Κορονοϊός: Στο κόκκινο οι ΜΕΘ στην Αττική – Γιατί αυξήθηκε κατά μία εβδομάδα ο χρόνος νοσηλείας στις Εντατικές

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΕΘ
Μία επιπλέον δυσκολία αντιμετωπίζουν οι γιατροί στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες εντατικής νοσηλείας. Ο χρόνος παραμονής των ασθενών σε ΜΕΘ αυξήθηκε κατά μία εβδομάδα, όπως λένε, γεγονός το οποίο επιφέρει παράταση του χρόνου εκκένωσης κλινών. Που μπορεί να οφείλεται;

Σε οριακή κατάσταση και με πληρότητα που ξεπερνά το 90% βρίσκονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική, μια πίεση που δεν αναμένεται να υποχωρήσει τουλάχιστον για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες.

Αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο, υπάρχουν μόλις 32 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα και με βάση τα ειδικά μαθηματικά μοντέλα των επιδημιολόγων, αναμένονται 200 νέες εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ σε όλη την Επικράτεια, με τις μισές από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Η βρετανική μετάλλαξη γεμίζει τα νοσοκομεία – Έρχονται 200 νέες εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ Covid

Μία επιπλέον εβδομάδα νοσηλείας σε ΜΕΘ

Ανάμεσα στις μεγάλες δυσκολίες που έχουν ανακύψει σ’ αυτό το τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας του κορονοϊού -πέρα από τα μεταλλαγμένα στελέχη και την υψηλή μεταδοτικότητα και διασπορά- συγκαταλέγεται και η παράταση του χρόνου αποθεραπείας ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει περαιτέρω το έργο αρμόδιων υγειονομικών αρχών, που πασχίζουν αυτήν την εποχή να εξασφαλίσουν διαθέσιμες κλίνες, για να καλύψουν τις υπέρογκες ανάγκες νοσηλείας βαρέως πασχόντων ασθενών με κορονοϊό.

Το γεγονός επισήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής. Αναφερόμενη στον μεγάλο φόρτο εισαγωγών και περιστατικών κορονοϊού που καλούνται να διαχειριστούν οι γιατροί του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική, επισήμανε ότι θα χρειαστεί περίπου ένας μήνα για να δούμε το σύστημα Υγείας να αποσυμπιέζεται.

Πολύ περισσότερο που πλέον καθυστερούν τα εξιτήρια στις ΜΕΘ σε σχέση με παλαιότερα, όπως είπε η ίδια:

“Σήμερα οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται στην ΜΕΘ κατά μέσο όρο μια βδομάδα περισσότερο από ότι παλαιότερα. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έχει και σαν αποτέλεσμα να γεμίζουν οι μονάδες πολύ πιο εύκολα, αφού υπερτερούν τα εισιτήρια των εξιτηρίων”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Παπαευαγγέλου: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις – Στο 90% κυριαρχεί η βρετανική σε Αττική και Κρήτη

Που οφείλεται η επιμήκυνση της νοσηλείας στις ΜΕΘ

Αν και είναι ακόμη νωρίς για τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα, οι επιστήμονες έχουν βάσιμες υποψίες σχετικά με το που μπορεί αυτό να οφείλεται. Ένας πρώτος παράγοντας μπορεί να είναι η μείωση του ποσοστού νέων κρουσμάτων και κατ’ επέκταση και νοσηλειών στους ηλικιωμένους άνω των 75 ετών, ένα “ευοίωνο μήνυμα”, σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου, που πιθανότατα συνδέεται με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών.

Ταυτόχρονα έχει μειωθεί ο μέσος χρόνος ηλικίας των νοσηλειών σε ΜΕΘ. Οι νεότεροι άνθρωποι, λένε γιατροί που μιλούν στο iatropedia.gr, εμφανίζονται περισσότερο ανθεκτικοί, οπότε παίρνει περισσότερο χρόνο η παραμονή στην Μονάδα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι ότι οι γιατροί -έχοντας αποκτήσει πλέον μεγαλύτερη εμπειρία- εισάγουν πιο έγκαιρα τους ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής, πριν δηλαδή, εμφανίσουν σοβαρή επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Συγκεκριμένα οι γιατροί αναφέρουν ότι αν μπει σε ΜΕΘ ένας άνθρωπος που είναι πολύ βαριά σε μεγάλη ηλικία και προχωρημένο στάδιο της νόσου, μπορεί να πεθάνει σύντομα.

“Υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία και δρούμε πιο έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά και ο ασθενής έχει πιο καλή αντιμετώπιση απ’ ότι προηγουμένως. Δεν μπαίνει σε νοσοκομείο σε προθανάτια κατάσταση, πολύ βαριά», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι κλινικοί γιατροί.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: 2.301 νέα κρούσματα και 41 θάνατοι σε ένα 24ωρο στη χώρα – Στους 452 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Στο “κόκκινο” οι Εντατικές στην Αττική

Για να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Υγείας την παρατεταμένη κρίση στα νοσοκομεία της Αττικής -στα οποία εντοπίζεται όχι μόνο έλλειψη σε ΜΕΘ αλλά σταδιακά και σε απλές κλίνες νοσηλείας κορονοϊού- επιστρατεύει επιπλέον κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.

Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε, ήδη, η εκκένωση του νοσοκομείου “Σισμανόγλειο” από non Covid περιστατικά και η διοχέτευσή τους προς τα ιδιωτικά, ώστε να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid.

Στο Νοσοκομείο “Αττικόν” που εφημέρευε χθες σημειώθηκαν 193 εισαγωγές ασθενών, οι 56 από αυτούς με Covid. Αμέσως γέμισαν οι 4 κλινικές κορονοϊόύ, η Μονάδα Βραχείας νοσηλείας με 18 ασθενείς και η Παθολογική Κλινική με 14 ασθενείς, ενώ τα non Covid γενικά περιστατικά μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές.

Η επάρκεια σε ΜΕΘ σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), διαμορφώθηκε πλέον ως εξής:

  • ΚΑΤ: 24 ασθενείς σε 28 κλίνες
  • Αγία Όλγα: 9 ασθενείς σε 9 κλίνες
  • Σισμανόγλειο: 14 ασθενείς σε 14 κλίνες
  • Γεννηματάς: 16 ασθενείς σε 16 κλίνες
  • Ελπίς: 6 ασθενείς σε 6 κλίνες
  • ΝΙΜΤΣ: 5 ασθενείς σε 6 κλίνες
  • Σωτηρία: 74 ασθενείς σε 84 κλίνες
  • Ευαγγελισμός: 47 ασθενείς σε 58 κλίνες (άνοιξαν επιπλέον κλίνες)
  • Ιπποκράτειο: 6 ασθενείς σε 7 κλίνες
  • Ερυθρός Σταυρός: 13 ασθενείς σε 14 κλίνες
  • Θριάσιο: 16 ασθενείς σε 17 κλίνες
  • Ασκληπιείο: 12 ασθενείς σε 12 κλίνες
  • Αττικόν: 40 ασθενείς σε 43 κλίνες