Λουράντος κατά Λεβέντη και …παντός άλλου υπευθύνου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πλήρως δικαιωμένος δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου καθώς -όπως έλεγε σε όλους του τόνους- αν απελευθερωθεί η τιμή των ΜΥΣΥΦΑ, ταυτόχρονα θα αυξηθεί! Ταυτόχρονα ο κ. Λουράντος εγκαλεί τον κ. Βασίλη Λεβέντη επειδή ομίλησε για "κλειστό επάγγελμα" αναφερόμενος στους φαρμακοποιούς.

Δείτε τι διαμηνύει στον κ. Λεβέντη ο πρόεδρος του ΠΦΣ:

Για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος των κέντρων κύριος Λεβέντης συλλαμβάνεται ανενημέρωτος μιλώντας για τα …. «κλειστά» επαγγέλματα που δεν έχουν ανοίξει. Για τελευταία φορά του συνιστώ να ενημερώνεται σωστά, ώστε να μην αναφέρει παραδείγματα που ισχύουν μεν, αλλά διαμορφώνουν ένα σύστημα αποκέντρωσης και άριστης κατανομής σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Το παράδειγμα που ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό και που αφορά το πληθυσμιακό εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και μάλιστα σε αρκετές από αυτές μαζί με αποστάσεις, για λόγους βιωσιμότητας του φαρμακείου, αλλά και καλύτερης διασποράς τους.

Σε όσες χώρες δεν εφαρμόζονται τέτοια μέτρα, υπάρχει συσσώρευση φαρμακείων σε κεντρικά σημεία και απουσία τους από την περιφέρεια.

Η απουσία αυτών των μέτρων δίνει την δυνατότητα σε αυτες τις χωρες, να δημιουργηθούν μεγάλα απρόσωπα πολυκαταστήματα – φαρμακεία με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των φαρμακείων της γειτονιας και την εμφάνιση καρτέλ, αλυσίδων και υπεραγορών.

Ίσως αυτό τελικά είναι και αυτό που επιδιώκει ο εν λόγω πολιτικός … αδιαφορώντας για τους πολίτες και την προσβασιμότητα τους στα φαρμακεία.

Δεν εξηγείται αλλιώς.

Δείτε παρακάτω τι σχολιάζει ο κ. Λουράντος για την απελευθέρωση στην τιμή των ΜΥΣΥΦΑ:

Δημοσιεύθηκε σήμερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για την τιμολογιακή πολιτική των ΜΥΣΥΦΑ , για τα γενόσημα , για τα νέα κριτήρια αξιολόγησης φαρμάκων θετικού καταλόγου καθώς και για τον έλεγχο συνταγογράφησης από τον ΕΟΠΥΥ.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως πρόκειται για ένα συνοθύλευμα διατάξεων ,οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την πραγματικότητα ούτε κρατούν τα προσχήματα.

Θυμάστε προφανώς τον … πανηγυρισμό εκ μέρους των ΜΜΕ αλλά και των … πολιτικών διανοούμενων, περί απελευθέρωσης επιτέλους των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ εν ονόματι του ανταγωνισμού, ο οποίος δήθεν θα επέφερε … ΣΙΓΟΥΡΗ μείωση των τιμών τους προς όφελος του καταναλωτικού κοινού.

Θυμάστε επίσης τον πόλεμο που μας έκαναν (και σε εμένα προσωπικά) κάποιοι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι σε συγκεκριμένα τηλεοπτικά κανάλια, αποκαλώντας μας συντεχνία που δεν ενδιαφέρεται για το … καλό των πολιτών! Προσπαθούσαν μάλιστα να συνηγορήσουν στην ένταξη αυτών των φαρμάκων στα s.m. για να έχει (πάλι δήθεν) ο πολίτης καλύτερη πρόσβαση μιας και μας … λείπουν τα φαρμακεία!!!

Ε, λοιπόν σήμερα δικαιωθήκαμε πλήρως ….

Με την νέα τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί, η λιανική τιμή των ΜΗΣΥΦΑ θα καθορίζεται, λαμβάνοντας υπόψιν τον μέσον όρο των τριών χαμηλότερων τιμών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αναγράφεται στην συσκευασία ως ενδεικτική, δεν θα είναι υποχρεωτική και θα περιέχεται σε … ειδικό δελτίο τιμών!!!

Όμως για τα δημόσια νοσοκομεία, τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, τις ιδιωτικές κλινικές, θα υπάρχει ΑΝΩΤΑΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΤΙΜΗ στα … σημερινά πλαίσια!!!

Ποια άλλη απόδειξη θέλουμε από το σημερινό σχέδιο νόμου, μέσω του οποίου, εμμέσως πλην σαφώς, η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι επειδή τα φάρμακα αυτά θα ακριβύνουν, λαμβάνει τα μέτρα της για την κρατική επιβάρυνση, αφήνοντας στο έλεος της βιομηχανίας τις λιανικές τιμές τους … που επιβαρύνουν κατευθείαν την τσέπη των πολιτών.

Θυμήθηκα το έγγραφο που στα τέλη του περασμένου έτους η ΕΦΕΧ (Συνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης) έστειλε στον Υπουργό Υγείας και με το οποίο τον καλούσε να απελευθερώσει αμέσως τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ, εφαρμόζοντας από 1ης Ιανουαρίου 2017 τον νόμο Γεωργιάδη, επειδή δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά τον έλληνα καταναλωτή!!!

Είμαι σίγουρος πως όλο αυτό, αποτελεί μια μεθόδευση … Σε λίγο καιρό όταν οι λιανικές τιμές με ευθύνη των εταιριών εκτοξευθούν, τα … φιλέσπλαχνα ΜΜΕ, θα απαιτήσουν να πάνε στα s.m. ώστε να … πέσουν ΤΟΤΕ οι υψηλές τιμές τους! Ουδείς τότε θα θυμάται τις σημερινές χαμηλές τιμές, ούτε τους φαρμακοποιούς που είχαν προειδοποιήσει…

Αλλά υπάρχει και άλλη υποκρισία…

«Συνίσταται» λέει το σχέδιο νόμου «παρατηρητήριο τιμών, στο οποίο υποχρεωτικά θα καταχωρούνται οι τιμές πώλησης των φαρμάκων αυτών»….

Καλό θα πείτε!!!

Ναι, αλλά το παρατηρητήριο τιμών ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ σύμφωνα με το σχέδιο νόμου… Είναι για … ιδία χρήση!!!

Όσον αφορά τον έλεγχο της συνταγογράφησης μέσω των φαρμακείων, τι να πω … Φαίνεται πως κατά τους κρατούντες, στους συνταγογράφοντες περιλαμβάνονται και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι ως … «υπεύθυνοι» πρέπει να τιμωρούνται αν ο ιατρός «κλείδωσε» το φάρμακο, αν ο ασφαλισμένος επέλεξε πρωτότυπο ή αν στο τέλος δεν βγήκαν τα κουκιά στην κυβέρνηση για την αύξηση των γενοσήμων. Φυσικά είμαι κατά της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου π.χ σε μονοεδρικές περιοχές οι ασφαλισμένοι θα πάνε όλοι στο μοναδικό φαρμακείο της περιοχής τους! Δεν θα περιφέρονται από χωρίον εις χωρίον!!!

Πολύ προχειρότητα και έλλειψη επαφής των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών των Υπουργείων με την πραγματικότητα….

Λυπηρό και επικίνδυνο!