Πρόεδρος ΠΙΣ: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΙΣ
Στο θέμα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τους "κόφτες" ανα ειδικότητα, αναφέρθηκε σε παρέμβαση του σε ημερίδα, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου συμμετείχε στη συνέχεια, σε στρογγυλό τραπέζι στο οποίο παρέστη και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Με την ομιλία στο συνέδριο 2th Evidence Based Medicine «Συνταγογράφηση φαρμάκων: Ο μεγάλος ασθενής;» ο κ.Εξαδάκτυλος είχε την ευκαιρία να επισημάνει τα επιμέρους προβλήματα που δημιουργούν στους ιατρούς τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και οι «κόφτες» ανά ειδικότητα. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ έκανε μεταξύ άλλων σημαντική παρέμβαση για το φαινόμενο της πολυφαρμακίας, τα φάρμακα που δίδονται χωρίς συνταγή και την κατάχρηση των αντιβιοτικών στην χώρα μας.

Όπως επισήμανε, 3 είναι οι στόχοι του ΠΙΣ για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης:

-Ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φιλικό, ταχύ και απλό, με εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

-Διαρκή συνεργασία για τη βελτίωση του συστήματος αυτού.

-Να μεροληπτήσουμε για τα ελληνικά φάρμακα που είναι αξιόπιστα και δοκιμασμένα ενώ συντηρούν και θέσεις εργασίας στη χώρα.

Η εκστρατεία του ΠΙΣ για τα φαινόμενα βίας στα νοσοκομεία

Ο πρόεδρος κ. Εξαδάκτυλος, προανήγγειλε την εκστρατεία του ΠΙΣ για την εξάλειψη της βίας στα νοσοκομεία και μάλιστα ζήτησε να τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΥΚΑ. 

‘Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ.Εξαδάκτυλος το φαινόμενο της βίας στα νοσοκομεία στην Ελλάδα, δεν έχει τις διαστάσεις χωρών του εξωτερικού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα σποραδικά περιστατικά πυκνώνουν, τόνισε:

«Γνωρίζουμε ότι οι γιατροί ειδικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εργάζονται με αυτοθυσία για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και μας ανησυχούν οι αναφορές περιστατικών βίας εναντίον τους. Η πρωτοβουλία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου θα ακολουθήσει τα πρότυπα αντίστοιχων εκστρατειών μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως πχ η μεγάλη Βρετανία και αποσκοπεί στην ενημέρωση ασθενών , γιατρών και λοιπού προσωπικού για το φαινόμενο που θα πρέπει, πέρα από την αυτονόητη καταδίκη, να περιοριστεί με μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Πολιτεία».

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, πρέπει να αφορούν κάθε μορφή βίας (λεκτική, σωματική, ληστείες κ.ά) και οι υπαίτιοι να τιμωρούνται με αυστηρότητα (χαρακτηρισμός του αδικήματος ως ιδιώνυμο) αλλά και οι χώροι να φυλάσσονται καλύτερα, κατέληξε.