Πρόεδρος ΠΙΣ: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΙΣ
Στο θέμα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τους "κόφτες" ανα ειδικότητα, αναφέρθηκε σε παρέμβαση του σε ημερίδα, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου συμμετείχε στη συνέχεια, σε στρογγυλό τραπέζι στο οποίο παρέστη και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Με την ομιλία στο συνέδριο 2th Evidence Based Medicine «Συνταγογράφηση φαρμάκων: Ο μεγάλος ασθενής;» ο κ.Εξαδάκτυλος είχε την ευκαιρία να επισημάνει τα επιμέρους προβλήματα που δημιουργούν στους ιατρούς τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και οι «κόφτες» ανά ειδικότητα. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ έκανε μεταξύ άλλων σημαντική παρέμβαση για το φαινόμενο της πολυφαρμακίας, τα φάρμακα που δίδονται χωρίς συνταγή και την κατάχρηση των αντιβιοτικών στην χώρα μας.

Όπως επισήμανε, 3 είναι οι στόχοι του ΠΙΣ για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης:

-Ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φιλικό, ταχύ και απλό, με εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

-Διαρκή συνεργασία για τη βελτίωση του συστήματος αυτού.

-Να μεροληπτήσουμε για τα ελληνικά φάρμακα που είναι αξιόπιστα και δοκιμασμένα ενώ συντηρούν και θέσεις εργασίας στη χώρα.

Η εκστρατεία του ΠΙΣ για τα φαινόμενα βίας στα νοσοκομεία

Ο πρόεδρος κ. Εξαδάκτυλος, προανήγγειλε την εκστρατεία του ΠΙΣ για την εξάλειψη της βίας στα νοσοκομεία και μάλιστα ζήτησε να τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΥΚΑ. 

‘Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ.Εξαδάκτυλος το φαινόμενο της βίας στα νοσοκομεία στην Ελλάδα, δεν έχει τις διαστάσεις χωρών του εξωτερικού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα σποραδικά περιστατικά πυκνώνουν, τόνισε:

«Γνωρίζουμε ότι οι γιατροί ειδικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εργάζονται με αυτοθυσία για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και μας ανησυχούν οι αναφορές περιστατικών βίας εναντίον τους. Η πρωτοβουλία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου θα ακολουθήσει τα πρότυπα αντίστοιχων εκστρατειών μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως πχ η μεγάλη Βρετανία και αποσκοπεί στην ενημέρωση ασθενών , γιατρών και λοιπού προσωπικού για το φαινόμενο που θα πρέπει, πέρα από την αυτονόητη καταδίκη, να περιοριστεί με μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Πολιτεία».

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, πρέπει να αφορούν κάθε μορφή βίας (λεκτική, σωματική, ληστείες κ.ά) και οι υπαίτιοι να τιμωρούνται με αυστηρότητα (χαρακτηρισμός του αδικήματος ως ιδιώνυμο) αλλά και οι χώροι να φυλάσσονται καλύτερα, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν