Πατινάζ: Το μυστικό του τετραπλού άξελ βρίσκεται στον… εγκέφαλο!

  • Iatropedia newsroom
καλλιτεχνικό πατινάζ
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς γίνεται και οι πατινέρ κάνουν πολλαπλά άξελ στον αέρα και προσγειώνονται στα... πόδια τους;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς γίνεται και οι πατινέρ κάνουν πολλαπλά άξελ στον αέρα και προσγειώνονται στα… πόδια τους ή πώς κινούνται στον πάγο με ταχύτητα… ανεμοστρόβιλου;

Η διαφορά ανάμεσα σε έναν αθλητή / μία αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και έναν απλό άνθρωπο βρίσκεται στον εγκέφαλο, λένε οι επιστήμονες.

Όταν οι περισσότεροι από εμάς μπαίνουμε σε ένα παγοδρόμιο και πατάμε στον πάγο, η αίσθηση ότι γλιστράμε πυροδοτεί μία αλυσίδα εγκεφαλικών σημάτων που λένε στο σώμα μας να γύρει προς τα εμπρός για να αποφύγει την πτώση. Αλλά η επαναλαμβανόμενη εξάσκηση σβήνει αυτό το αντανακλαστικό στους αθλητές που ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα. Στους πρωταθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ, ο εγκέφαλος δέχεται το σήμα ότι το σώμα γλιστράει και αναδιαμορφώνει τις συνδέσεις στην παρεγκεφαλίδα, μια περιοχή που συνδέεται με την ισορροπία.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις στον εγκέφαλο παγοδρόμων ταχύτητας έχουν αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για την παρεγκεφαλίδα. Μελέτες έχουν βρει ότι κάποια μέρη της παρεγκεφαλίδας είναι μεγαλύτερα στους παγοδρόμους ταχύτητας από ό,τι στους ανθρώπους που δεν ασχολούνται με τις παγοδρομίες, ειδικά η δεξιά πλευρά. Αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή η δεξιά πλευρά είναι εκείνη που ενεργοποιείται όταν ένας παγοδρόμος ταχύτητας ισορροπεί στο δεξί πόδι για να στρίψει αριστερά στις καμπύλες της πίστας.

Ένα άλλο εγκεφαλικό δίκτυο βοηθά τους παγοδρόμους να εκτελούν περίπλοκες ασκήσεις. Τα βασικά γάγγλια λαμβάνουν σήματα από τον κινητικό φλοιό καθώς οι παγοδρόμοι χοροπηδούν και στροβιλίζονται στον αέρα. Όταν ένας παγοδρόμος εξασκείται επανειλημμένα πάνω σε κάποια προγράμματα, το δίκτυο αυτό οργανώνει τις κινήσεις σε κομμάτια και ακολουθίες, ενισχύοντας την ταχύτερη ανάκληση των κινήσεων και τη μυϊκή μνήμη. Στους αγώνες, αυτό βοηθά τους αθλητές να συνεχίσουν την προσπάθειά τους τους ακόμα και αν σκοντάψουν ή πέσουν.

Ο εγκέφαλος των αθλητών του καλλιτεχνικού πατινάζ καταστέλλει, επίσης, το αίσθημα ζάλης μετά από αστραπιαίες περιστροφές. Οι περιστροφές κάνουν το υγρό στο εσωτερικό αυτί να κινείται. Στους περισσότερους ανθρώπους, αυτό συνεχίζεται για λίγο και αφού σταματήσει η περιστροφή, γεγονός που προκαλεί ζάλη, επειδή ο εγκέφαλος εσφαλμένα υποθέτει ότι η περιστροφή συνεχίζεται. Ο εγκέφαλος των πατινέρ μαθαίνει να ξεχωρίζει πότε η περιστροφή σταματά πραγματικά, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν την ισορροπία τους.

Πηγή: New York Times

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι μαθητές διώχνουν τους καθηγητές από τα σχολεία

Θα υπάρχει έλλειψη 10 εκατομμυρίων γιατρών παγκοσμίως ως το 2030 – Οι πέντε προκλήσεις του κλάδου υγείας

Αιφνίδιος βρεφικός θάνατος: Αυτά είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι γονείς