Θεοδωρίδου: Μάλλον ασφαλές το εμβόλιο AstraZeneca για τις έγκυες – Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
 Θετικά γνωμοδότησε για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης του εμβολίου και στη χώρα μας Εθνική Επιτροπή Εμβολισμού, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ποιες είναι οι νέες οδηγίες για τις έγκυες και τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

«Πριν από μία εβδομάδα είχαμε μία απόφαση από όλους τους ρυθμιστικούς φορείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης με το σκεύασμα της Johnson & Johnson», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6.00 για το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών «Ελευθερία», η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα μελετήθηκαν και πλέον υπάρχει άρση της απαγόρευσης αυτής.

Ο αριθμός των περιπτώσεων που είχε καταγραφεί ήταν 15 άτομα στα 7,9 εκατομμύρια δόσεων εμβολίου, όπως είπε, ενώ τα περιστατικά αφορούσαν γυναίκειες 18-49 ετών. Ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων ήταν μία με δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Η στάθμιση του κινδύνου με νόσηση Covid και του κινδύνου με το εμβόλιο, η απόφαση ήταν λακωνική και τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως οφείλουμε να είμαστε ενήμεροι γι’ αυτές και οφείλουμε να παρακολουθούμε, και οι υγειονομικοί και το κοινό. Η επιτήρηση συνεχίζεται και αν υπάρξουν διαφορετικά δεδομένα θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη της τα δεδομένα, γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης του εμβολίου και στη χώρα μας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εκτός του ότι είναι πρακτικό εμβόλιο και είναι αποτελεσματικό άνω του 80% για σοβαρή νόσηση, 90% για νοσηλεία σε νοσοκομείο και φτάνει στο 100% για την πρόληψη των θανάτων. Και θα πάει σε μέρη της χώρας μας όπου τεχνικά δεν μπορούν να πάνε άλλα εμβόλια.

Νωρίτερα η δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca

Το εμβόλιο της Astrazeneca, «το οποίο έχει πάρει η Επιτροπή απόφαση να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 και μια τροποποίηση μικρή είναι η ύπαρξη μιας ευελιξίας στο μεσοδιάστημα που υπάρχει μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Δηλαδή το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, να απέχουν οι δόσεις 12 εβδομάδες, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Με ποια εμβόλια πρέπει να εμβολιάζονται οι έγκυες γυναίκες

Η ίδια είπε ότι για το άνοιγμα της πλατφόρμας υπάρχει ενδιαφέρον και από τις γυναίκες 30-40 ετών, δηλαδή της καταλληλότερης αναπαραγωγικής ηλικίας. Είπε χαρακτηριστικά: «Ήδη είχαμε φτάσει από το στάδιο της απαγόρευσης να εμβολιάζεται μια έγκυος, φτάσαμε στο να εμβολιάζεται πια κανονικά όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός. Τα στοιχεία για τις κυήσεις (σ.σ. μίλησε για 90.000 κυήσεις) έδειξαν πως δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις με τα εμβόλια MRNA.