Θεμιστοκλέους: Όλος ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό των ομάδων 30-39 και 40-49

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμοί
Αυξάνεται ακόμη περισσότερο η ταχύτατα του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας, καθώς όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανοίγουν οι πλατφόρμες για τις νεαρότερες ηλικιακά ομάδες, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Ανοίγει την Μεγάλη Πέμπτη η πλατφόρμα για άτομα από 40 έως και 44 ετών. Σε αυτήν την ομάδα θα διατίθεται μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca. Την ίδια στιγμή ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα και για άτομα από 45 έως 49 ετών, για τους οποίους θα είναι διαθέσιμα και τα τέσσερα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Διευκρινίζεται ότι την Μεγάλη Τρίτη ανοίγουν τα ραντεβού για άτομα από 30 έως και 39, και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κάνουν μόνο εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναφορικά με το διάστημα των 12 εβδομάδων (τρεις μήνες) που είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι αυτό μπορεί να μειωθεί, σε περίπτωση που το επιθυμεί ο εμβολιαζόμενος.

«Αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να το αλλάξει και να κάνει τη δεύτερη δόση στις 8 εβδομάδες. Για όσους εκκρεμούν και τα δύο ραντεβού, το σύστημα θα δίνει 12 εβδομάδες, αλλά από την Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν να κάνουν τις αλλαγές», ξεκαθάρισε ο ίδιος. Παράλληλα, ανέφερε ότι τον Μάιο ξεκινά η τρίτη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία» και έτσι στις αρχές Μαΐου αναπτύσσονται 1.500 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας.

Πλησιάζουμε τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου.

Επίσης είπε πως την Τετάρτη 21 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 55-59 και των εκπαιδευτικών . Ήδη έχουν κλειστεί 263.000 ραντεβού.Το Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα για την ομάδα 50-55 και ήδη έχουν κλείσει 270.000 ραντεβού.

Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν είπε τέλος ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται. Από τις 5 Μαΐου αναπτύσσονται 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και αργότερα θα προστεθούν και άλλα.