Φάρμακα με βαλπροϊκό: Ο ΕΟΦ ανακοινώνει νέα μέτρα για τη χρήση σε άνδρες ασθενείς

  • Ελισάβετ Σταύρου
βαλπροϊκό
Τα σκευάσματα με βαλπροϊκό μπορεί να προκαλέσουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές σε παιδιά, αν ο πατέρας τα έχει λάβει 3 μήνες πριν τη σύλληψη.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προειδοποιεί για τους κινδύνους που μπορεί να έχουν τα φάρμακα με βαλπροϊκό για τα παιδιά.

Συγκεκριμένα, ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας πως το φάρμακο αυτό βρίσκεται υπό συμπληρωματική παρακολούθηση, μετά από μια πρώτη έρευνα που αποδεικνύει σε αρχικό στάδιο τις παρενέργειές του.

Μια αναδρομική μελέτη παρατήρησης σε 3 σκανδιναβικές χώρες διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών (NDDs) σε παιδιά (ηλικίας 0 έως 11 ετών) που γεννήθηκαν από άνδρες οι οποίοι έλαβαν μονοθεραπεία με βαλπροϊκό κατά τους τελευταίους 3 μήνες πριν από τη σύλληψη σε σύγκριση με παιδιά που γεννήθηκαν από άνδρες οι οποίοι έλαβαν μονοθεραπεία με λαμοτριγίνη ή λεβετιρακετάμη. Λόγω περιορισμών της μελέτης, αυτός ο κίνδυνος είναι πιθανός αλλά δεν επιβεβαιώνεται.

Δείτε επίσης: Σκευάσματα βαλπροϊκού: Επικίνδυνη για τα παιδιά η χρήση από τον πατέρα πριν τη σύλληψη

Νέα μέτρα για τη χρήση του φαρμάκων με βαλπροϊκό σε άνδρες ασθενείς

• Στους άντρες ασθενείς συνιστάται το βαλπροϊκό να ξεκινά και να επιβλέπεται από ειδικό με εμπειρία στη θεραπεία της επιληψίας ή της διπολικής διαταραχής.

• Οι συνταγογράφοι ιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους άνδρες ασθενείς σχετικά με τον δυνητικό κίνδυνο και να συζητούν μαζί τους σχετικά με την ανάγκη χρήσης αποτελεσματικής αντισύλληψης, περιλαμβανομένης της χρήσης και από τη γυναίκα σύντροφο, ενόσω χρησιμοποιούν βαλπροϊκό και για 3 μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας.

• Η θεραπεία με βαλπροϊκό σε άνδρες ασθενείς θα πρέπει να επαναξιολογείται τακτικά από τους συνταγογράφους ιατρούς προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το βαλπροϊκό εξακολουθεί να είναι η πιο κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή.

• Για τους άνδρες ασθενείς που σχεδιάζουν να τεκνοποιήσουν, θα πρέπει να εξετάζονται και να συζητιούνται μαζί τους κατάλληλες εναλλακτικές επιλογές θεραπείας. Σε κάθε ασθενή θα πρέπει να αξιολογούνται οι εξατομικευμένες συνθήκες. Συνιστάται να ζητείται η συμβουλή ενός ειδικού με εμπειρία στην αντιμετώπιση της επιληψίας ή της διπολικής διαταραχής, κατά περίπτωση.

• Στους άνδρες ασθενείς θα πρέπει να δίδεται η συμβουλή να μη δωρίσουν σπέρμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας.

• Στους άνδρες ασθενείς θα πρέπει να παρέχεται ένας οδηγός ασθενούς.

Τέλος, ο ΕΟΦ καλεί όσους κάνουν χρήση των σκευασμάτων, να επικοινωνήσουν αμέσως με κάποιον γιατρό ή φαρμακοποιό αν παρατηρήσουν ασυνήθιστες παρενέργειες. Δείτε ΕΔΩ ολόκληρηση την ανακοίνωση του Οργανισμού.

Φωτογραφία iStock