔΗΝ: Τραγικές οι ελλείψεις σε προσωπικό – μειώθηκε κατά 7.000 μεταξύ 2015-2019

Το μόνιμο Προσωπικό στα χρόνια των Μνημονίων 2010-2019, μειώθηκε κατά 25.000 στα Νοσοκομεία, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ: «Με στοιχεία του Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικά σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας το έτος 2010 υπηρετούσαν 105.000 μόνιμοι υπάλληλοι. Στις 31/12/2014 στο Υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 79.533. Στις 31/3/2019 στο Υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 79.375.

Στα Νοσοκομεία υπηρετούν σήμερα 60.660 εκ των οποίων 48.500 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και 12.160 ειδικευμένοι ιατροί. Άλλοι 1.200 θα προστεθούν από την προκήρυξη για το επικουρικό προσωπικό. Το 2010 στα Νοσοκομεία υπηρετούσαν 86.750 εκ των οποίων 16.000 γιατροί και 70.750 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν στα Νοσοκομεία 63.150 εκ των οποίων 49.150 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και 14.000 ιατροί. Με μετατάξεις, μετακινήσεις το μόνιμο προσωπικό των Νοσοκομείων μεταξύ 2015 – 2019 μειώθηκε κατά 7.000.

Αναλυτικά:

  • 1500 αποχωρούν από τα Νοσοκομεία κατ’ έτος προς συνταξιοδότηση ή άλλες αιτίες
  • μηδενικές προσλήψεις τα έτη 2018, 2019 στην Δημόσια Υγεία
  • υπάρχουν 12.000 υπηρετούν με ελαστικές μορφές απασχόλησης, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το πρώτο εξάμηνο τους έτους 2020. Απαιτείται η ανανέωση όλων των συμβάσεων για να μην κλείσουν τα νοσοκομεία

«Οι 2.500 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας δεν φθάνουν.  Άμεσα θα πρέπει να διωχθούν όλοι οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία που προσφέρουν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και αμοιβές και να προσληφθεί ικανός αριθμός εργαζομένων συμβασιούχων που να καλύπτει τις υπηρεσίες στήριξης.

Πολλές χιλιάδες ρεπό οφείλονται στο Προσωπικό που εργάζεται πάνω από το όριο της εργασιακής εξουθένωσης. Ένας ή δύο σε κάθε κλινική.

Η κατάσταση για τους ασθενείς θα είναι αφόρητη στα ΤΕΠ, οι αναμονές θα εκτοξευτούν. Την διαλογή των περιστατικών στα ΤΕΠ την κάνουν Διοικητικοί υπάλληλοι ή Νοσηλευτές αντί γιατρών.

Τρώνε ξύλο γιατροί Νοσηλευτές στα ΤΕΠ λόγω των πολύωρων αναμονών, αν και δεν είναι ταχυδακτυλουργοί να καλύπτουν τα κενά σε Προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό!!!», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ για ΕΟΠΥΥ: «Ελεύθερη πτώση των παροχών στους ασφαλισμένους

Ο ΕΟΠΥΥ το έτος 2014 έλαβεαπό κρατική χρηματοδότηση 774 εκ.ευρώ. Το έτος 2015 έλαβε 525,5 εκ.ευρώ. Το έτος 2016 έλαβε 525,5 εκ.ευρώ. Το έτος 2017 λαμβάνει 325,5 εκ.ευρώ. Το έτος 2018 έλαβε 100 εκ.ευρώ. Ελεύθερη πτώση εφέτος. Πως λοιπόν να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους παρόχους Υγείας και Νοσοκομεία; αναρωτιέται η ΠΟΕΔΗΝ και σχολιάζει:

«Οι πολίτες πληρώνουν τον συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή τον ιδιώτη γιατρό, πληρώνουν για τα φάρμακα (25% συμμετοχή, τη διαφορά μεταξύ γενοσημων και πρωτότυπων και ένα ευρώ για την εκτέλεση της συνταγής).

Σε πολλές περιπτώσεις ο ΕΟΠΥΥ σε χρόνια Νοσήματα εγκρίνει λειψά φάρμακα και υλικά ανά μήνα. Αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να αγοράζουν από τη τσέπη τους για να καλύψουν το μήνα (π.χ. ταινίες ζακχάρου, φάρμακα για χρόνιες παθήσεις κ.α.).

Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει λεφτά στους πολίτες από επιστροφές σε προσφερόμενες Υπηρεσίες Υγείας (γυαλιά, οδοντιατρικές εξετάσεις κ.α.) πάνω από ένα χρόνο. Πληρώνουν από τη τσέπη τους, καταθέτουν τα δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ και περιμένουν την επιστροφή. Δεν επιστρέφονται ποτέ! Ξεχνάει. Πολλοί Ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και διαθέτουν πενιχρά εισοδήματα (συντάξεις) αναγκάζονται να παίρνουν τα φάρμακά τους μέρα παρά μέρα για να ανταπεξέλθουν. Τα αγοράζουν βερεσέ από τα φαρμακεία!»

ΠΟΕΔΗΝ: «Στενάζει η Πρωτοβάθμια»

«Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη καταρρέει», λέει η ΠΟΕΔΗΝ.» Η περίφημη εμβληματική μεταρρύθμιση καρκινοβατεί. Αντί 239 ΤΟΜΥ λειτουργούν 100 κυρίως με αλλαγή στις ταμπέλας (Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας).

Προκηρύχθηκαν 1.195 οικογενειακοί ιατροί για την κάλυψη των ΤΟΜΥ και τελικά προσλήφθηκαν περίπου 600 γιατροί.

Οι ΤΟΜΥ λειτουργούν με δανεικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού και Αστικού τύπου. Επίσης βαπτίζουν σε ΤΟΜΥ σταδιακά όλες τις Μονάδες Υγείας της «πρώην ΕΟΠΥΥ».

«Ο οικογενειακός γιατρός είναι άλλο ένα φιάσκο της κυβέρνησης. Προκηρύχθηκαν 2.829 θέσεις οικογενειακών γιατρών για να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και τελικά λιγότεροι από 1.000 έχουν συμβεβληθεί».

Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από προσωπικό. Στις 7.500 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 2.800 εκ των οποίων 2.000 αγροτικοί και ειδικευμένοι. Στις 10.000 οργανικές θέσεις λοιπού προσωπικού υπηρετούν 2.800. Τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 4.126. Έως 2010 υπηρετούσαν 6.000 μόνιμοι υπάλληλοι. Γι’ αυτό τα Κέντρα Υγείας ξέμειναν από γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, συντηρητές.

«50 Κέντρα Υγείας κλείνουν μεσημέρι σαν να είναι τράπεζες ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα. Δεν είναι σε θέση να κάνουν μια γενική αίματος, μια ακτινογραφία θώρακος», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η Ψυχική Υγεία ψυχορραγεί. Οι Μονάδες οξέων περιστατικών στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, στις Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων αναπτύσσουν ράντζα περισσότερα των κλινών που διαθέτουν. Εισάγονται περιστατικά με εισαγγελική εντολή χωρίς να υπάρχει η υποδομή Νοσηλείας.

  • 60% είναι οι εισαγωγές ψυχικά ασθενών με εισαγγελική εντολή εγκλεισμού εκ των οποίων το 30% επανεισαγωγές.

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση καρκινοβατεί. Οι κοινοτικές μονάδες αποασυλοποίησης που λειτουργούν με ικανοποιητικά θεραπευτικά αποτελέσματα είναι μόνο όσες έχουν αναπτύξει οι Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας.

ΕΚΑΒ

‘Όσα έγιναν εφέτος το καλοκαίρι στη Σάμο και γενικότερα στα νησιά ανέδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο τη διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τα προεκλογικά κομματικά ρουσφέτια στην προκήρυξη διασωστών με το πρόγραμμα PHILOS του ΚΕΕΛΠΝΟ που στέρησε 104 διασώστες κυρίως από τα νησιά. Προσλήψεις που πρέπει άμεσα να γίνουν από το ΑΣΕΠ. Τα παράνομα ιδιωτικά ασθενοφόρα κάνουν πάρτι στις δευτερογενείς διακομιδές.

ΠΡΟΝΟΙΑ

Οι Δημόσιες Προνοιακές Μονάδες Περίθαλψης κατέρρευσαν από τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και την έλλειψη κονδυλίων.

«Οι Νοσηλευτές καταλήγουν κατηγορούμενοι στα Δικαστήρια αν και δεν είναι ταχυδακτυλουργοί να μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες σε 40 περιθαλπόμενα ανάπηρα παιδιά ή κατάκοιτους ηλικιωμένους, οι περισσότεροι με ψυχικές διαταραχές και όλοι χρήζουν ατομικής περιποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου (καθαριότητα, φαγητό, μπάνιο, προστασία κλπ.)», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι σταα Δημόσια Νοσοκομεία.

Η κοινή Νοσηλεία διαφορετικών περιστατικών μετατρέπει τις συνθήκες περίθαλψης και εργασίας σε «κόλαση». Η έλλειψη Μονάδων έχει αυξήσει τις λίστες αναμονής για περίθαλψη ατόμων που ανήκουν σε οικογένειες που δεν έχουν στον «ήλιο μοίρα». Η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε Προνοιακές Μονάδες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τον ένα χρόνο.

Το προσωπικό των Προνοιακών Μονάδων πριν την κρίση ήταν 5.500. Την  1/1/2015 ήταν 4.000 το προσωπικό στις Μονάδες και 31/3/2019 ήταν 2.600 (μόνιμοι – επικουρικοί). Δεν έγινε καμία πρόσληψη παρά μόνο ελαχίστων επικουρικών, παρότι καθημερινά έχουμε αθρόες συνταξιοδοτήσεις και αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών.

Λόγω έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων δεν υπάρχουν προγράμματα αποιδρυματοποίησης. Αφέθηκαν στις Μ.Κ.Ο. με αμφίβολα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Στις Προνοιακές Μονάδες περίθαλψης συναντάς και άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν διαθέτουν οργανόγραμμα λειτουργίας. Το λιγοστό προσωπικό μετακινείται από μονάδα σε μονάδα.

Η Κυβέρνηση αφήνει να καταρρεύσουν οι Προνοιακές Μονάδες έχοντας κατά νου την ανάθεση της αποϊδρυματοποίησης των περιθαλπόμενων στις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, για να λυμαίνονται οι ΜΚΟ τα κοινοτικά κονδύλια».

ΜΙΣΘΟΙ – ΒΑΕ

Οι Υγειονομικοί κατά μέσο όρο αμείβονται με 800 ευρώ το μήνα. Νεοδιόριστοι νοσηλευτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λαμβάνουν 640€ το μήνα. 40% περικόπηκαν οι μισθοί μας τα χρόνια των Μνημονίων. Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας θέλει νέα ρύθμιση για οριστική καταβολή του. Ζητάμε τον διπλασιασμό και την επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες. Δεν μας ενέταξαν στα ΒΑΕ. Επιβεβλημένη η ένταξή μας στα ΒΑΕ. 3.000 υγειονομικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (καρκίνο, αυτοάνοσα κ.λ.π.). Πάνω από τα 25 χρόνια υπηρεσίας όλοι οι νοσηλευτές πάσχουν από σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα. Πως είναι δυνατόν να εργαστούν έως τα 67 έτη και να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες.

  • Διεκδικούμε τη χορήγηση του 13ου και 14ου μισθού μετά την άδικη απόφαση των Δικαστηρίων.
  • Διεκδικούμε την αύξηση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, καθώς και την μείωση των ορίων ηλικίας.
  • Διεκδικούμε την έκδοση των συντάξεων σε πραγματικό χρόνο και όχι τρία χρόνια μετά.