Λιγότερο στρες είναι καλύτερο και από την άσκηση!

  • Iatropedia
Το έντονο στρες αυξάνει επικίνδυνα την πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων ασχέτως πόσο καλή είναι η φυσική μας κατάσταση.

Η καλή φυσική κατάσταση σίγουρα βοηθά αλλά από μόνη της δεν αρκεί αν δεν μπορέσουμε να περιορίσουμε δραματικά το στρες, τονίζουν Σουηδοί και Βρετανοί επιστήμονες. Όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Örebro στην Σουηδία, ακόμη και σωματικά ικανοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο. Μάλιστα η χαμηλή προσαρμοστικότητα στο στρες –δηλαδή η ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίζει το άγχος– κατά την εφηβεία, συνδέεται τώρα με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου στην μέση ηλικία, ακυρώνοντας έμπρακτα τα οφέλη της καλής φυσικής κατάστασης, λένε οι ειδικοί. Προφανώς, το άγχος δουλεύει αργά αλλά μεθοδικά…

Αναλύοντας δεδομένα 237.980 ανδρών εγγεγραμμένων στα στρατολογικά μητρώα για να υπηρετήσουν την θητεία τους, Σουηδοί ερευνητές και Βρετανοί συνάδελφοί τους βρήκαν ότι η καλή φυσική κατάσταση στην εφηβεία εξαρτάται από τα επίπεδα ανθεκτικότητας στο υποβόσκον άγχος καθώς από το 1987 έως το 2010, κάπου 10.581 νεαροί άνδρες διαγνώσθηκαν με καρδιακή νόσο. Στην ηλικία των 18-19 ετών η φυσική κατάσταση είναι συνήθως καλή, όμως αυτό δεν ίσχυε για τους νέους που είχαν χαμηλή προσαρμοστικότητα στο στρες. Ακόμη όμως και όσοι εξ αυτών ήταν σε ιδανική κατάσταση, αυτό δεν ήταν αρκετό για να τους προστατεύσει. Ο συνδυασμός άσκησης και αποτελεσματικής διαχείρισης του στρες είναι το μόνο που μπορεί να προλάβει την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί η πολλή άσκηση βλάπτει την υγεία;