Τι είναι το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης και γιατί το αγαπούν οι celebrities

  • Iatropedia newsroom
μασάζ λεμφικής παροχέτευσης
Σταρ όπως η Selena Gomez, η Jennifer Aniston και ο Sean "Diddy" Combs ορκίζονται σε αυτό

Το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης δεν ακούγεται ακριβώς σέξι… Μπορεί να φέρνει στο μυαλό εικόνες από λάσπες, σωλήνες και άλλα. Αλλά φαίνεται να είναι παντού. Σταρ όπως η Selena Gomez, η Jennifer Aniston και ο Sean «Diddy» Combs το κάνουν. Μία δημοφιλής μασέζ στο Λος Άντζελες, που εξειδικεύεται στο μασάζ λεμφικής παροχέτευσης, φέρεται να έχει λίστα αναμονής άνω των 2.300 ατόμων.

Για χρόνια, το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία παθήσεων όπως το λεμφοίδημα και το μετεγχειρητικό οίδημα. Οι αθλητές το χρησιμοποιούν για να επιταχύνουν τη διαδικασία αποθεραπείας τους. Πώς έγινε, λοιπόν, μόδα; Τι κάνει πραγματικά;

Τι είναι το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης

Για να κατανοήσουμε το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το λεμφικό σύστημα.

«Μπορείτε να σκεφτείτε το λεμφικό σύστημα βασικά ως έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο σε όλο το σώμα σας για την ισορροπία υγρών», λέει ο Δρ Brendon Ross, επίκουρος καθηγητής ορθοπεδικής χειρουργικής και ιατρικής αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Το πολύπλοκο δίκτυο οργάνων, αγγείων και ιστών βοηθά να πηγαίνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού εκεί που χρειάζεται και να ξεπλένονται οι τοξίνες που συσσωρεύονται λόγω τραυματισμού ή ως υποπροϊόν της μεταβολικής διαδικασίας.

Οι τεχνικές απαλού μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στην κίνηση του λεμφικού υγρού, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθώντας το σώμα να γιατρευτεί πιο γρήγορα.

Η λέξη κλειδί σε όλα αυτά, σημειώνει η Sierra Velasquez, πιστοποιημένη θεραπεύτρια μασάζ και μασάζ λεμφικής παροχέτευσης, είναι το «απαλό».

«Το μασάζ είναι πολύ απαλό», λέει. «Η πίεση που ασκείται είναι τόση όσο και το βάρος ενός κέρματος. Είναι μια απίστευτα ελαφρύ χτύπημα», εξηγεί

Αυτό είναι σημαντικό επειδή πολλά από τα λεμφαγγεία βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα, λέει.

«Αν πιέζεις τα αγγεία, θα μείνουν στην πραγματικότητα στάσιμα», λέει. Η σωστή τεχνική είναι να κάνεις ελαφρύ μασάζ στα λεμφαγγεία – συνήθως προς τους λεμφαδένες, τα μικροσκοπικά όργανα που βοηθούν στο φιλτράρισμα του λεμφικού υγρού. Λεμφαδένες υπάρχουν σε όλο το σώμα, αλλά μερικές από τις μεγαλύτερες συστάδες είναι στον λαιμό, τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα και τα γόνατα.

Ενώ όροι όπως μασάζ λεμφικής παροχέτευσης, λεμφικό μασάζ και χειροκίνητη λεμφική παροχέτευση χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά στο διαδίκτυο, δεν σημαίνουν απαραίτητα πάντα το ίδιο πράγμα, λέει η Velasquez. Η χειροκίνητη λεμφική παροχέτευση (MLD) είναι μια «συστηματική προσέγγιση της λεμφικής παροχέτευσης», εξηγεί. Μπορεί να είναι μια αυτόνομη θεραπεία ή να ενσωματωθεί στην τυπική θεραπεία μασάζ.

Ποια είναι τα οφέλη του μασάζ λεμφικής παροχέτευσης;

Το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για να βοηθήσει στο λεμφοίδημα, μια κατάσταση κατά την οποία το λεμφικό σύστημα έχει υποστεί ζημιά και συσσωρεύεται υγρό στους μαλακούς ιστούς του σώματος, συνήθως γύρω από τα χέρια ή τα πόδια. Η Velasquez προσθέτει ότι είναι επίσης αναγνωρισμένο ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το μετεγχειρητικό οίδημα, τις ημικρανίες και την ινομυαλγία.

Η Velasquez, η οποία εργάζεται στις θεραπείες μασάζ εδώ και δύο δεκαετίες, λέει ότι είδε δραματική αύξηση στο ενδιαφέρον για μασάζ λεμφικής παροχέτευσης μετά την έναρξη της πανδημίας. «Κυρίως οφείλεται, νομίζω, στην άνοδο της πλαστικής χειρουργικής», λέει. Η τεχνική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναρρώσουν πιο γρήγορα από διαδικασίες όπως η αυξητική στήθους και η βραζιλιάνικη ανόρθωση γλουτών, εξηγεί.

Η τεχνική ήταν επίσης δημοφιλής στους αθλητικούς κύκλους, καθώς φέρεται να βοηθά στη μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής που μπορεί να εμφανιστούν στο σημείο ενός τραυματισμού και συμβάλλει στην προώθηση «μιας πιο γρήγορης και υγιούς επούλωσης».

Μπορεί επίσης να βοηθήσει με τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που τείνουν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.

Ο Δρ Ross λέει ότι τα αποσυμφορητικά αποτελέσματα της λεμφικής παροχέτευσης μπορεί να ξεκινήσουν μετά από λίγα λεπτά ή ώρες, ενώ η μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από τραυματισμούς μπορεί να διαρκέσει 24 έως 48 ώρες. Η χρονική διάρκεια μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με παράγοντες όπως η υγεία του ατόμου και η πάθηση που αντιμετωπίζεται.

Μπορεί η λεμφική παροχέτευση να οδηγήσει σε απώλεια βάρους;

Η λεμφική παροχέτευση μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Αλλά, σύμφωνα με τη Velasquez, υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με αυτό στο διαδίκτυο, ειδικά όταν πρόκειται για απώλεια βάρους.

«Μερικοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι μπορεί να συρρικνώσει τα λιποκύτταρα και αυτό δεν συμβαίνει», λέει. Οι φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους ανθρώπους να φαίνονται αισθητά πιο λεπτοί μετά τις θεραπείες τους. Αν αφήσουμε στην άκρη την ισχυρή πιθανότητα μιας προσεκτικής πόζας και επεξεργασίας φωτογραφιών, σύμφωνα με την ίδια οποιαδήποτε διαφορά στην εμφάνιση μετά από ένα μασάζ δεν είναι αποτέλεσμα αλλαγής στη σύσταση του σώματος, αλλά του σώματος που επεξεργάζεται τα υγρά πιο γρήγορα και απαλλάσσεται από την κατακράτηση μέσω της ούρησης.

«Μια δραματικά διαφορετική αίσθηση ή εμφάνιση» μετά το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης «θα ήταν πολύ σπάνια», λέει.

Υπάρχει κανείς που δεν πρέπει να κάνει λεμφικό μασάζ;

Επειδή τα λεμφικά μασάζ είναι τόσο απαλά, ο Ross και η Velasquez λένε ότι είναι κατάλληλα για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων.

Ο Ross συνιστά μόνο προσοχή και προσαρμογές στην τεχνική εάν κάποιος εργάζεται με μια πιο εντοπισμένη λοίμωξη, όπως ένα απόστημα, για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση.

Πηγή: Guardian

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Χρυσό» στα φάρμακα αδυνατίσματος βλέπει η Ινδία – Στα σκαριά τα πρώτα γενόσημα

Ο FDA προειδοποιεί: Μη χρησιμοποιείτε smartwatch για μετρήσεις σακχάρου

Προδιαβήτης: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να τον αγνοούμε