Κυστική ίνωση: Πειραματική θεραπεία πέτυχε όλους τους βασικούς στόχους σε δοκιμή τελευταίου σταδίου

  • Iatropedia newsroom
Κυστική ίνωση: Πειραματική θεραπεία πέτυχε όλους τους βασικούς στόχους σε δοκιμή τελευταίου σταδίου
Η κυστική ίνωση επηρεάζει περίπου 105.000 ανθρώπους σε 94 χώρες

Η πειραματική θεραπεία για την κυστική ίνωση της Vertex Pharmaceuticals πέτυχε όλους τους βασικούς στόχους της σε μελέτη τελευταίου σταδίου, όταν δοκιμάστηκε σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία.

Η άπαξ ημερησίως τριπλή συνδυαστική θεραπεία, που ονομάζεται vanza triple, ανταποκρίθηκε στους πρωταρχικούς στόχους των δύο δοκιμών διάρκειας 52 εβδομάδων της μελέτης και δεν ήταν κατώτερη για την πνευμονική λειτουργία από το Trikafta, το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της εταιρείας για την πάθηση, με συγκρίσιμο προφίλ ασφάλειας.

Μια τρίτη δοκιμή διάρκειας 24 εβδομάδων, που δοκίμασε το φάρμακο σε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να διατηρεί υπό έλεγχο την πάθηση, αντιμετωπίζοντάς τη νωρίς στη ζωή.

Η Vertex σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση έγκρισης στις ρυθμιστικές αρχές για ασθενείς από έξι ετών και άνω έως τα μέσα του 2024.

Η κυστική ίνωση -μια κληρονομική διαταραχή που προκαλεί σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα και άλλα όργανα- επηρεάζει περίπου 105.000 ανθρώπους σε 94 χώρες, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού ιδρύματος κυστικής ίνωσης.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με καρδιακή ανεπάρκεια και ενδοκαρδίτιδα λόγω Granulicatella adiacens ο 28χρονος που κατέληξε στο Παπαγεωργίου

Βασιλιάς Κάρολος: Οι (πολλές) περιπέτειες με την υγεία του, ο καρκίνος και οι φορές που σώθηκε στο τσακ

Νοσοκομείο Διδυμότειχου: Λοίμωξη αναπνευστικού και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω στρεπτόκοκκου το πόρισμα για τον θάνατο της 9χρονης