Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου: Εντοπίστηκε ένας νεκρός – Εκτάκτως στη Θεσ/νίκη Πλεύρης και Γκάγκα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Παπανικολάου
Φωτιά ξέσπασε στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα σε θάλαμο, στην κλινική COVID, στον 2ο όροφο του κτιρίου.

Ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν με ελικόπτερο της πυροσβεστικής  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Διευθυντής κλινικής Covid νοσοκομείου Παπανικολάου για την φωτιά

Η πτέρυγα εκκενώθηκε από ασθενείς και προσωπικό, όχι μόνο από την κλινική covid αλλά και από διπλανές που είχε επεκταθεί.

Συγκεκριμένα, 22 ασθενείς απεγκλωβίστηκαν από την κλινική και 13 από άλλες, κάποιοι από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση, ενώ σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, ακούστηκε ισχυρή έκρηξη στο χώρο όπου βρίσκονται τα οξυγόνα.

Οι μέχρι τώρα μαρτυρίες αναφέρουν ως αιτία το τσιγάρο που άναψε ένας ασθενής δίπλα σε φιάλες οξυγόνου. Πιθανότατα είναι και αυτός που έχει βρεθεί απανθρακωμένος.

Επίσης υπάρχουν 4 άτομα με εγκαύματα, και ένας τραυματίας με πολλαπλά τραύματα, που είναι διασωληνωμένος στη μονάδα εγκαυμάτων.

«Η φωτιά ξεκίνησε από ασθενή»

Διευθυντής Πνευμονολικού Τμήματος νοσοκομείου Παπανικολάου, Αδαμάντιος Φλώρος, μιλώντας στο newsit.gr ανέφερε πως «η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 9. Ήμουν στο γραφείο μου και άκουσα μία γιατρό να φωνάζει φωτιά φωτιά. Ήρθε και με ειδοποίησε και ενημέρωσα τη διεύθυνση. Έχει πάρα πολύ καπνό. Δεν μπορείς καθόλου να κυκλοφορήσεις στους διαδρόμους. Είναι μεγάλη η φωτιά. Είναι αποπνικτική η κατάσταση.

Στο γραφείο μου χρειάστηκε να βάλω πανιά στις χαραμάδες από την πόρτα για να μην μπει ο καπνός μέσα. 2-3 ασθενείς με σοβαρά προβλήματα αναγκαστήκαμε να τους βγάλουμε έξω. Πληροφορήθηκα ότι η φωτιά ξεκίνησε από συγκεκριμένο θάλαμο, από κάποιον ασθενή. Ήρθε μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής και θα δούμε τώρα πως ακριβώς ξεκίνησε. Το θέμα είναι ότι το κτίριο αυτό είναι παλιό και δεν είναι κατάλληλο για τέτοιες καταστάσεις, όμως αυτό είναι θέμα της πολιτείας».

Παπανικολάου

«Συνεχώς βγαίνουν συνάδελφοι καπνισμένοι»

Συγκλονίζει με την περιγραφή της στο GRTimes η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Ελένη Σιώτου:

“Συνεχώς βγαίνουν από την κλινική κόβιντ ασθενείς με τα ασθενοφόρα. Οι συνάδελφοι εξέρχονται “καπνισμένοι” και γεμάτοι αγωνία”, περιγράφει η κυρία Σιώτου. Όπως ανέφερε, την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η ίδια βρισκόταν σε απόσταση από την κλινική κοβιντ. “Βρισκόμουν στο εργαστήριο όταν άκουσα τις σειρήνες από τα Πυροσβεστικά και αμέσως βγήκα να δω τί συμβαίνει. Κάποιοι ανέφεραν ότι ακούστηκε μια έκρηξη και μετά εκδηλώθηκε η φωτιά. Δε γνωρίζουμε αυτή την ώρα τί ακριβώς συνέβη”, είπε χαρακτηριστικά

Παπανικολάου

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά αυτή την ώρα δείχνει να είναι σε ύφεση, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης αλλά και της έρευνας για τυχόν εγκλωβισμένα άτομα συνεχίζεται.

(Περισσότερα σε λίγο)