Ο Κικίλιας στον ΣΚΑΪ: «Οι νέοι Διοικητές θα κάνουν βάρδια στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανακοίνωσε μέτρα για τον τρόπο διοίκησης των νοσοκομείων από τους νέους διοικητές που θα τοποθετηθούν.

Για τον νέο τρόπο Διοίκησης των Νοσκομείων μίλησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Οι διοικητές θα βρίσκονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε κάθε εφημερία νοσοκομείου, είπε ο κ. Κικίλιας, καθώς αυτή θα είναι απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη για να είναι κάποιος Διοικητής Νοσοκομείου.

Ο υπουργός Υγείας μεταξύ άλλων, αποκάλυψε την ύπαρξη «τρύπας» ύψους 130-14ο εκατ. ευρώ στα οικονομικά των νοσοκομείων και άσκησε σκληρή κριτική στον πρώην πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι «κυβέρνησε με τα επιχειρηματικά ρετιρέ».

Ταυτόχρονα εξήγειλε και σειρά μέτρων που θα ανακουφίσουν το Σύστημα Υγείας, όπως την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης γιατρών από το ΑΣΕΠ σε 5 μήνες και όχι σε 18 μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Επίσης, εξήγγειλε τη στελέχωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με προσωπικό και ενόψη της επικείμενης έξαρσης των κρουσμάτων της χειμερινής γρίπης, και σειρά άλλων μέτρων για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, όπως την αύξηση των βαρδιών στα ακτινολογικά μηχανήματα, τον εξορθολογισμό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ώστε να μην τελαιπωρούνται οι ασθενείς.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Κικίλια, είχαμε την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού, του κυρίου Τσίπρα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κύριος Τσίπρας είπε ότι τρώτε από τα έτοιμα. Και μάλιστα είπε ότι κάνετε φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους και όχι για τους φτωχούς.

Και μάλιστα ο κύριος Τσίπρας σήμερα, γιατί εγώ θέλω να τα λέω όλα, λέει στην Αυγή εδώ με απόλυτη σαφήνεια ότι: «Είμαστε εδώ για τη δημοκρατία και την κοινωνική πλειοψηφία».

Η απάντησή σας ως εισαγωγικό σχόλιο για τον κύριο Τσίπρα.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο κύριος Τσίπρας κυβέρνησε με αυτούς που θεωρούσε δικούς του και με τους λίγους, τα πολύ υψηλά επιχειρηματικά ρετιρέ, πιστεύοντας ότι έτσι ο ίδιος θα αποτελέσει καθεστώς στη χώρα.

Είναι προφανές ότι δεν κυκλοφορεί στην κοινωνία, δεν ακούει τη μεσαία τάξη ούτε τα λαϊκά στρώματα, αλλιώς θα είχε καταλάβει ότι ξεφύσηξαν με ανακούφιση οι Έλληνες για την πολιτική αλλαγή μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

Σήμερα με πολύ μεγάλη ικανοποίηση και αγαλλίαση ακούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνεται σε όλους, να μην ξεχωρίζει κανέναν, να μιλάει και να προτάσσει το κοινωνικό πρόσωπο της Κυβέρνησής του και να το αποδεικνύει με πράξεις.

Προσέξτε τη διαφορά. Ο κύριος Τσίπρας θεωρεί ότι εκπροσωπούσε τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μερίμνησε για τους εγκαυματίες στο Μάτι και αυτούς που έχουν χάσει τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους.

Σε εμένα προσωπικά έδωσε εντολή ώστε το Κράτος να μπορέσει να τους περιθάλψει και να τους δώσει τα φάρμακα, τις αλοιφές τους, τις κρέμες, τα επιθέματα σιλικόνης και τις κάλτσες.

Ο κύριος Τσίπρας μιλάει για τους πολλούς, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή σε εμένα και σε λιγότερο από δύο μήνες καταργήσαμε αυτή τη ντροπή με τις ουρές των καρκινοπαθών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπου περίμεναν αυτοί οι άνθρωποι τα ενδονοσοκομειακά ογκολογικά φάρμακά τους, για να πάνε στις ιδιωτικές κλινικές να κάνουν τη θεραπεία τους.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ήδη παίρνουν τα φάρμακά τους;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Αυτιά, έχετε δείξει εδώ επανειλημμένως εικόνες από τις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Συνάνθρωποί μας βαριά άρρωστοι, δεν είχαν από το Κράτος τη στήριξη και τη βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν αξιοπρεπώς την ασθένειά τους.

Και, θέλω να σας πω ότι ο ελληνικός λαός έχει πάρει μία απόφαση και βλέπει μία κανονικότητα στη χώρα, την οποία απολαμβάνουν όλοι. Οι προσδοκίες, βεβαίως, είναι πολύ υψηλές.

Ο κ. Τσίπρας όμως θέλει με το ζόρι να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να γυρίσει τη χώρα πίσω στα χρόνια και στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την εξουσία αυτός και οι Υπουργοί του. Προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην ελληνική κοινωνία, τη δίχασε, διέλυσε τη μεσαία τάξη, έπληξε τα λαϊκά στρώματα και απόρροια των πολιτικών του αντιμετωπίζουμε σήμερα με θάρρος και παρρησία βέβαια, αλλά και με πολλές δυσκολίες.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είστε Υπουργός Υγείας. Αληθεύει ότι, εσείς θα το επιβεβαιώσετε, εσείς θα πείτε αν είναι λάθος αυτό που διαβάσαμε και ακούσαμε. Κύριε Υπουργέ, με όλο το θάρρος της γνώμης και της άποψης ως Υπουργού, οι σεκιουριτάδες κάνουν διανομή ασθενών στα νοσοκομεία ή έκαναν ή κάνουν ή εν πάση περιπτώσει υπάρχει μια πληγή εκεί σ’ αυτό το θέμα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε κάποια νοσοκομεία γίνεται και αυτό, κύριε Αυτιά.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη, παρουσίασα τις έγγραφες απαντήσεις διοικητών νοσοκομείων και των διοικητών των ΥΠΕ που διόρισε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Προσέξτε τη βαρύτητα αυτού που λέω για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Και παρουσίασα ειλικρινώς στον ελληνικό λαό ποια είναι αυτή η κατάσταση.

Υπάρχουν τμήματα επειγόντων περιστατικών (Τ.Ε.Π.) στα δημόσια νοσοκομεία, όπου δεν υπάρχει καμία διαλογή. Δηλαδή πάει ο ασθενής με την οικογένειά του και δεν ξέρουν αν πρέπει να πάνε στο παθολογικό, στο ορθοπεδικό, στο χειρουργικό..

Υπάρχουν Τ.Ε.Π. στα οποία υπάρχει κάποιος σεκιούριτι, ο οποίος τους δείχνει και άλλα στα οποία είναι τόσο μεγάλη η σύγχυση και τόσο μεγάλη η ταλαιπωρία.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το διαπιστώσατε; Πήγατε σε νοσοκομείο και είδατε ότι πράγματι συμβαίνει αυτό; Σας το είπε γιατρός; Σας το είπε διοικητής; Σας το είπε υπάλληλος; Τι ακριβώς;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μου το είπαν οι ίδιες οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Επαναλαμβάνω, οι διορισμένες από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Αλλά γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι από την πρώτη ημέρα θέλω ο ίδιος να δω ποια είναι η πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία και κυκλοφορώ σε ώρες και μέρες που κρίνω και στις εφημερίες κατά κύριο λόγο, για να μιλήσω με τον κόσμο, να μιλήσω με τους νοσηλευτές, με τους γιατρούς. Με τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι παίρνουν όλο το φόρτο της εργασίας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μικροί ήρωες. Στην προσπάθεια στην οποία κάνουν, εμείς θα τους στηρίξουμε μέχρι τέλους.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άλλο διαλογή ασθενών και άλλο η άλλη αρμοδιότητα. Το τελειώσατε αυτό το πράγμα; Και αυτό που άκουσα για μαύρη τρύπα 150 εκατομμυρίων στα νοσοκομεία, το διάβασα στον ημερήσιο τύπο, ισχύει;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Αυτιά, περάσαμε μια τροπολογία, πριν από τρεις-τρεισήμισι εβδομάδες που ζητάμε από τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. να αποστείλουν τις οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, προκειμένου να ρυθμιστούν. Και ένα ποσό από 130 έως 150 εκατομμύρια μένει να διερευνηθεί πώς έχουν δαπανηθεί, αν έχουν τιμολογηθεί. Και αν όχι, γιατί δεν έχουν τιμολογηθεί και ούτω καθεξής.

Δεν θέλω να πω παραπάνω πράγματα γι’ αυτό. Αυτό θα το ελέγξουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα έχουμε εικόνα.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να το δείτε με απόλυτη σαφήνεια, να μην αδικηθεί άνθρωπος.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η εικόνα την οποία έχουν οι Έλληνες για το Υπουργείο Υγείας, για τα νοσοκομεία μας και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τους πολίτες μας, είναι μια εικόνα απελπισίας, παρά τις ηρωικές προσπάθειες, γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Και κάνουμε ήδη κάποιες μικρές κινήσεις…

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όπως;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας είπα: στους ογκολογικούς ασθενείς τα φάρμακά τους απευθείας στις κλινικές, για τους εγκαυματίες στο Μάτι στήριξη και βοήθεια προκειμένου μετά από ένα χρόνο να μην αισθάνονται ότι αδικούνται.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Γιατροί στα περιφερειακά νοσοκομεία; Ξέρετε ακριβώς τι συμβαίνει σε κάθε νοσοκομείο;

Κος ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σήμερα θέλω να κάνω κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις με μέτρα που πιστεύω ότι θα ανακουφίσουν το σύστημα.

Πρώτον, η πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού μέχρι σήμερα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ έκανε στη χώρα μας πάνω από δεκαοχτώ μήνες, πάνω από ενάμισι χρόνο.

Με ηλεκτρονική πλατφόρμα και συγκεκριμένες διαδικασίες πάλι μέσα από το ΑΣΕΠ εμείς θα έχουμε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία μας σε λιγότερο από πέντε μήνες.

Αυτοί οι γιατροί θα πάνε πρώτα απ’ όλα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Δεύτερο μέτρο;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο έχουμε ενενήντα άτομα στην αναμονή για κρεβάτι εντατικής θεραπείας λόγω του ιού της γρίπης. Δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε έτσι τους συνανθρώπους μας.

Άρα, λοιπόν, τρέχουμε πολύ πιο γρήγορα τις διαδικασίες. Ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο χειρίζεται το ΕΚΑΒ, διανομής, συλλογής, πληροφόρησης και απόφασης για τις ΜΕΘ και στήριξη στους συνανθρώπους μας.

Πρέπει όμως να πω ότι επανειλημμένως ζητάω ως Υπουργός Υγείας από τις ευπαθείς ομάδες για τα παιδιά μας, για το υγειονομικό προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, να εμβολιαστούν. Τέλος Σεπτεμβρίου είναι το εμβόλιο της γρίπης. Παρακαλώ θερμά όλους να μην φτάσουμε στην καρδιά του χειμώνα και έχουμε άλλους είδους προβλήματα.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σωστό.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ογκολογικούς ασθενείς, αυξάνουμε τις βάρδιες στα ακτινολογικά μηχανήματα, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς περιμένοντας τεράστια χρονικά διαστήματα.

Και επίσης, εξορθολογίζουμε τις λίστες στα χειρουργεία και αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Δεν θα υπάρξει διοικητής ή υποδιοικητής νοσοκομείου, που να μην είναι στα ΤΕΠ και να μην είναι στην εφημερία του νοσοκομείου. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να είναι κάποιος πλέον διοικητής και υποδιοικητής σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, είναι στην ώρα της μάχης, εκεί που οι πολίτες έρχονται και αγωνιούν για τον συγγενή τους και πρέπει να λάβουν θεραπεία, να είναι εκεί μαζί με τους γιατρούς και να στηρίζουν τα νοσοκομεία.

Δεν θα υπάρχει διοικητής νοσοκομείου, ο οποίος πριν προσληφθεί δεν θα έχει υπογράψει συμφωνητικό με το ελληνικό Κράτος ότι θα πιάνει ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχει θέμα, όπως λένε οι διοικητές των νοσοκομείων, με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με την ασφάλεια στα ΤΕΠ, με τον τρόπο που είναι οργανωμένο το σύστημα.

Υπεύθυνοι είμαστε όλοι και άρα από την κορυφή προς τα κάτω πρέπει να υπάρχει λογοδοσία. Θα στηρίξουμε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα στηρίξουμε τον ασθενή, θα στηρίξουμε τα λαϊκά στρώματα. Είναι λαϊκό Υπουργείο το Υπουργείο Υγείας, πρέπει να στηρίζει τους πάντες.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ξεκινώ, από αυτή τη στιγμή καταγραφή όλων των προβλημάτων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και σας παρακαλώ θερμά κάθε Δευτέρα να δέχεστε στο γραφείο αυτό τον κατάλογο που θα μας στέλνει όλη η Ελλάδα τι λείπει και από πού λείπει κάτι. Δεν μπορεί κάποιοι από εσάς να το αποκρύψουν, συμφωνείτε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Συμφωνώ. Κύριε Αυτιά, υπάρχουν χιλιάδες προβλήματα στο Ε.Σ.Υ.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να τα ξέρετε, αυτό θέλω εγώ. Να ξέρετε τι λείπει στη Σάμο, στη Χίο, την Ικαρία, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, την Καβάλα, τον Έβρο, παντού. Να ξέρει ο κος Κικίλιας τι ακριβώς συμβαίνει.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έρχομαι σήμερα μετά από δυο μήνες στην εκπομπή σας, να κάνω κάποιες εξαγγελίες. Το Υπουργείο Υγείας είναι το πιο δύσκολο Υπουργείο που υπάρχει και οι Έλληνες έχουν ταλαιπωρηθεί πολλά χρόνια από ανακοινώσεις και μεγάλα λόγια για αυτά τα οποία πρόκειται να αλλάξουν.

Εμείς, πρώτα θα κάνουμε πράγματα όπως η διανομή των ογκολογικών που καταργήσαμε τις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και μετά θα τα λέμε.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σαφής.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και είναι μικρά τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνονται και μικρές νίκες, προκειμένου να αναθαρρήσει ο κόσμος και να πιστέψει ότι αυτό το Υπουργείο δεν είναι Υπουργείο της απελπισίας, αλλά είναι το Υπουργείο της ελπίδας.

Θα το κάνουμε αυτό, αλλά όχι μόνοι μας. Θα το κάνουμε μαζί με τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό που πιστεύω και τιμώ και στηρίζω και το διοικητικό προσωπικό. Και προσέξτε, δεν εκπροσωπούμε εδώ – και εγώ προσωπικά ως Υπουργός Υγείας – αυτούς οι οποίοι ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ο πόνος και η αρρώστια δεν έχει χρώμα κύριε Υπουργέ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες, υποχρέωσή μας είναι να δίνουμε λύσεις για όλους. Και δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας για αυτό θα ζητήσω για μια ακόμη φορά τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας σε αυτές τις αλλαγές που θα έρθουν, έτσι ώστε να μην έρχονται με απόγνωση οι πολίτες μας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Δεν είναι εύκολη δουλειά, είναι δύσκολη δουλειά αλλά με πολύ μεγάλη αγάπη και φροντίδα επωμιζόμαστε αυτό το βάρος, γιατί πραγματικά ακουμπάει τον πολίτη.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τα κρατάω όλα αυτά. Κύριε Κικίλια, σκεφτείτε ότι πρωτίστως είστε άνθρωπος και γιατρός και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία άρα ξέρετε τα θέματα. Να ξέρετε κάτι, ότι σταλεί από την ελληνική περιφέρεια, από την Αθήνα, με ελλείψεις, με χίλια δυο γιατί έτσι είναι η ζωή τι να κάνουμε, να ξέρετε ότι Δευτέρα-Τρίτη πρωί θα είναι στο γραφείο σας τα πλήρη στοιχεία για να ξέρετε το σφυγμό, να αντιλαμβάνεσθε τι συμβαίνει στην ελληνική περιφέρεια.

Όλα αυτά για να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μια που λέτε για την περιφέρεια που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και η άγονη γραμμή και οι ακριτικές περιοχές και τα νησιά μας. Δεν είναι συμπαγές κράτος η Ελλάδα χωρίς νησιά, νησιωτικά συμπλέγματα για να μπορούμε να έχουμε μόνο ένα μεγάλο νοσοκομείο.

Υπάρχουν Κέντρα Υγείας, υπάρχουν αγροτικά ιατρεία σε όλη την περιφέρεια και σε όλα τα νησιά. Θα σας πω ότι δεν μπορεί να έρχεται Αύγουστος για να πάει κάποιος να καλύψει τις τρύπες και τα κενά σε αυτά τα ιατρεία, σε αυτά τα κέντρα κλπ.

Από το χειμώνα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και οργάνωση για τις ανάγκες όπως έχει μια οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση ή ένας δημόσιος οργανισμός. Έτσι πρέπει να έχει και το Υπουργείο Υγείας.

 

.