Moderna-Pfizer: Η μάχη των εμβολίων καλά κρατεί

  • Iatropedia newsroom
εμβόλιο covid
Μπορεί όσο απομακρυνόμαστε από την πανδημία, η ζήτηση για εμβόλια έναντι του κορονοϊού και της νόσου της Covid-19 να μειώνεται, αλλά σε επίπεδο εταιρειών η μάχη συνεχίζεται

Μπορεί όσο απομακρυνόμαστε από την πανδημία, η ζήτηση για εμβόλια έναντι του κορονοϊού και της νόσου της Covid-19 να μειώνεται, αλλά σε επίπεδο εταιρειών η μάχη καλά κρατεί…

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το δίπολο Moderna-Pfizer, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον τα προηγούμενα χρόνια, η πρώτη ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, κερδίζοντας μάλιστα μερίδιο αγοράς στα εμβόλια για την Covid από την Pfizer.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, το μερίδιό της στη λιανική αγορά των ΗΠΑ άγγιξε το φθινόπωρο που μας πέρασε το 50%, από 37% το 2022.

Νέα εμβόλια mRNA

Την ίδια στιγμή, στρατηγική της εταιρείας είναι να αναπτύξει νέες χρήσεις για την τεχνολογία mRNA, χρησιμοποιώντας την σε εμβόλια για την γρίπη, τον ιό RSV, τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. Τον Δεκέμβριο, τα αποτελέσματα μελέτης έδειξαν ότι ένα εξατομικευμένο εμβόλιο που ανέπτυξε η Moderna με τη Merck βοήθησε στην πρόληψη της επανεμφάνισης σοβαρού καρκίνου του δέρματος για τρία χρόνια.

Η Moderna αναμένει, επίσης, από τις ρυθμιστικές Αρχές έγκριση και για δεύτερο εμπορικό προϊόν της, ένα εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ξεκινώντας από το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε μια αγορά όπου έχουν ήδη παρουσία οι φαρμακοβιομηχανίες GSK και Pfizer.

Αυτόν τον μήνα, επίσης, η Moderna δημοσίευσε δεδομένα και για το εμβόλιο RSV που προορίζεται για χρήση σε ηλικιωμένους ενήλικες, τα οποία έδειξαν, ωστόσο, ότι μπορεί να μην παρέχει προστασία για τόσο χρόνο όσο τα ανταγωνιστικά εμβόλια.

Σύμφωνα με την ίδια την Moderna, το εμβόλιο της κατά του RSV θα έχει, παρ’ όλα αυτά, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα επειδή είναι το μόνο που διατίθεται σε προγεμισμένη σύριγγα, διευκολύνοντας τη χορήγηση από τους φαρμακοποιούς.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένεται να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna για τον RSV έως τις 12 Μαΐου, ανέφερε η εταιρεία.

Όπως έχει δε ανακοινώσει ο επικεφαλής της εταιρείας, το συνδυαστικό εμβόλιο της Moderna για Covid και γρίπη θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά το φθινόπωρο του 2025.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στοιχεία σοκ για τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ: Σχεδόν 1 στους 2 γνωρίζει κάποιον που πέθανε από υπερβολική δόση

Φάρμακα με βαλπροϊκό: Ο ΕΟΦ ανακοινώνει νέα μέτρα για τη χρήση σε άνδρες ασθενείς

Τι μπορείτε να πάθετε, αν πάρετε ληγμένα φάρμακα