Ο FDA προειδοποιεί: Μη χρησιμοποιείτε smartwatch για μετρήσεις σακχάρου

  • Iatropedia newsroom
smartwatch
Η ρυθμιστική αρχή ανέφερε ότι προσπαθεί για να διασφαλίσει ότι οι κατασκευαστές και οι εταιρείες διανομής και πώλησης δεν εμπορεύονται παράνομα μη εξουσιοδοτημένα gadgets που ισχυρίζονται ότι μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποίησε την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν «έξυπνα ρολόγια» (smartwatch) ή «έξυπνα» δαχτυλίδια που ισχυρίζονται ότι μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα χωρίς τσίμπημα, ανεξαρτήτως κατασκευαστή ή μάρκας.

Η ρυθμιστική αρχή υγείας δήλωσε ότι προσπαθεί για να διασφαλίσει ότι οι κατασκευαστές και οι εταιρείες διανομής και πώλησης δεν εμπορεύονται παράνομα μη εξουσιοδοτημένα gadgets που ισχυρίζονται ότι μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Οι συσκευές διαφέρουν από τις εφαρμογές smartwatch που εμφανίζουν δεδομένα από συσκευές μέτρησης γλυκόζης αίματος εξουσιοδοτημένες από τον FDA που τρυπούν το δέρμα, ανέφερε ο Οργανισμός.

Όπως ανέφερε επίσης ο ίδιος ο οργανισμός, δεν έχει δώσει άδεια κυκλοφορίας ή έγκριση για κανένα smartwatch που χρησιμοποιείται από μόνο του για μέτρηση ή εκτίμηση των τιμών της γλυκόζης στο αίμα, ούτε έχει αξιολογήσει την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά τους.

Τέτοιες συσκευές κατασκευάζονται από δεκάδες εταιρείες και πωλούνται με πολλές επωνυμίες. Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται συχνά ότι τα gadgets μπορούν να μετρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα χωρίς να απαιτούν από τους χρήστες να τρυπήσουν το δέρμα τους.

Οι ανακριβείς μετρήσεις της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε σφάλματα στη διαχείριση του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της λήψης λάθος δόσης ινσουλίνης ή άλλων φαρμάκων που μειώνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου, ανέφερε ο FDA.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προδιαβήτης: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να τον αγνοούμε

Ευαγγελισμός: 46χρονη μητέρα κατέρρευσε στο γυμναστήριο και σώθηκε χάρη στο νέο Κέντρο Ανευρυσμάτων

Φυματίωση: Ντοκιμαντέρ «ζωντανεύει» τη φωνή εκατοντάδων ανθρώπων από το Νοσοκομείο Σωτηρία