Πλεύρης για πυρκαγιά στο Παπανικολάου: «Περιμένουμε την πραγματογνωμοσύνη της πυροσβεστικής για τα αίτια»

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπανικολάου
Από την πρώτη στιγμή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και το νοσοκομείο Παπανικολάου.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Aναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου βρέθηκαν σήμερα εκτάκτως με ελικόπτερο της πυροσβεστικής στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθούν δια ζώσης για τις συνθήκες και την κατάσταση στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί σε κτίριο του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ένας χαροπαλεύει και ακόμη τέσσερις φέρουν ελαφρά εγκαύματα, από την καταστροφική πυρκαγιά. Μεγάλο είναι το μέγεθος της καταστροφής στις εγκαταστάσεις της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου, απ’ όπου ξεκίνησε και επεκτάθηκε η φωτιά.

Δείτε επίσης: Νοσοκομείο Παπανικολάου: Ένα νεκρό, ένα διασωληνωμένο και εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της η πυρκαγιά (pics)

Ο Υπουργός Υγείας και η Αναπληρώτρια Υπουργός, ενημερώθηκαν για το περιστατικό από την διοίκηση και στελέχη του Νοσοκομείου. Σε δηλώσεις του ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως αναμένεται το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης της Πυροσβεστικής, ενώ και το Υπουργείο Υγείας εξετάζει εάν τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε περιπτώσεις εκτάκτως περιστατικών στο νσοοκομείο.

«Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει ό,τι αφορά την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων. Η πραγματικότητα είναι ότι ο χρόνος που μεσολάβησε από την στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά μέχρι την κατάσβεσή της, ήταν τάχιστος. Υπήρξε άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής και έγινε άμεσα η διακοπή παροχής οξυγόνου. Είναι ένα βασικό σημείο του πρωτοκόλλου, γιατί όπως καταλαβαίνετε αν παρέμενε η παροχή οξυγόνου θα μιλούσαμε για τελείως διαφορετική κατάσταση. Είναι πολύ σημαντική η πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής για να δούμε τα αίτια της πυρκαγιάς. Το νοσοκομείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη λειτουργική κατάσταση εκτός από το συγκεκριμένο θάλαμο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Δείτε επίσης: Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου: Εντοπίστηκε ένας νεκρός – Εκτάκτως στη Θεσ/νίκη Πλεύρης και Γκάγκα

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανέφερε πως εάν δεν είχε περιοριστεί έγκαιρα η παροχή του οξυγόνου, θα είχε γίνει πολύ μεγαλύτερη καταστροφή στο νοσοκομείο

«Θα μπορούσε να “λαμπαδιάσει” με τις παροχές οξυγόνου που έχει αυτήν τη στιγμή. Ευτυχώς, η φωτιά περιορίστηκε σε ένα θάλαμο. Λυπούμαστε πολύ και για τον ασθενή που πέθανε και για τους υπόλοιπους τραυματίες. Υπάρχει ένας ασθενής που είναι σοβαρά τραυματισμένος και οι υπόλοιποι είναι καλά», σημείωσε και τόνισε πως η κλινική Covid-19 του νοσοκομείου λειτουργεί κανονικά και όλοι οι ασθενείς συνεχίζουν τη νοσηλεία τους.