ΠΙΣ: Καμπάνια σε όλη την Ελλάδα για τη βία εις βάρος γιατρών του ΕΣΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΙΣ
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας τα περαστικά βίας σε βάρος γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Για την ανάδειξη του προβλήματος και την εξάλειψή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης.

Ενημερωτική εκστρατεία κατά των περιστατικών βίας σε γιατρούς στα Ελληνικά νοσοκομεία, ξεκινά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Σε πρόσφατο ιατρικό συνέδριο, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προανήγγειλε την εκστρατεία και ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΥΚΑ.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Εξαδάκτυλος:

«Γνωρίζουμε ότι οι γιατροί ειδικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εργάζονται με αυτοθυσία για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και μας ανησυχούν οι αναφορές περιστατικών βίας εναντίον τους. Η πρωτοβουλία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου θα ακολουθήσει τα πρότυπα αντίστοιχων εκστρατειών μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως πχ η μεγάλη Βρετανία και αποσκοπεί στην ενημέρωση ασθενών , γιατρών και λοιπού προσωπικού για το φαινόμενο που θα πρέπει, πέρα από την αυτονόητη καταδίκη, να περιοριστεί με μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Πολιτεία».

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου: οι γιατροί των Επειγόντων και των Τμημάτων Ψυχικής Υγείας

Το φαινόμενο θεωρείται σχετικά νέο στη χώρα μας, παρότι εξελισσόμενο. Τα τελευταία χρόνια -με βάση υπολογισμούς- παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 30%, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο ΠΙΣ. Ωστόσο αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για όλα τα συστήματα υγείας, τόσο της Ευρώπης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο, μέλος του οποίου είναι ο ΠΙΣ μαζί με άλλες 40 χώρες, διαπιστώνεται σοβαρή αύξηση των περιστατικών βίας εναντίον του ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία παγκοσμίως. Γι’ αυτό και ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος έχει κάνει επανειλημμένως έκκληση στα μέλη του να αναλάβουν πρωτοβουλία για την ανάσχεση του φαινομένου.

Είναι χαρακτηριστικό με βάση διεθνείς μελέτες, λένε τα μέλη του ΠΙΣ, ότι οι γιατροί που εργάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών είναι μέσα στις ομάδες υψηλού κινδύνου μετά τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Περίπου το 25% των ιατρών που διαχειρίζονται τα επείγοντα περιστατικά, αντιμετώπισαν φυσική ή λεκτική βία τους τελευταίους 12 μήνες. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται κατακόρυφα στα Ψυχιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων.

Γι’ αυτό εξάλλου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO)έχει εκπονήσει ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την πρόληψη της βίας.

Οι δράσεις του ΠΙΣ στο πλαίσιο της εκστρατείας

Σε πρώτη φάση η καμπάνια ενημέρωσης περιλαμβάνει ειδικές αφίσες με συνθήματα, οι οποίες θα διανεμηθούν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και τους Ιατρικούς Συλλόγους, ενώ θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες ειδικές δράσεις με στόχο την πλήρη ενημέρωση των πολιτών.

«Η ιατρική είναι από τη φύση της συνυφασμένη με τον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία, και γι’ αυτό πρέπει να ασκείται με ηρεμία και σεβασμό προς ασθενείς και γιατρούς. Οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε με ενεργές δράσεις το φαινόμενο της βίας, ώστε να το ανακόψουμε και να αποτρέψουμε την επέκτασή του στα νοσοκομεία» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με αφορμή την καμπάνια που ξεκινά.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επιδιώκοντας να έχει αρωγό του την επίσημη Πολιτεία στην προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, έχει επισήμως αιτηθεί την αιγίδα του υπουργείου Υγείας για τη συγκεκριμένη δράση.