Μπαράζ εμβολιασμών για το πρώτο «τείχος ανοσίας» μέχρι τα τέλη Μαΐου – Οι στόχοι του Υπουργείο Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμών
Μάχη με το χρόνο για να κατακτήσουμε ένα πρώτο πολυπόθητο "τείχος ανοσίας" απέναντι στον κορονοϊό μέχρι τα τέλη Μαΐου και να προλάβουμε το καλοκαίρι, δίνει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας.

Με την απελευθέρωση των παραδόσεων εμβολίων από τις παρασκευάστριες εταιρείες, επιταχύνονται οι εμβολιασμοί κατά της Covid στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πριν εκπνεύσει ο Απρίλιος να ανοίγουν η μία μετά την άλλη όλες οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό των πολιτών, μεταξύ 30 και 49 ετών.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες και αποδεικνύει το παράδειγμα χωρών που έχουν καταφέρει να χτίσουν τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό, οι εμβολιασμοί είναι το “κλειδί” που θα επαναφέρει σταδιακά τους πολίτες στην κανονικότητα, αλλά και τις παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού στη δια ζώσης εργασία.

Στόχος είναι δια μέσου των εμβολιασμών, να επαναλειτουργήσει και στη χώρα μας η κοινωνία και η οικονομία στο μεγαλύτερο -κάτω από τις δεδομένες συνθήκες- ποσοστό στις αρχές του καλοκαιριού.

Δείτε επίσης – Θεμιστοκλέους: Όλος ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό των ομάδων 30-39 και 40-49

Μάχη με την πανδημία σε όλα τα επίπεδα

Είναι γεγονός πως η πανδημία του κορονοϊού κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν μεν σταθεροποιηθεί, όμως, σε υψηλούς αριθμούς. Οι διασωληνωμένοι -παρά την μικρή κάμψη που σημείωσαν- επιμένουν να βρίσκονται στους άνω των 800 και οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι δεκάδες καθημερινά.

Η βελτίωση του καιρού είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλει στην υποχώρηση του κύματος και στην αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία. Όμως, από μόνη της δεν φτάνει. Μόνο η θωράκιση των πολιτών μέσω των εμβολίων θα οδηγήσει την επιδημία σε σταδιακή εξάλειψη, λένε οι ειδικοί.

Τα πρώτα μεγάλα ανοίγματα, στην εστίαση και στα σχολεία, θα γίνουν αμέσως μετά το Πάσχα με “ανάχωμα” τα self test. Παράλληλα, όμως, θα εξελίσσονται και οι εμβολιασμοί, οι οποίοι θα αρχίσουν να δίνουν αποτελέσματα μετά τα τέλη Μαϊου, όταν χιλιάδες πολίτες θα έχουν  ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις.

Μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα μας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. Μέσω αυτών, 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό που φτάνει το 8%.

Εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μεταξύ Μαΐου– Ιουνίου

Τον Μάιο ξεκινά η τρίτη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία» με 1.500 νέα εμβολιαστικά κέντρα να αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αυξηθεί η εμβολιαστική δυνατότητα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, με την επέκταση της εμβολιαστικής προσπάθειας στους νεότερους πολίτες μέχρι τα τέλη Μαΐου, μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000 εμβολιασμούς, όπως δήλωσε τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου αναμένουμε εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από όλες τις εταιρείες που έχουν λάβει έγκριση από την Ε.Ε. και συγκεκριμένα:

  • 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο από την BioNTech-Pfizer
  • 354.000 τον Μάιο και 408.000 τον Ιούνιο από τη Monderna
  • 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο από το μονοδοσικό της Johnson & Johnson (έχουν ήδη παραληφθεί 33.600 δόσεις)
  • 450.000 δόσεις από την AstraZeneca

Το εμβόλιο της AstraZeneca σε εθελοντική πρώιμη διάθεση

Οι αδιάθετες, αλλά και νέες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca -το οποίο δεν προτιμάται από πολλούς πολίτες για εμβολιασμό, καθώς έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση θρομβώσεων σε πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού- τέθηκε σε πρώιμη διάθεση για την επίσπευση της διαδικασίας στις μικρότερες ηλικιακά ομάδες.

Δείτε επίσης – Θεοδωρίδου: Μάλλον ασφαλές το εμβόλιο AstraZeneca για τις έγκυες – Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

Με τον τρόπο αυτό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας δίνουν ένα χρονικό προβάδισμα στους νεαρότερους πολίτες, ηλικίας από 30 έως 45, να προηγηθούν στους εμβολιασμούς. Πρόκειται για την ομάδα του πληθυσμού, που στο τρίτο κύμα της πανδημίας νοσούν και διασπείρουν τον ιό σε πολύ μεγάλα ποσοστά.

Όσοι δεν σπεύσουν να ενταχθούν στον προγραμματισμό της πρώιμης διάθεσης του εμβολίου κατά της Covid με Astra Zeneca, θα περιμένουν τη σειρά τους για εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια, η οποία μετατίθεται στο μέλλον.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού για την πρώιμη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca είναι ο εξής:

  • 30 – 39 ετών άνοιξε η πλατφόρμα από το βράδυ της Μ. Δευτέρας
  • 40 – 44 ανοίγει η πλατφόρμα την Μ. Πέμπτη

Για την ηλικιακή ομάδα από 45 έως 49 ετών η πλατφόρμα ανοίγει κανονικά με όλα τα εμβόλια το Μ. Σάββατο.

Από τις 5 Μαΐου και μετά, αρχίζουν και οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που είναι μονοδοσικό και αναμένεται να επισπεύσει σημαντικά της εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

AstraZeneca: Μειώνεται η διαφορά μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης

Ένα επιπλέον κίνητρο για εμβολιασμό με AstraZeneca δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που δίσταζαν να το επιλέξουν εξαιτίας του μεγάλου διαστήματος που απαιτεί η πλήρης ανοσοποίηση, μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης.

Έτσι, εχθές ανακοινώθηκε η μείωση του διαστήματος χορήγησης μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, από 3 σε 2 μήνες, κάτι που επιτρέπεται από τα πρωτόκολλα χορήγησης του εμβολίου της παρασκευάστριας εταιρείας.

Για όσους μπουν στο σύστημα από σήμερα για να κλείσουν το ραντεβού τους, η πλατφόρμα θα δίνει 12 εβδομάδες ενδιάμεσο διάστημα, αλλά από την Μεγάλη Πέμπτη και μετά θα μπορούν να ξαναμπούν και πάλι για να προγραμματίσουν σε συντομότερο χρόνο τη δεύτερη δόση.

Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca και επιθυμούν να επισπεύσουν το ραντεβού της δεύτερης δόσης.