Κραυγές και ψίθυροι για ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις φαρμάκων – Σε κίνδυνο οι ασθενείς!

  • Γιάννα Σουλάκη
ελλείψεις φαρμάκων
Σε αναταραχή βρίσκεται ο τομέας του Φαρμάκου στη χώρα μας. Οι παράλληλες εξαγωγές που στερούν πολύτιμες θεραπείες από τους ασθενείς, οι συνεχείς νομοθετικές αλλαγές, αλλά και τα ανικανοποίητα αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας για οριστική απαλλαγή από τις επιβαρύνσεις που υφίσταται, δημιουργούν ασταθές κλίμα και αυξάνουν τα ανησυχητικά μηνύματα για περαιτέρω ελλείψεις φαρμάκων, με άμεσες επιπτώσεις στους ασθενείς.

Την ώρα που οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εκατοντάδες φάρμακα που έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών, οι δηλώσεις των εκπροσώπων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε Ημερίδα την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου με κεντρικό θέμα το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), δείχνουν ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων θα επιδεινωθεί καθώς, οι εξελίξεις βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο.

Οι παράγοντες του φαρμακευτικού κλάδου δήλωσαν σε όλους τους τόνους και ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ότι τόσο η φαρμακευτική καινοτομία, όσο και τα φθηνά φάρμακα πλήττονται από τα οριζόντια μέτρα που λαμβάνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις από το 2013 και μετά, χωρίς να γίνονται διαρθρωτικές αλλαγές. Απαίτησαν δε να υπάρξουν αποτελεσματικές λύσεις, εδώ και τώρα.

Δείτε επίσης την ομιλία του Θ. Τρύφων: «Fast track μεταρρυθμίσεις στο Φάρμακο για να αποτραπεί η κατάρρευση των επιχειρήσεων»

Στην ίδια Ημερίδα, πάντως, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κήρυξε και την έναρξή της, διαβεβαίωσε τις επιχειρήσεις ότι με το αναπτυξιακό clawback που προωθεί η κυβέρνηση και τη θέσπιση αναπτυξιακών κινήτρων για τη μείωση του clawback, θα υπάρξει αλλαγή σελίδας στα όσα δυσάρεστα ίσχυαν μέχρι σήμερα, εξαιτίας των μνημονίων:

«Δώσαμε πρόσημο εμφανώς αναπτυξιακό, σε o,τι έχει να κάνει με το επενδυτικό clawback. Τα 50 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ενέγραψε η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν στους επόμενους μήνες, με αυτά τα οποία θα φέρουν οι εταιρείες σε R&D και σε επενδύσεις, είναι μία πρώτη στροφή. (…) Είναι ένα μικρό δείγμα του πού στρέφεται το πράγμα. Είμαστε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση με λαϊκό πρόσημο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας – «Είμαστε μια κυβέρνηση που αποποινικοποιεί το κέρδος»

Ελλείψεις φαρμάκων: “Θα φύγουν φάρμακα γιατί δεν αντέχουν να μείνουν”, λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου

Τον κίνδυνο να καταστούν πολύτιμες για τους ασθενείς θεραπείες ασύμφορες προς διάθεση στην ελληνική αγορά, να υπάρξουν αποσύρσεις και ελλείψεις παλαιών φθηνών φαρμάκων, αλλά και να μην εισάγονται νέες καινοτόμες θεραπείες, επεσήμαναν εκπρόσωποι, τόσο της εγχώριας, όσο και της ξένης φαρμακοβιομηχανίας.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN, Βασίλης Πενταφράγκας, αναλύοντας την επίπτωση του clawback στη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, αλλά και τις διαχρονικές πολιτικές που ευνοούν, όπως είπε, τις “χαμηλές τιμές φαρμάκων” και τη μη ενίσχυση της διείσδυσης γενοσήμων, ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Η Ελλάδα είναι το μοναδικό παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αν εξακολουθήσει αυτή η κατάσταση, αυτοί που θα την πληρώσουν θα είναι οι ασθενείς γιατί θα λείψουν και τα ακριβά, τα πρωτότυπα τα καινοτόμα φάρμακα που πραγματικά έχουν ανάγκη και πρέπει να υπάρχουν στη χώρα, αλλά θα λείψουν και τα πολλά φτηνά φάρμακα γιατί θα έχουν φύγει, γιατί δεν αντέχουν να μείνουν. Γιατί ένα φάρμακο των 3,62 ευρώ που με τα clawback και τα rebate πάει στο 1 ευρώ και κάτι, μη γελιέστε. Δεν αντέχεται αυτό!”

Δείτε επίσης: Ελλείψεις Φαρμάκων: Σταγόνα στον ωκεανό, οι επίσημες καταγραφές του ΕΟΦ

Περισσότερο κάθετος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος:

“Τα προϊόντα που πουλάμε στην Ελλάδα είναι στο «κόκκινο». Πουλάμε όμως ποιοτικά φάρμακα στα πέρατα της γης και έτσι κρατάμε τις επιχειρήσεις μας. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να αποσύρουμε προϊόντα από την αγορά, γιατί το φάρμακο πρώτα από όλα είναι προϊόν με κοινωνικό χαρακτήρα. Όμως εκεί μας οδηγεί η κυβέρνηση, αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση. Κι αν νομίζετε ότι μπλοφάρουμε, θα εκπλαγείτε δυσάρεστα” τόνισε χαρακτηριστικά.

Φόβους να μην αδειάσουν τα ράφια των φαρμακείων εξέφρασαν και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής ψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής της τροπολογίας για την μείωση των τιμών φαρμάκων έως 7%. Όπως τόνισαν οι βουλευτές, οι πολύ χαμηλές τιμές στα φάρμακα ενδέχεται να πυροδοτήσουν το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών, το οποίο έχει αποτέλεσμα, κερδοσκόποι έμποροι να εξάγουν στο εξωτερικό τα φθηνά φάρμακα σε υψηλότερες τιμές, αφήνοντας ακάλυπτους τους Έλληνες ασθενείς.