Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Πως έφτασε από το “success story” στον σχεδόν “πορτοκαλί” συναγερμό

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεσσαλονίκη
Λίγο πριν τον “πορτοκαλί” συναγερμό βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, με την απότομη αύξηση των κρουσμάτων να τη φέρνουν -μαζί με τα Ιωάννινα και την Καστοριά- στα πρόθυρα περιοριστικών μέτρων. Στις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο, η συμπρωτεύουσα παρουσίαζε σε μελέτη του ΑΠΘ υποδειγματική εικόνα σε σχέση με την πανδημία. Τι άλλαξε τόσο γρήγορα;

Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες η Θεσσαλονίκη κατέγραφε καθημερινά ελάχιστα (για μεγάλη αστική περιοχή) κρούσματα της λοίμωξης Covid-19, ενώ πολλές μέρες, οι αριθμοί ήταν ακόμα και μονοψήφιοι. Στις 5 Οκτωβρίου συγκεκριμένα κατέγραφε τη χαμηλότερη διασπορά, με μόλις 2 θετικά τεστ σε σύνολο 303 κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Την καλή πορεία της μάλιστα, ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου να επιβεβαιώσει και έρευνα καθηγητών του ΑΠΘ που μέτρησε τις συγκεντρώσεις κορονοϊού στα λύματα της πόλης.

Δεν έχει περάσει παρά ένας μήνας, επίσης, που κι ο ίδιος ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε επαινέσει την καλή δουλειά στην συμπρωτεύουσα, λέγοντας χαρακτηριστικά “στη Θεσσαλονίκη πήραν το μάθημά τους, η Θεσσαλονίκη πάει καλά”.

Η εικόνα, όμως, έχει αλλάξει δραματικά κατά την τελευταία εβδομάδα. Σε μόλις 4 ημέρες η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 243 κρούσματα, με τα περισσότερα από αυτά να σημειώνονται στις 17/10, οπότε έφτασαν τα 78.

Η ανησυχητική πλέον κατάσταση στη συμπρωτεύουσα απασχόλησε μάλιστα και την καθιερωμένη σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιο Πέτσας, αναφέρθηκε στο θέμα επισημαίνοντας τον κίνδυνο του νέων περιοριστικών μέτρων, κάνοντας παράλληλα λόγο για “κοινωνική ευθύνη” και για λίγους “πονηρούς επαγγελματίες” που παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν.

Δείτε επίσης: Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη! Αυξήθηκε το επιδημιολογικό φορτίο και έρχονται μέτρα!

Θεσσαλονίκη: Αυξήθηκαν οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το πρωί της Δευτέρας (19/10) επισημάνθηκε από τους λοιμωξιολόγους ότι ο 1 στους 2 θετικούς στον ιό που έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλονίκη, είναι από 16 ως 29 χρονών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 33 έτη. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις νεότερες ηλικίες.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζονται και οι ηλικιωμένοι ή οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, οι οποίοι καταλήγουν τελικά στα νοσοκομεία. ‘Ετσι η απότομη αύξηση των κρουσμάτων έχει επιφέρει απότομη αύξηση και στις νοσηλείες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό της συμπρωτεύουσας, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου διαπιστώθηκε διπλασιασμός στις εισαγωγές στην κλινική Covid-19 μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Συγκεκριμένα από τους 10, οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 20, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο voria.gr.

Οι συνολικές νοσηλείες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τους 85, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 13, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Δείτε επίσης – Χατζηχριστοδούλου: “’Οχι στο lockdown και με 1.000 κρούσματα τη μέρα” Ποια είναι η “κόκκινη γραμμή”

Οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν σε προηγούμενες εβδομάδες

Καθώς είναι γνωστό ότι η σημερινή εικόνα της διασποράς αντικατοπτρίζει μέτρα ή ενέργειες (θετικές ή αρνητικές) που συνέβησαν πριν από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να αναζητήσει κανείς τις πιθανές αιτίες στα γεγονότα που συνέβησαν στην συμπρωτεύουσα στα τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου.

Μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων, όπως η συγκέντρωση χιλιάδων οπαδών του ΠΑΟΚ έξω από το Μακεδονία Παλλάς στις 23 Σεπτεμβρίου, αλλά και δύο μεγάλες συναυλίες στο θέατρο Γης περίπου τις ίδιες ημέρες, μπορεί να συνέβαλλαν. Δεν αποκλείεται, επίσης, η επιδημιολογική επιβάρυνση της συμπρωτεύουσας να οφείλεται και στη μετακίνηση κατοίκων από τους όμορους νομούς της Πέλλας και της Πιερίας, όπου υπάρχει υψηλός αριθμός κρουσμάτων κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Θεσσαλονίκη: Μέτρα από τώρα για να μην ανέβει το επίπεδο συναγερμού

Με την γιορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου να πλησιάζει, οι αρμόδιοι τόνισαν στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων. Παράλληλα συζητήθηκαν πιθανοί τρόποι -κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών- ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός, αλλά και η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται.

Εάν συνεχίσει έτσι ή και χειρότερα η συμπρωτεύουσα θα βρεθεί σύντομα στο “πορτοκαλί” επίπεδο συναγερμού, με τα συνακόλουθα αποτελέσματα.

Έκκληση προς τους πολίτες για περιορισμό του συνωστισμού και των συναθροίσεων απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αλλά και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νίκος Νίτσας.

Δείτε επίσης: Έκκληση Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: «Ας μην περιμένουμε να αλλάξουμε επίπεδο για να βάλουμε μάσκες»