Βασιλιάς Κάρολος: Οι (πολλές) περιπέτειες με την υγεία του, ο καρκίνος και οι φορές που σώθηκε στο τσακ

  • Iatropedia newsroom
Βασιλιάς Κάρολος, οι πολλές περιπέτειες της υγείας του
Ένα ιατρικό ιστορικό πλούσιο σε συμβάντα...

Μπορεί η Βρετανία να βρίσκεται σε σοκ, μετά την ανακοίνωση ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει περιπέτειες με την υγεία του. Μάλλον το αντίθετο, αφού το ιατρικό του ιστορικό είναι πλούσιο σε συμβάντα: από σπασμένα κόκαλα μέχρι… πρησμένα δάχτυλα…

Το πάθος του για την περιπέτεια και τον αθλητισμό είχε προκαλέσει, για αρχή, άπειρους «πονοκεφάλους» στη μητέρα του, την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ, και στους αυλικούς του παλατιού, αφού μία με δύο φορές κινδύνευσε να χάσει ακόμη και τη ζωή του.

«Αν ζεις, περιστασιακά, επικίνδυνα, σε βοηθά να εκτιμάς τη ζωή», είπε κάποτε ο ίδιος.

Παρακάτω είναι μία λίστα με μερικά από τα παλαιότερα προβλήματα υγείας του Καρόλου και τις φορές που τη γλίτωσε παρά τρίχα, όπως τη συνέταξε το πρακτορείο Reuters.

1962

Ο Κάρολος έκανε επέμβαση σκωληκοειδίτιδας στο νοσοκομείο Great Ormond Street όταν ήταν 13 ετών.

«Έφτασα εδώ εγκαίρως λίγο πριν εκραγεί και ευτυχώς χειρουργήθηκα και με φρόντισαν οι νοσοκόμες», έχει εξομολογηθεί ο ίδιος.

1971

Στο πρώτο του άλμα με αλεξίπτωτο, το 1971, πιάστηκαν τα πόδια του στα σχοινιά. Ο ίδιος έχει πει ότι ήταν μια τρομακτική εμπειρία.

1980

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πόλο στο Ουίνδσορ, το πόνυ του τον πέταξε κάτω και τον κλώτσησε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί έξι ράμματα που του άφησαν μια μικρή ουλή στο μάγουλο.

Την ίδια χρονιά, στη Φλόριντα, του έβαλαν φυσιολογικό ορό αφού κατέρρευσε μετά από αγώνα πόλο.

1988

Ενώ βρισκόταν στην Ελβετία, σε διακοπές για σκι, ο τότε διάδοχος του θρόνου παγιδεύτηκε, μαζί με άλλους πέντε σκιέρ, σε χιονοστιβάδα κοντά στο Klosters. Κατάφερε να επιζήσει πηδώντας σε μια προεξοχή, αλλά ο φίλος του, Χιου Λίντσεϊ, σκοτώθηκε.

1990

Αφού έπεσε από το άλογό του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πόλο, ο Κάρολος υπέστη δύο κατάγματα στο δεξί του χέρι. Για το ένα από τα δύο, μάλιστα, χρειάστηκε να μπει στο χειρουργείο, αφού δεν επουλώθηκε μόνο του.

1991

Ο Κάρολος έχασε το Royal Ascot εξαιτίας ενός «σοβαρού εκφυλιστικού προβλήματος δίσκου», όπως το χαρακτήρισε ο νοσοκομειακός του σύμβουλος, στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης.

1992

Ο Κάρολος έκανε επέμβαση στο αριστερό του γόνατο μετά από πρόβλημα στον αρθρικό χόνδρο ύστερα από έναν ακόμη τραυματισμό στο πόλο.

1994

Ο Κάρολος ενεπλάκη σε αεροπορικό ατύχημα όταν ένα βασιλικό αεροσκάφος BAe 146 που πιλοτάριζε προσγειώθηκε ανώμαλα σε διάδρομο στη Σκωτία. Κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά προκάλεσε ζημιές ενός εκατομμυρίου στερλινών. Μια επίσημη αναφορά απάλλαξε τον τότε πρίγκιπα από την ευθύνη, αλλά εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας ανακοίνωσε το 1995 ότι ο Κάρολος δεν θα ξαναπετούσε αεροπλάνο.

1998

Ο Κάρολος έσπασε ένα πλευρό αφού έπεσε από το άλογό του κατά τη διάρκεια ατυχήματος στο κυνήγι. Την ίδια χρονιά, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στον χόνδρο του δεξιού γόνατου.

2001

Μία ακόμη πτώση από άλογο τον άφησε με ραγισμένο ένα μικρό κόκκαλο στον ώμο του. Επίσης, έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πόλο και μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο με φορείο.

2003

Ο Κάρολος υποβλήθηκε σε εγχείρηση ρουτίνας για κήλη σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Πήρε εξιτήριο την επόμενη μέρα.

2005

Ο Κάρολος αποσύρθηκε από το πόλο, το άθλημα που λέγεται ότι περιέγραψε ως «η μεγάλη μου υπερβολή».

2008

Υποβλήθηκε σε μικρή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μη καρκινική ανάπτυξης από το πρόσωπό του.

2020

Ο Κάρολος προσβλήθηκε από COVID-19 στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Η νόσησή του λέγεται ότι ήταν ήπια.

2022

Ο Κάρολος πέρασε COVID-19 για δεύτερη φορά τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά και πάλι ήπια. Είχε κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

2023

Στην αυτοβιογραφία του, ο μικρότερος γιος του, ο Χάρι, περιγράφει λεπτομερώς πως ο πατέρας του υπέφερε από «συνεχείς πόνους στον αυχένα και στην πλάτη» τους οποίους απέδιδε στους πολυάριθμους τραυματισμούς που είχε όταν έπαιζε πόλο.

Τα σενάρια, δε, για τα πρησμένα του δάχτυλα, που έμοιαζαν με… λουκάνικα όπως έλεγαν, έδιναν και έπαιρναν για χρόνια, αλλά πέρυσι έφτασαν στο αποκορύφωμά τους. Σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε τον Δεκέμβριο, ο Κάρολος αστειεύεται με τον γιο του, Ουίλιαμ, για τα «δάχτυλα-λουκάνικα» που έχει. Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί διάφορες πιθανές αιτίες, από οίδημα και αρθρίτιδα έως λοιμώξεις και αλλεργίες.

2024

Ο Κάρολος πέρασε τρεις νύχτες στο νοσοκομείο τον Ιανουάριο, αφού υποβλήθηκε σε μια διορθωτική διαδικασία για καλοήθη υπερπλασία προστάτη.
Κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο, οι γιατροί εντόπισαν και δεύτερο, ανησυχητικό αυτήν τη φορά, εύρημα και το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με «μια μορφή καρκίνου» στις 5 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι δεν επρόκειτο για καρκίνο του προστάτη.

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βασιλιάς Κάρολος: Ποιοι καρκίνοι μπορούν να ανιχνευθούν κατά την εγχείρηση στον προστάτη

Με καρδιακή ανεπάρκεια και ενδοκαρδίτιδα λόγω Granulicatella adiacens ο 28χρονος που κατέληξε στο Παπαγεωργίου

Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος – Μ. Τσολιά: «Ο υψηλός πυρετός δεν είναι πάντα σύμπτωμα» – Τι να προσέξουν οι γονείς