Θ. Τρύφων: «Fast track μεταρρυθμίσεις στο Φάρμακο για να αποτραπεί η κατάρρευση των επιχειρήσεων»

  • Γιάννα Σουλάκη
clawback
Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για την υπερβολική επιβάρυνση που δέχονται εξαιτίας του clawback, σε ημερίδα με τίτλο "Clawback και Δαπάνη Φαρμάκου 2019"

Παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Β. Κικίλια και εκπροσώπων φορέων του κλάδου του φαρμάκου, αλλά και της ΠΕΦ και ΣΑΦΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 95% της παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα, οι ομιλητές από την εγχώρια και ξένη φαρμακοβιομηχανία τόνισαν ότι ήρθε η εποχή για σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην φαρμακευτική πολιτική και φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας, γεγονός το οποίο θα ωφελήσει σημαντικά την εθνική οικονομία, αλλά τον ίδιο τον ασθενή.

Δείτε τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας – Κικίλιας σε Ημερίδα για το Φάρμακο: «Είμαστε μια κυβέρνηση που αποποινικοποιεί το κέρδος»

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων και απευθυνόμενος προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, έθεσε τους μεταρρυθμιστικούς άξονες πάνω στους οποίους οι φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν από την πολιτεία να κινηθεί, με ταχύτατες διαδικασίες, “fast track”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, επεσήμανε ότι παρά τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης που έφερε μνημόνια και μαζί με αυτά το εξοντωτικό για τις επιχειρήσεις clawback, το Υπουργείο Υγείας μπορεί και πρέπει μέσα στους 6 επόμενους μήνες να προχωρήσει στα εξής μέτρα:

  1. ΗΤΑ fast track: Να προχωρήσει μέσα στο επόμενο 6μηνο, η λειτουργία της Επιτροπής Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων ΗΤΑ, που υπολειτουργεί εδώ και μήνες: “Πρέπει ότι δεν έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια στο HTA για τα φάρμακα που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 3 ή 4 χρόνια και αυτά που έρχονται, πρέπει άμεσα να αξιολογηθούνε. Φτιάξτε επιτροπή, να την αμείψετε, να πληρώσει και η φαρμακοβιομηχανία, αλλά HTA fast track. Είναι προϋπόθεση”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων.
  2. Πολιτική γενοσήμων: Είναι απαράδεκτο τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας να μην εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια πολιτικές που να προωθούν τα γενόσημα, αλλά αντίθετα να υπάρχει παραπληροφόρηση για τα γενόσημα και αντικίνητρα: “Να υπάρξουν κίνητρα προς τον Φαρμακοποιό, να έχει όφελος να δίνει γενόσημα. Κίνητρα και για τα off patent και για τα on patent”, επεσήμανε ο κ. Τρύφων και συμπλήρωσε ότι τα τελευταία 7 χρόνια υπάρχουν χαρακτηριστικές στρεβλώσεις σ’αυτόν τον τομέα. “Φάρμακα τα οποία είναι φθηνά μειώνονται κατά 12% το χρόνο και δεν ανεβαίνει η χρήση τους. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Πυροβολούμε τα πόδια μας, διότι δεν εξοικονομούνται δαπάνες για τα νέα φάρμακα και υπάρχει και στρέβλωση στην αγορά”.
  3. Διεύρυνση της αρνητικής λίστας άμεσα και εντός διμήνου: Και με εθελοντικές αποχωρήσεις εταιρειών από την αποζημίωση, αλλά και με διεύρυνση της αρνητικής λίστας με βάση κάποια δεδομένα, πρότεινε ο πρόεδρος της ΠΕΦ
  4. Κόφτες και Υποχρεωτικοί κανόνες στη συνταγογράφηση

Θ. Τρύφων: Τι πρέπει να γίνει με το clawback

Ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι είναι σημαντικό και θετικό το γεγονός της μείωσης του clawback κατά 50 εκατ. ευρώ που αποφάσισε η πολιτεία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αναγνωρίζεται επιτέλους το ότι το φάρμακο δεν είναι μόνο δαπάνη, αλλά ότι έχει και εγχώρια προστιθέμενη αξία, όπως είπε:

“Βέβαια θα κληθούμε να πληρώσουμε clawback για το 2019, 1.800 εκατ. ευρώ, αλλά υλοποιείται και υπογράφεται και είναι θετικό ότι αναγνωρίζεται πλέον αυτό για το οποίο φωνάζουμε τόσο καιρό: Πόσοι κλάδοι στην Ελλάδα έχουν χημική βιομηχανία με 27 εργοστάσια; Αυτός είναι ένας φοβερός οικονομικός πλούτος της χώρας που δεν μπορεί να διαλυθεί. Ξεκάθαρα το μέτρο συμψηφισμού clawback με επενδύσεις είναι κάτι το οποίο πρέπει να λειτουργήσει πρέπει να αυξηθεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεόδωρος Τρύφων.

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι δεν ξεχωρίζει ελληνικές και ξένες εταιρείες, αλλά να υπάρξουν ελαφρύνσεις από το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών σε κάθε επιχείρηση που φέρνει επενδύσεις στη χώρα, αλλά με τεράστιους πολλαπλασιαστικούς όρους και όχι με πλαφόν. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα συγκεκριμένους αριθμούς. π.χ. για κάθε 500 εκατομμύρια π.χ. σε επενδύσεις τον χρόνο, να συμψηφίζονται για τις επιχειρήσεις 250 εκατ. ευρώ από το clawback, όπως τόνισε.