Στοιχεία σοκ για τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ: Σχεδόν 1 στους 2 γνωρίζει κάποιον που πέθανε από υπερβολική δόση

  • Iatropedia newsroom
ναρκωτικά
Η απώλεια κάποιου από υπερβολική δόση μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη μακροχρόνιας θλίψης, διαταραχών χρήσης ουσιών, ακόμη και αυτοκτονικού ιδεασμού

Σχεδόν οι μισοί -περίπου το 42%- ενήλικοι στις ΗΠΑ λένε ότι γνωρίζουν προσωπικά τουλάχιστον ένα άτομο που πέθανε από ναρκωτικά και συγκεκριμένα από υπερβολική δόση, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου από το μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο ερευνών RAND Corporation.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μεταξύ των ενηλίκων που ανέφεραν ότι γνώριζαν κάποιον που πέθανε από υπερβολική δόση, ο μέσος αριθμός των θανάτων που γνώριζαν ήταν δύο – κάτι που δείχνει πόσο μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η επιδημία στη χώρα.

«Τον τελευταίο καιρό, έχουν υπάρξει πολλοί θάνατοι από υπερβολική δόση που λήφθηκε ακούσια. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κάποιο άλλο ναρκωτικό όπως η κοκαΐνη, η οποία είναι νοθευμένη με φαιντανύλη. Ή πήραν ένα χάπι από κάποιον που νόμιζαν ότι ήταν οξυκωδόνη και, αντ’ αυτού, ήταν φαιντανύλη», ανέφερε σχετικά η Δρ Gail D’Onofrio, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Yale και ειδική σε θέματα εθισμού στο νοσοκομείο Yale New Haven Hospital.

Η φαιντανύλη είναι ένα ισχυρό συνθετικό οπιοειδές που μπορεί να είναι θανατηφόρο ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Είναι περίπου 100 φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη και 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη ως αναλγητικό.

Η έκθεση της RAND αναφέρει ότι η απώλεια κάποιου από υπερβολική δόση μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη μακροχρόνιας θλίψης, διαταραχών χρήσης ουσιών, ακόμη και αυτοκτονικού ιδεασμού.

Οι ειδικοί του ινστιτούτου που διεξήγαγε την έρευνα ρώτησαν περισσότερους από 2.000 ενήλικες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023 πόσα άτομα γνώριζαν προσωπικά σε όλη τη ζωή τους που πέθαναν από υπερβολική δόση. Περίπου το 58% των ερωτηθέντων είπε μηδέν, το 19% είπε ένα άτομο και άλλο ένα 19% απάντησε δύο έως πέντε άτομα. Περίπου το 4% είπε τουλάχιστον έξι άτομα.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το να γνωρίζουν κάποιον που πέθανε από υπερβολική δόση είναι πιο συχνό φαινόμενο για τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες, όπως επίσης και για τους παντρεμένους ενήλικες σε σχέση με τους ανύπαντρους, τους γεννημένους στις ΗΠΑ σε σχέση με τους μετανάστες και τους ανθρώπους που ζουν σε αστικά περιβάλλοντα σε σχέση με εκείνους που μένουν σε αγροτικές περιοχές.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετωποκροταφική άνοια: Τι είναι η διαταραχή που διαγνώστηκε η Αμερικανίδα παρουσιάστρια Γουέντι Γουίλιαμς

Τι είναι το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης και γιατί το αγαπούν οι celebrities

Νόσος κινητικού νευρώνα: Πράσινο φως σε νέα θεραπεία στην ΕΕ μετά από 15 χρόνια