Κικίλιας σε Ημερίδα για το Φάρμακο: «Είμαστε μια κυβέρνηση που αποποινικοποιεί το κέρδος»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Σημαντικές τοποθετήσεις και ουσιαστικός διάλογος για το παρόν και μέλλον της φαρμακευτικής πολιτικής στη χώρα μας, έγιναν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας "Clawback & Φαρμακευτική Δαπάνη 2019", παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε στην  ομιλία του ότι το clawback – μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της – είχε ως αρχική ιδέα μια πρακτική εφαρμογή στην καρδιά της κρίσης. Πλέον όμως, δεν αποτελεί ένα διαρθρωτικό μέτρο, τόνισε ο υπουργός, το οποίο μπορεί να ελέγξει την κατανάλωση, την ποσότητα και την τιμή των φαρμάκων. Στόχος της κυβέρνησης, ο οποίος ήδη υλοποιείται, όπως είπε, είναι πλέον η ανάπτυξη, που μπορεί να έρθει μέσω της Φαρμακοβιομηχανίας, δηλαδή το αναπτυξιακό clawback, το οποίο αφορά τα κίνητρα προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να φέρνουν επενδύσεις στη χώρα και να συμψηφίζονται οι οφειλές τους από το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών:

«Δώσαμε πρόσημο εμφανώς αναπτυξιακό, σε o,τι έχει να κάνει με το επενδυτικό clawback. Τα 50 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ενέγραψε η Κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν στους επόμενους μήνες, με αυτά τα οποία θα φέρουν οι εταιρείες σε R&D και σε επενδύσεις, είναι μία πρώτη στροφή. Αποδεδειγμένα και κοστολογημένα και με έναν διαφανή τρόπο τον οποίο επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με όλους. Είναι ένα μικρό δείγμα του πού στρέφεται το πράγμα. Είμαστε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση με λαϊκό πρόσημο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Δείτε τι ζήτησαν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις από τον υπουργό Υγείας – Θ. Τρύφων: «Fast track μεταρρυθμίσεις στο Φάρμακο για να αποτραπεί η κατάρρευση των επιχειρήσεων»

Με την παραδοχή ότι η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να γίνει μοχλός και κινητήριος δύναμη για την οικονομία της χώρας, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ποινικοποιεί το κέρδος:

«Προφανώς είμαστε μία κυβέρνηση, η οποία αποποινικοποιεί το κέρδος. Βεβαίως να υπάρχει κέρδος, να δημιουργούνται όμως θέσεις εργασίας, να πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, οι φορολογικές εισφορές και να μεγαλώνει το ΑΕΠ της χώρας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς ξέρουμε ότι μπορεί να ευημερήσει η μέση ελληνική οικογένεια. Θέλουμε να ευημερεί ο ιδιωτικός τομέας. Είναι κινητήριος δύναμη της οικονομίας. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας μέσα στην κρίση. Δεν είμαστε μια μεγάλη οικονομία, είμαστε μόλις στο 2% του ΑΕΠ της Ευρώπης. Προφανώς και αυτή η οικονομία μπορεί να «στρίψει» με καινούργιες επενδύσεις, με αναπτυξιακό πρόσημο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το θέμα είναι να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες», είπε ο υπουργός.

Βασίλης Κικίλιας: «Μηδέν αυξήσεις στα φάρμακα»

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, επίσης, και στην τροπολογία για τα φάρμακα που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, και αφορά στη μείωση των τιμών των φαρμάκων και το πάγωμα των αυξήσεων:

«Το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει κοινωνικές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε στην ευχάριστη θέση για τον Έλληνα ασφαλισμένο να νομοθετήσουμε σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, τις μηδέν αυξήσεις στα φάρμακα για το 2020 και 7% μειώσεις, έναντι 10% αυξήσεις και 10% μειώσεις που κληρονομήσαμε από τον τελευταίο νόμο. Πιστεύουμε ότι σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς, πρέπει πράγματι να δουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι μείωση στη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων που έχουν ανάγκη».

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της συνταγογράφησης, που αποτελεί πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει τα στοιχεία ανά ποσότητα και ανά σκεύασμα, κι έτσι μπορεί να υπάρξει εντοπισμός της υπερσυνταγογράφησης:

«Αν αυτά δεν είναι αποδεκτά και υπάρχει αμφιβολία, τότε θα είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις φαρμακευτικές εταιρείες, επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλιώς, θα αποζημιώνεται ο μέσος όρος της χρήσης ποσότητας φαρμάκων στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, ανά 100.000 κατοίκους. Η συμφωνία κυρίων η οποία θα έχουμε, θα είναι η μείωση εντός τριετίας με αναλογικότητα των ποσών ή της ποσότητας φαρμακευτικής δαπάνης, εκεί που είναι πάνω από το μέσο όρο, μέχρι το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

ΗΤΑ και διαπραγματεύσεις στις τιμές των Φαρμάκων

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις στις τιμές των φαρμάκων για μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες στο σύνολό τους, όμως, το κράτος δεν μπορεί να είναι ανίσχυρο:

«Πρέπει να είναι ισχυρό και να μπορεί να διαπραγματεύεται. Για να είναι ισχυρό πρέπει να είναι ακέραιο. Και σε ό,τι μας αφορά αυτή είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη. Από τη στιγμή που αυτός ο οποίος διαπραγματεύεται και εξασφαλίζει τα καλύτερα φάρμακα στην καλύτερη τιμή, είναι ακέραιος, τότε η διαπραγμάτευση θα είναι ανάλογη προς όφελος της μέσης ελληνικής οικογένειας και του Έλληνα φορολογούμενου», τόνισε ο κ. Κικίλιας και επανέλαβε ότι προτεραιότητα της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας είναι ο Έλληνας ασφαλισμένος και ανασφάλιστος, που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος μέσα στην κρίση.